Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy

 Wpisy do logu Mobilna geokuchnia    {{found}} 32x {{not_found}} 0x {{log_note}} 2x Photo 1x Galeria  

3973275 2022-06-19 20:44 jaromx1 (user activity1102) - Znaleziona

Kesz po zlocie w Zawadach przyjechał do Galicji jaromxa1.

3992635 2022-06-19 11:19 Marcello002 (user activity3555) - Znaleziona

Keszyk znaleziony podczas Zlotu w Zawadach.

Mój przepis: Ryba po grecku

co jest potrzebne: dorsz filet (może być mrożony) 150 g, marchew 50 g, korzeń pietruszki 40 g, seler korzeniowy 30 g, sok z cytryny 10 g, oliwa z oliwek 10 g, przecież pomidorowy 5 g, tymianek 2 g, liść laurowy 1 sztuka, sól+pieprz czarny mielony+cukier po szczypcie z każdego

sposób wykonania: rybę (rozmrożoną) umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez 20 minut. Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na gruber tarce. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać starte warzywa i podsmażyć. Pod koniec dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Sos zagotować i zalać nim rybę :)

3972168 2022-06-18 22:09 Astro (user activity3482) - Znaleziona

Złapana razem z Izeq. DZK

3971833 2022-06-18 19:01 rafal2m (user activity356) - Znaleziona

Pisane w Zawadach TFTC

3971262 2022-06-18 14:35 izeq (user activity4252) - Znaleziona

Super mobil! Znaleziona razem z Astro,  dodaliśmy przepis na nasze ulubione naleśniki ;)

3975991 2022-06-18 08:59 Lumen (user activity5970) - Znaleziona

Daleko mi do MasterChefa, ale coś tam udało się na zlocie nabazgrać. Wspólnie z xludem i Mekshą, na XVI OZG. Dziękuję!

3980283 2022-06-17 19:12 Remol19 (user activity3208) - Znaleziona

Pomysł rewelacja, niestety mój talent kulinarny już taki nie jest, ale jajko na twardo dam radę ugotować, polecam, potrzebne wspomniane jajko i woda ( doprowadzić do wrzenia:-) dzięki. Pozdrawiam. Wpisu dokonałem przy stole pełnym pyszności podczas XVI zlotu w Zawadach. Dzięki. Pozdrawiam !

3970101 2022-06-17 18:24 descarado&kolorteczy (user activity5699) - Znaleziona

Zdobyta podczas zlotu! Przepis na naleśniki - jajko, szklanka wody i mleka, 2 szklanki maki :)

3969957 2022-06-17 16:57 IK0L (user activity368) - Znaleziona

Świetny pomysł :D
A po jedzeniu trzeba się też napić ;)

POTRZEBUJESZ:
• woda
• torebka herbaty
• czajnik
• kubek
• cukier i łyżeczka (opcjonalnie)

WYKONANIE:
1. Wodę wlej do czajnika, zagotuj.
2. Włóż do kubka torebkę z herbatą.
3. Zagotowaną wodę wlej do kubka.
4. Pomerdaj torebką.
5. Dodaj cukier wedle uznania i pomieszaj łyżeczką.

Smacznego! :)

3969786 2022-06-17 15:21 Mario&Monia (user activity16591) - Znaleziona

Szybkie ciasto
Składniki:

2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g

niecałe 3/4 szklanki drobnego cukru - 160 g

6 średniej wielkości jajek lub 5 dużych

około 3/4 szanki oleju - do 170 g

1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g

2 łyżeczki proszku do pieczenia

do 400 g owoców: jabłka, gruszki, truskawki lub maliny

Szybkie ciasto 

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Forma do pieczenia: u mnie była to forma 24 x 24 cm z odpinanymi bokami. Sprawdzą się też foremki o wymiarach 20 x 30 cm lub też tortownice o średnicy 24-25 cm. 
Pieczenie ciasta: opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 180 stopni; czas pieczenia - około 45 minut.

Pozdrawiamy Mariosy

3969131 2022-06-16 23:22 r00t7 (user activity10751) - Znaleziona

Na zlocie, super kesz !

3974204 2022-06-16 22:55 keram58 (user activity11090) - Znaleziona

Forszmak

 

300 g wędlin, pieczonych mięs ja daję schab, pieczonego boczku, kiełbasy a ta nie musi być pieczona, tak po 1/3 wszystkiego.
1 cebula
1 łyżka oleju
3 i 1/2 szklanki bulionu np. drobiowego (przygotowuje wcześniej nie używam kostek)
2 ogórki kiszone ( daje więcej to kwestia smaku)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
1/2 łyżki mąki pszennej
przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku.


Masz produkty więc do dzieła.
Na patelni partiami obsmażać pokrojone na paseczki wędliny, pieczone mięsa i obrane kiełbasy. Najpierw tłuste np. boczek, później chude, w razie potrzeby dodać oleju. Obsmażone mięsa przekładać do garnka.
Na tej samej patelni na łyżce oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przełożyć do garnka z mięsem. Wlać gorący bulion, dodać listek laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę w proszku - ja czasami daję świeżą ale to trochę więcej zachodu.
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut pod przykryciem. Dodać obrane i pokrojone w paseczki ogórki kiszone i dalej gotować przez ok. 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i majeranek i wymieszać. Gotować przez 2 minuty doprawiając forszmak pieprzem. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą.
Na patelni podgrzać masło, jak będzie skwierczało dodać mąkę i podsmażyć mieszając drewnianą łyżką, wlać kilka łyżek forszmaku, rozprowadzić z zasmażką i dodać do garnka. Wymieszać, chwilę pogotować aż forszmak trochę się zagęści. Podawać z pieczywem i natką pietruszki, może być odrobina kopru . Dobre też z młodymi ziemniakami.

Smacznego

Dziękuję za nietypowego kesza. Pozdrawiam

 

 

3969179 2022-06-16 22:37 Andre0373 (user activity1610) - Znaleziona

Jak zrobić naleśniki? Przepis na idealne ciasto naleśnikowe.

SKŁADNIKI

2 SZKLANKI MLEKA

1 SZKLANKA WODY

2 JAJKA

2 SZKLANKI MĄKI

4 ŁYŻKI OLEJU

SZCZYPTA SOLI

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać lub zmiksować, pozostawić ciasto na 30 minut, żeby dojrzało. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany. Patelnię (najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników, z niskimi brzegami) rozgrzać. Posmarować cienko olejem – używając do tego silikonowego pędzelka. Można też pocierać patelnię kawałkiem słoniny nadzianym na widelec. Na patelnię wylewać ciasto naleśnikowe i rozprowadzać je, poruszając patelnią okrężnymi ruchami. Im cieńsza warstwa tym lepsze naleśniki. Obrócić naleśnik - podrzucając (co wymaga sporej wprawy, ale warto poćwiczyć) lub używając talerza czy pokrywki. Po lekkim zrumienieniu z obu stron naleśnik odkładać na talerz i smażyć kolejny. Po lekkim przestudzeniu naleśniki nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem. Nadziane naleśniki można ponownie podsmażyć

Dlaczego naleśniki nie wychodzą?

Cała tajemnica prawidłowego smażenia naleśników tkwi w bardzo dobrym rozgrzaniu patelni z minimalną ilością tłuszczu. Większość wprawnych gospodyń twierdzi, że pierwszy naleśnik zazwyczaj jest nieudany, bo to próba pozwalająca ocenić stan rozgrzania patelni. Niestety trudno zgadnąć, jaka jest właściwa temperatura patelni, dopóki nie spróbujemy smażenia. Przyczyny nieudanych naleśników zazwyczaj są następujące:

 

Ciasto nie zdążyło dojrzeć i w związku z tym ma niewłaściwą konsystencję - wtedy źle się rozlewa i placki wychodzą zbyt cienkie lub zbyt grube.

Patelnia zbyt słabo lub zbyt mocno rozgrzana – w pierwszym przypadku naleśniki mogą być zbyt grube, w drugim zbyt cienkie i dziurawe.

 

 

 

 

 

 

 

 

3970398 2022-06-16 21:51 WRÓBEL. (user activity3840) - Znaleziona

Tu wrócę z przepisem po zlocie . To nie czas i miejsce a i pamięć do proporcji już nie ta .

3969156 2022-06-16 18:33 R-Sol (user activity8229) - Znaleziona

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

 - 70 w pełni rozwiniętych baldachów kwiatowych świeżo zerwanych 

- 1 kg cukru

- 1 kg cytryny 

- butelka 1.5 l wódki czystej 

Kwiaty dokładnie czyścimy, dodajemy pokrojone cytryny i zalewamy 1 litrem wody z rozpuszczonym cukrem. 

Odstawiamy na 48 h. Dolewamy wódki i chowamy w ciemne miejsce na około pół roku. Od czasu do czasu należy przemieszać.

Zawady 2022. Dzięki.

 

 

3981393 2022-06-16 14:20 iwonia1999 (user activity10006) - Znaleziona

Ulubiona potrawka jesienno-zimowa:

kilka sztuk marchewki, pietruszki, mała dynia, dwie cukinie, kubek czerwonej soczewicy. Wszystko się pięknie razem gotuje, trochę soli, pieprzu, potem trzeba dodać podsmażoną cebulkę i czosnek, passatę pomidorową i przyprawy - papryką wędzoną (uwielbiam) i ew. ziółkami.

3967365 2022-06-15 20:13 palinq (user activity8894) - Skrzynka przeniesiona

Skrzynka dostępna na XVI zlocie. Właściciel/ka też ma być, więc będzie do zdobycia u Jego'Jejmościa:)

3967364 2022-06-11 20:13 palinq (user activity8894) - Znaleziona

Ojjj, keszerzy wiedzą, że z pustym brzuchem keszowanie po prostu nie idzie:)

A ja coś wiem nawet bardziej, z uwagi na takiego jednego kesza którego popełniłam. Najczęściej można się z nim skosztować na zlotach:)

 

Przepis na jedną z wersji kesza OP9DJ0:

mąki pełnoziarnistej ilość odpowiednia

proszku do pieczenia szczypta

sodki odrobinka

jajek kilka

cukru trzcinowego tyle ile trzeba

oleju trochę (bo drogi!)

i marchewkii dużo!

orzechów i rodzynek do smaku

a!!! i cynamon - wedle uznania:)

na wierzchu potem pomiziać śmietanką z mascarpone w odpowiednich proporcjach:)

 

I włala! Marchwiok jak znalazł;)

3961854 2022-06-01 19:15 Pawello (user activity3790) - Znaleziona

Kesz wzbogacony o kolejne przepisy. TFTC.

3963935 2022-06-01 10:00 Volfram (user activity3262) - Znaleziona

Drinki rozumiem liczą się jako danie  :D  Podjęta w Krakowie. TFTC!

3950518 2022-05-22 08:30 bamba (user activity25628) - Znaleziona

Przepis na kociołek bamby....wersja jarska prezentowana na BlackMajówkaV

 

1. 2 kg młodych ziemniaków

2. 4 duże buraki czerwone

3. pół selera

4. 0,5 kg pieczarek

5. 2 kg marchewki

6. 5-6 dużych cebul

7. 1/2 butelki czerwonego wina wytrawnego

8. Przyprawy, papryka wędzona, papryka słodka, chili, gyros, itp

 

mieszamy , podgrzewamy i wcinamy....a komentarze można sobie poczytać czy smakowało ;))))

3952849 2022-05-21 20:59 Serengeti (user activity24130) - Znaleziona

Złapana na Blackmajówce, dzięki za keszyka :)

Keks;

5 jaj, żóltka oddzilieć od białek

2 szklanki mąki,

kostka masła

szklanka cukru

bakalie; orzechy, migdały, rodzynki, śliwki suszone

2 lyżeczki proszku do pieczenia

Bakalie zaparzyć, śliwki zalac zimna wodą. 5 żółtek utrzeć z masłem i cukrem. Bakalie wymieszac z mąka i proszkiem do pieczenia. Całośc wymieszac z utartymi żóltkami, Na koncu ubic piane z białek i dodac do ciasta. Całośc wymieszac i wlac do formy, Piec w temp,180 stopni. SMACZNEGO :) 

3948037 2022-05-21 10:49 Kika (user activity11439) - Znaleziona

Tftc! Keszowanie z kawką w łóżeczku podczas V BlackMajówki - 5G ;))) Pada, pada, na kesze by się poszło ... No i kesze przyszły do nas.

A ja zaproponuję zapiekankę pasterską - świetna zwłaszcza zimą, po keszowaniu - ale dobrze wchodzi także odgrzewana. Przepis pochodzi z Jadłonomii (www.jadlonomia.com) i w takiej wersji ją robiłam.

Zapiekanka pasterska

  • Czas przygotowania: 1 h 10 minut + 30 minut pieczenia

Składniki na 4 - 6 porcji:

400 g zielonej soczewicy, namoczonej we wrzątku przez 1-2 godziny
1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
2 nieduże marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
szczypta tymianku
szczypta rozmarynu
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
olej

Na ziemniaczane puree:
5 ziemniaków średniej wielkości
⅓ szklanki mleka roślinnego
3 łyżki masła roślinnego + kilka płatków
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta rozmarynu
sól i pieprz

Przygotowanie:
  1. Namoczoną soczewicę opłukać i gotować w świeżej wodzie do miękkości, powinna być bardzo miękka, ale jeszcze się nie rozpadać. Po namoczeniu soczewicy na ugotowanie jej wystarczy z reguły około 20 minut.
  2. Kiedy soczewica się gotuje, obrać ziemniaki, przekroić je na połówki i gotować w osolonej wodzie aż do miękkości.
  3. Warzywa pokroić w kostkę, na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodać marchew i seler naciowy, wszystko smażyć na małym ogniu przez 5-8 minut delikatnie mieszając.
  4. Ugotowaną soczewicę odcedzić i dodać do podsmażonych warzyw, dokładnie wymieszać i dodać koncentrat, czosnek, przyprawy oraz sól i pieprz. Połączyć dokładnie ze sobą i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut. Na koniec spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą.
  5. Ziemniaki odcedzić, dodać wszystkie składniki poza rozmarynem i rozgnieść na gładkie puree.
  6. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć soczewicową potrawkę a na niego łyżkami wykładać ziemniaczane puree, delikatnie rozsmarowując je po całej powierzchni zapiekanki. Posypać rozmarynem, a na ziemniakach położyć kilka płatków zimnego masła i zapiekać przez około 20-30 minut. Najbardziej cieszy drugiego dnia, kiedy wystarczy odgrzać zapiekankę w piekarniku, najeść się do syta i zobaczyć, że zostało jeszcze na trzeci dzień.
Ostatnio edytowany 2022-05-29 00:17:31 przez użytkownika Kika - w całości zmieniany 1 raz.

3947405 2022-05-18 12:00 GFS (user activity21957) - Znaleziona

Te oponki poniżej, pycha, też pieczemy. Jednak na kolację lub śniadanie polecam pyszną sałatkę. Dziękuję za kesza.

SAŁATKA Z PORA.

Składniki:

- por średniej wielkości – dolna biała cześć

- ser żółty około 300 gr

- majonez kilka łyżek

- pieprz, sól

Por pokroić na drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszać dodają majonez do uzyskania klejącej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Alternatywnie można dodać dodatkowo kukurydzę.

3945291 2022-05-16 07:27 grafen (user activity9217) - Znaleziona

TFTC.

3944251 2022-05-15 16:37 karwdo (user activity10086) - Znaleziona

U mnie będzie na słono do chleba lub widelcem. Szczegóły w logbooku;) Dziękuję za piękną skrzyneczkę:)

3944638 2022-05-15 15:53 Hr. Jan Usz (user activity18186) - Znaleziona

Ode mnie kluski z serem z tartych ziemniaków. (kluski oczywiście nie ser) To smak mojego dzieciństwa. Gdzieniegdzie zwane są szarymi kluskami.

Przepis w księdze. Dzięki.

3943846 2022-05-15 13:42 Alepan1 (user activity349) - Znaleziona

Weekendowa wyprawa keszerska w związku z eventem "rozruszajmy wschód - OP9HEP".
Wspaniałe poszukiwania po zabytkowym i niezwykle oskrytkowanyn mieście wspólnie z Lubą - Alepanią
Gratulacje Baton123 i IrminaF za organizację i przygotowanie miasta ????
Przesyłamy nasz przepis na alepańskie oponki ????
Dzięki!
Czuwaj!

OPONKI
Składniki:
- 500 ml mleka
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 0,5 roztopionego masła
- 8 dkg drożdży
- 1 łyżka spirytusu
- 6 szklanek mąki
- łyżka soli
Wykonanie:
Drożdże rozdrobnić, dodać troszkę ciepłego mleka, 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 20 min.
Wsypać mąkę do garnka, dodać sól i cukier oraz cukier waniliowy. Dodać żółtka, zaczyn z drożdży i mleko.
Ciasto ugniatać, gdy zacznie się wyrabiać dodać spirytus i masło. Ugniatać dalej, aż będzie luźno zbite i odchodzące od ręki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem
Uformować kształt donutu (okrągły pączek z dziurą w środku) i smażyć na głębokim oleju. Podawać z cukrem pudrem lub lukrować.
Smacznego!

3944661 2022-05-14 17:36 Chrząszcze2 (user activity4300) - Znaleziona

Kucharz ze mnie słaby, ale poncz z taniego wina robiłem nie raz...
Przepis poleci do logbooka.

Złapany podczas spotkania w Międzyrzecu Podlaskim w wśród wspaniałych uczestników.

Dziękujemy

3945564 2022-05-14 16:51 Minior&son (user activity2342) - Znaleziona

Podjęta na evencie w Międzyrzecu, a ponieważ nie było jak dorzucić przepisu, podajemy tutaj :)

Propozycja vege dla tych co lubią pastę z wędzonej makreli, ale nie lubią się babrać z jej obieraniem :)

PRZEPIS

2 kostki tofu (1x naturalna + 1x wędzona) ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Dodajemy około (do smaku):

2-3 łyżki majonezu (oczywiście tylko kielecki :):):)

1-1,5 łyżki musztardy sarepskiej

2-3 łyżki sosu sojowego ciemnego (raczej odpuszczamy sól, bo sos słony)

pieprz świeżo mielony

około łyżeczki cukru

około pęczek posiekanego szczypiorku

Mieszamy i do lodówy, żeby się przegryzło. Można jeść od razu, ale najlepsze na drugi i następne dni:)Ze świeżą bułeczką no po prostu palce lizać - smacznego

3946472 2022-05-14 16:00 Inikara (user activity234) - Znaleziona

Dzień pełen wrażeń. Skrzynka znaleziona podczas eventu w Międzyrzecu Podlaskim. Fajna zabawa  =) dzięki za kolejną pomysłową skrzynkę i cicho liczę na coś więcej  =)

 

SAŁATKA Z PIECZONYCH BATATÓW, POMIDORKÓW I AWOKADO

Składniki (2 porcje):

  • batat, ok. 300 g
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka oregano
  • szczypta chili
  • łyżka oliwy
  • 50 g szpinaku
  • 125 g sera feta
  • awokado
  • ćwiartka cebuli

sos:

  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • łyżka oliwy
  • łyżka soku z cytryny

Bataty obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidorki pokroić na połówki. Warzywa doprawić solą, pieprzem, oregano i chili. Wymieszać razem z oliwą i ułożyć na blaszce do pieczenia.
Piec przez ok. 15 - 20 minut w temp. 220 stopni C. Awokado obrać i pokroić na kawałki. Cebulę poszatkować na cienkie plasterki. W salaterkach przekładać szpinak upieczonymi batatami i pomidorkami, awokado i cebulką.
Posypać pokruszoną fetą i polać sosem (energicznie wymieszane składniki).

 

WARZYWA Z PATELNI Z JAJKAMI SADZONYMI

Składniki (2 porcje):

  • 70 g kiełbasy chorizo
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 300 g ziemniaków
  • 10 szt. pomidorków cherry
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • szczypiorek

Kiełbasę kroimy na plasterki średniej grubości. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy, wrzucamy kiełbasę i smażymy ją, mieszając, na dość dużym ogniu, na rumiano.
Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na talerzyk. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na tym samym tłuszczu. Ziemniaki obieramy, myjemy je i bardzo dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Następnie kroimy je na ćwiartki lub plastry. Dodajemy do cebuli i smażymy, często przekładając łopatką, ok. 20 min, aż się zarumienią. Pomidorki dzielimy na połówki, wrzucamy na patelnię, chwilę smażymy.
Całość posypujemy obficie pieprzem, solą, słodką papryką i pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy z jajkami sadzonymi.

3945980 2022-05-14 15:35 Błękitna Team (user activity5690) - Znaleziona

Wyprawa na wschód Błękitnych na głodzie keszerskim. Świetny pomysł na keszyka.

 

Oto nasza propozycja: Biszkoptowe ciasto z owocami (sama nie wiem jak je nazwać, więc nazwa się zmienia)
5 jajek, 1,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder do posypania, dowolne owoce sezonowe lub zimą dostępne owoce lub z puszki. Świetnie się komponują: jabłka, gruszki, śliwki, jeżyny, maliny, truskawki, mirabelki, brzoskwinie, nektarynki, borówki, morele it.p. oprócz kiwi, bananów i ananasa.
Przygotuj owoce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Całe jajka zmiksuj z cukrem na kogel-mogel. Dodaj  mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj na niskich obrotach. Masę wylej do dużej blaszki i na niej poukładaj pokrojone lub nie owoce. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temp. 180 stopni przez około 50 minut (góra-dół). Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika, posyp cukrem pudrem. Smacznego. 

Bardzo szybkie ciasto dla niezapowiedzianego gościa. Świetnie smakuje z lodami.

 

 

Ostatnio edytowany 2022-06-19 15:12:28 przez użytkownika Błękitna Team - w całości zmieniany 1 raz.
Obrazki do tego wpisu:
biszkoptowo-owocowy misz-masz
biszkoptowo-owocowy misz-masz

3942597 2022-05-14 15:33 NivilS (user activity4936) - Znaleziona

Ftf wypieczony.

 

CEBULARZE LUBELSKIE

Tradycyjne lubelskie cebularze, których tradycja wypiekania sięga XIX wieku. Jako pierwsi zaczęli je wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Drożdżowe chrupiące i złociste ciasto, pachnące nadzienie cebulowe z makiem – to jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków Lublina i całej lubelszczyzny.

Składniki na 12 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 60 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 30 g drożdży świezych lub 15 g drożdży suchych

DODATKOWO:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami .Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (czas około  1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na 12 równych części (około 70 g każda) i uformować z ciasta kulki. Następnie wałkiem rozwałkować na płaskie placuszki o średnicy około 10 – 12 cm. Bułeczki układać na 2 blaszkach wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia. Na środek wyłożyć nadzienie cebulowo – makowe. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 45 – 60 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej – powinny podwoić objętość).

Przed samym pieczeniem brzegi posmarować dodatkowym jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody.

Piec w temperaturze 180ºC przez 20 – 25 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Nadzienie cebulowo – makowe:

  • 2 wielkie cebule, pokrojone w grubą kostkę (razem ponad 500 g)
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Pokrojoną w grubą kostkę cebulę wrzucić na wrzątek i pogotować przez 1 – 2 minuty, odcedzić. Jeszcze gorącą wymieszać z makiem, olejem, solą. Wystudzić, umieścić w słoiczku i schować do lodówki na całą noc.

Ostatnio edytowany 2022-05-22 15:18:29 przez użytkownika NivilS - w całości zmieniany 1 raz.

3945057 2022-05-14 14:00 IrminaF (user activity785) - Komentarz

Moje i Batona przepisy wrzucone na dobry początek. Komentarz Pioruna - mojego

partnera: "Dałaś nasze najlepsze przepisy":DI o to chodziło. Smacznego :)

 

ZUPA PHO

 

Składniki:

4 ćwiartki kurczaka

200 g wołowiny

4-5 gwiazdek anyżu

1 laska cynamonu

10 cm imbiru

2 cebule

4 łyżki sosu rybnego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka soli

pół łyżeczki kurkumy

szczypta chilli

makaron ryżowy

 

 

Podawać z:

plastrem cytryny

szczypiorkiem

kiełkami fasoli mung (opcjonalnie)

 

 

 

Wykonanie:

Kurczaka zalać wodą, dodać łyżkę soli. Gotować godzinę. Gdy kurczak się ugotuje

wyłowić go, oddzielić mięso, kości dodać ponownie do wywaru. Przyprawy – anyż,

cynamon, obrany i pokrojony w plastry imbir, cebulę podgrzewać około minuty na

suchej patelni. Dodać do wywaru i gotować kolejną godzinę. Pod koniec gotowania

doprawić zupę sosem rybnym i sojowym, kurkumą, chilli. Makaron ugotować zgodnie

z instrukcją na opakowaniu.

 

Jak podać?

Do większej miski nałożyć makaron, kawałki kurczaka, kiełki fasoli mung. Zalać wywarem. Wrzucić plaster cytryny. Posypać szczypiorem.

 

Uwaga! Zupa uzależnia! ;)

***

KURCZAK W PIĘCIU SMAKACH

 

Składniki:

0,5 kg piersi z kurczaka

warzywa chińskie mrożone

200 g ryżu (opcjonalnie biały, brązowy, czerwony)

5 łyżek sosu sojowego

4 łyżki białego wytrawnego wina

3-4 łyżeczki przyprawy 5 smaków

1 łyżeczka anyżu mielonego

4 łyżki cukru brązowego

2 łyżeczki startego imbiru

3 ząbki czosnku

3 krople sosu tabasco

olej

 

 

Podawać z:

uprażonym sezamem (opcjonalnie)

 

 

Wykonanie:

Sos sojowy mieszamy z winem, cukrem i resztą przypraw. W części tej marynaty (mniej więcej połowie) przez dwie godziny marynujemy pierś pokrojoną w kostkę. Do większej, głębokiej patelni wlewamy odrobinę oleju. Smażymy na niej kurczaka, dodajemy mieszankę warzyw i resztę marynaty. Dusimy pod przykryciem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotujemy ryż. Ja wybieram kolorową opcję – gotuję ryż czerwony i brązowy, tak po 100 g każdego. Do gotowego dania, już na talerzu możemy dodać odrobinę prażonego sezamu. Smacznego:)

 

***

SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM

 

Składniki:

2 puszki tuńczyka

opakowanie mrożonego lub świeżego szpinaku (opcjonalnie może być jarmuż)

4 ząbki czosnku

ser sałatkowo-kanapkowy półtłusty

pieprz

makaron spaghetti (biały/brązowy)

oliwa z oliwek

 

Wykonanie:

Szpinak odmrozić. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Na patelnię wlać odrobinę

oliwy z oliwek i dodać czosnek. Smażyć go minutę (nie dłużej, bo zrobi się gorzki). Następnie dodać szpinak, chwilę podsmażyć. Dodać tuńczyka (odsączonego z wody lub oleju), ser. Chwilę podgrzewać. Doprawić pieprzem. Jednocześnie gotować makaron.

 

 

PS To mój obiad „awaryjny”, gdy umieram z głodu i chcę mieć natychmiast ciepły posiłek. Jak się człowiek szybko uwinie z obraniem czosnku i odmrażaniem szpinaku, to realnie można zrobić obiad w jakieś 13-15 minut. Potrawa jest smaczna, choć jej wygląd może nie zachęcać. Przekonajcie się sami ;)

3945449 2022-05-14 11:17 Baton123 (user activity905) - Komentarz

Bardzo proszę o dodawanie swoich przepisów zarówno w logach jak i w samym keszu, wszyscy będziemy mogli z nich skorzystać! Ode mnie poszły 3 moje faworki :)  

 

SAŁATKA Z AWOKADO I PIECZONYCH BATATÓW

 

SKŁADNIKI

  • 300 g buraków
  • 300 g batatów
  • 1 czerwona cebula
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 50 g orzechów lub pestek dyni
  • 2 garście jarmużu
  • szczypta płatków chili
  • opcjonalnie 80 g sera feta lub brie
  • 1 awokado
  • 1/2 owocu granatu

SOS

  • do wyboru: 1 łyżka tahini lub 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Buraki i bataty obrać, pokroić w kosteczkę (buraczki w mniejszą kostkę niż bataty). Cebulę obrać i pokroić na nieduże kawałki.
  • Warzywa włożyć do formy do pieczenia, doprawić solą, pieprzem i skropić 1 łyżką oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.
  • Wyjąć i potrząsając blaszką lekko przemieszać warzywa. Rozłożyć na wierzchu posiekane liście jarmużu, dodać orzechy lub pestki dyni, posypać chili i skropić pozostałą oliwą. Można też dodać pokrojoną w kosteczkę fetę lub ser pleśniowy.
  • Piec przez 10 minut. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na kawałki, dodać do upieczonych warzyw. Posypać granatem.
  • Wymieszać składniki sosu i polać po sałatce.

 

 

 

ZUPA CeBULOWA

 

SKŁADNIKI

  • 900 g cebuli
  • 4 łyżki masła
  • 1 litr bulionu 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

DODATKI

  • bagietka, pokrojona na kromki
  • 150 g sera żółtego

PRZYGOTOWANIE

  • Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5 - 2 mm. W dużym i szerokim garnku roztopić masło.
  • Ustawić ogień na mały, dodać cebulę i mieszając dusić na małym ogniu przez ok. 25 minut, aż cebula będzie skarmelizowana (miękka i lekko brązowa).
  • Dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25 minut. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron na tosterze lub w piekarniku, następnie grzanki posypać tartym żółtym serem.
  • Opcjonalnie zapiekać przez około 5 minut aż ser się roztopi w piekarniku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RISOTTO Z KURCZAKIEM I Suszonymi morelami

 

SKŁADNIKI

  • 1 pierś kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka surowego ryżu do risotto (arborio)
  • ok. 1l bulionu
  • 1-2 marchewki
  • ok 10 szt. suszonych moreli
  • (opcjonalnie) ser parmigiano reggiano (parmezan) lub grana padano
  • oliwa extra, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

  • Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z łyżeczką oliwy, odłożyć.
  • Suszone morele pokroić w paski i odstawić.
  • W garnku na 1 łyżce oliwy podsmażyć marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  • Dodać kurczaka oraz łyżkę masła, obsmażać przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
  • Dodać ryż i smażyć jeszcze przez minutę, następnie wlewać po pół szklanki gorącego bulionu i gotować bez przykrycia ciągle mieszając.
  • Pod koniec gotowania dodać pokrojone suszone morele, gotować do momentu aż ryż będzie al dente.
  • Opcjonalnie posypać tartym serem.

 

 

 

 

 

 

 

3967366 2022-04-21 00:00 Baton123 (user activity905) - Skrzynka przeniesiona

Punkt startowy kesza