Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy

 Wpisy do logu Mobilna geokuchnia    {{found}} 85x {{not_found}} 0x {{log_note}} 4x Photo 8x Galeria  

4439392 2024-02-03 18:10 JohnyLambada (user activity1913) - Znaleziona

Przepisik dorzucony. Smakówa :-D

Dziękuję za kesza :-)

Z keszerskim pozdrowieniem

JohnyLambada
Geocachingowy Przeworsk

4437813 2024-02-03 17:53 grzesss (user activity2074) - Znaleziona

Szybkie danie.

Składniki: pomidory z puszki/słoika, ok 4 grube parówki bez skórki, fasola czerwona z puszki, cebula przysmażona, przyprawy (ja daję pieprz, kminek mielony, majeranek, grzyby suszone i soli troszkę)

Wszystko do gara i gotujemy, aż będzie dobre, nie za wodniste.

Ostatnio edytowany 2024-03-08 19:01:33 przez użytkownika grzesss - w całości zmieniany 1 raz.

4438337 2024-02-03 17:39 Martisso (user activity1068) - Znaleziona

Podjęto podczas eventu „Jedziemy na Podkarpacie 12DŚBN”. Dziękuję za spotkanie oraz kulinarnego kesza. 

4394373 2023-11-01 17:29 Wojstef1 (user activity2025) - Znaleziona

Znaleziona 2 stycznia tego roku. Teraz usuwając zdjęcia znalazłem notatkę „ZALOGUJ”. Już nie pamiętam co ja tam wrzucałem ;) 

4382824 2023-10-14 23:45 hratli (user activity4077) - Znaleziona

Z racji tego, że na evencie było dużo spożywania w keszu znalazł się opis przepisu na dobrą zabawę:)Przepis na dobrą zabawę w dobrym towarzystwie, czyli zebranie keszerów w 1 miejscu:)Dziękujemy! 

4383790 2023-10-14 22:05 scrush (user activity742) - Znaleziona

Najlepsze ciasto czekoladowo-bananowe na świecie:

Ciasto:

  • 250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • 250 g cukru
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 40 g czekolady (u mnie gorzka)
  • 4 dojrzałe banany

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady
  • 1 łyżeczka oleju

 

  1. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: Banany zmiksować blenderem lub rozgnieść dobrze widelcem.
  3. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Cukier, miękkie masło, jajka i banany zmiksować mikserem na najwyższych obrotach przez 2- 3 minuty. (Masa będzie niejednolita, mocno zwarzona).
  5. W osobnej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i startą czekoladę.
  6. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w dwóch porcjach suche składniki z miski, mieszając chwilę, tylko do momentu połączenia się składników.
  7. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 70 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  9. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  10. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować plasterkami banana

 

Zdecydowanie pyszność! :)

4383656 2023-10-14 19:40 desorden (user activity1008) - Znaleziona

Rozwiązywana podczas eventu Hajda na Białystok #2. 

Przepis na kanapkę studencka: chleb posmaruj nożem.

4382527 2023-10-14 18:49 wzorowy (user activity3884) - Znaleziona

Dziękuję za skrzynkę 

4383955 2023-10-14 11:32 MiszkaWu (user activity3240) - Znaleziona

Prosty przepis na udane życie to jeść smacznie, pić nieznacznie, w kręgu pozytywnych ludzi nigdy się nie nudzić, przez świat piękny podróżować i skrzyneczki różne logować.

4382809 2023-10-14 06:24 rekomendacja Gacekk (user activity11648) - Znaleziona

Znaleziona podczas spotkania Hajdana na Białystok #2 :)
Kanapka:
- kromka chleba lub połowa bułki
- masło (w zależności od zapotrzebowania)
- wędlina lub tofu
- ser lub inne sero-podobne
- sałata
- pomidor
Wszystko łączymy w jedną całość i pysznie spożywamy...

4355472 2023-09-11 13:12 Grazka (user activity3034) - Znaleziona

Propozycja na przepis: piegusek - moje sztandarowe ciasto:)Dziękuję moku.stg za pomoc w realizacji wpisu. Wszystkim życzę smacznych przepisów!

Obrazki do tego wpisu:
Piegusek
Piegusek

4285809 2023-07-05 16:28 kurier (user activity7596) - Znaleziona

Dzięki za kesza
Obrazki do tego wpisu:
Zdjęcie
Zdjęcie

4285805 2023-07-05 16:26 moku.stg (user activity5725) - Znaleziona

Nawet coś podobnego miałam sama kiedyś w planie zrobić ale jakoś nie złożyło się ????

 

Obrazki do tego wpisu:
Sernik pomarańczowy
Sernik pomarańczowy
2 str
2 str

4285801 2023-07-05 16:21 Crith84 (user activity1173) - Znaleziona

Przepisy na miodowe grilowanie polecają się na każdy rok ;)

 

Pikantne szaszłyki na miodzie

Składniki:

- 2 podwójne średniej wielkości piersi kurczaka
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 3 łyżeczki ostrej musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki miodu 
- 2 łyżki soku z cytryny (lub z limonki)
- sól i pieprz do smaku

● Piersi z kurczaka należy opłukać, osuszyć, pokroić w paski

● wymieszać musztardę, ketchup, oliwę, sok z cytryny i miód, dodać przyprawy i dokładnie wszystko połączyć

● do marynaty przełożyć paski kurczaka, wymieszać i odstawić na minimum 4 godziny do lodówki.

● aby było łatwiej przed nadziewaniem na godzinę zamoczyć drewniane patyczki do szaszłyków w wodzie

● paski z kurczaka należy nadziewać na mokre patyczki formując falę

● na dobrze rozgrzanym grillu opiekać po 2-3 minuty z każdej strony

4219855 2023-05-03 08:54 Maniek (user activity4790) - Skrzynka przeniesiona

Kordy fikcyjne. Kesz aktualnie znajduje się w STG.

4170738 2023-03-10 23:23 areckis (user activity9966) - Znaleziona

Dzięki za kesza. Wpis do logbooka bodaj w okolicach połowy 2022 roku, ale dzisiaj dopiero przepis i ponowne odwiedziny kesza.

Mój przepis to węgierskie langosze, które kilka lat temu podczas zwiedzania Budapesztu ratowały nam życie, gdy wielki głód doskwierał.

Od tamtej pory co jakiś czas przygotowuję je sam wg. poniższego przepisu.

 

Składniki (4 langosze):

  • 500 g mąki
  • ok. 200 g ziemniaków, mącznych
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia

 

Ugotować ziemniaki w mundurkach. Odcedzić, ostudzić i obrać. Następnie dokładnie rozgnieść na puree. Do wykonania langoszy będziecie potrzebować 150 g gotowej masy ziemniaczanej.


W miseczce wymieszać 100 ml lekko ciepłego mleka, cukier i drożdże. Odstawić na 10 minut, aby te ostatnie zaczęły pracować.
W dużej misce zarobicie ciasto. Wsypać pół kilograma mąki i wymieszać z solą, dodać ziemniaki, olej, zaczyn drożdżowy i lekko wymieszać. Dodawać pozostałe mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto powinno być sprężyste, gładkie i dobrze się wyrabiać. Nie powinno lepić się do dłoni. Może się zdarzyć, że nie dacie całego mleka - wszystko zależy od wilgotności mąki i mączności ziemniaków - przy cieście ziemniaczanym dokładnej ilości nie sposób aptekarsko odmierzyć. Ja dałem w sumie ok. 350 ml mleka. Ciasto wyrabiać 5 minut.


Po wyrobieniu ciasto odstawić do miski oprószonej mąką i pozostawić do wyrastania na godzinę albo do momentu gdy podwoi swoją objętość (co nastąpi szybciej). 


Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery porcje (lub więcej, jeśli chcecie mniejsze placuszki). Z każdej części uformować okrągłego langosza o grubości ok. 1-1,5 cm i ułożyć na ściereczce. Nakryć drugą ściereczką albo folią spożywczą, aby nie wysychało.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Powinien mieć głębokość 5-6 cm. Na gorący olej wrzucić langosza. Jeśli tworzy się za duży bąbel powietrza pod nim przygnieść na chwilę lekko łopatką. Gdy z jednej strony się zrumieni przewrócić na drugą i znów smażyć, aż się ładnie zezłoci. Z resztą placków powtórzyć czynności. Po wyciągnięciu z tłuszczu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

 

Langosze osobiście polecam w wersji z czosnkową okrasą i startym serem (pomazánka).

 

Przygotowanie pomazánki.

3 łyżki oliwy, 3 łyżki wody i ząbek czosnku (z praski) - mieszamy. Ser żółty trzemy na tarce.

Po wyjęciu z garnka langosza odsączamy na papierowym ręczniku, przy pomocy pędzelka smarujemy pomazanką  i posypujemy serem.

 

Wersje langoszy:

  • bez niczego
  • z okrasą czosnkową
  • ze startym serem żółtym
  • ze startym serem wędzonym
  • ze śmietaną i startym żółtym serem
  • ze śmietaną i czerwoną cebulą
  • ze śmietaną, serem żółtym i węgierską paprykową kiełbasą
  • z leczo
  • z gulaszem 

4164555 2023-03-01 00:01 Charon7 (user activity2696) - Znaleziona

Ciasteczka Owsiane

Obrazki do tego wpisu:
Ciasteczka Owsiane
Ciasteczka Owsiane

4164213 2023-02-28 23:59 LadyMoon (user activity5211) - Znaleziona

Chlebki z patelni w 10 minut

Szybkie, proste, bez jajek i drożdży.

 

Składniki:

125 ml mleka

Olej rośliny 20 ml

Mąka 200 g

Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Szczypta soli

 

Składniki mieszaj ręką aż uzyskasz ciasto.

Posyp blat mąką, rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm,

po czym wykrój kółka kubkiem lub szklanką.

Kładź na rozgrzanej patelni, przykryj i grzej przez 5 minut.

Następnie odwróć i grzej z drugiej strony. 

Doskonałe chlebki na śniadanie.

Smacznego! 

 

Obrazki do tego wpisu:
Jeden z chlebków
Jeden z chlebków

4163043 2023-02-27 09:34 zueira (user activity4030) - Znaleziona

SZYBKIE CIASTO DROŻDŻOWE, W KTÓRYM NIGDY NIE UDAŁO MI SIĘ ZROBIĆ ZAKALCA,

ALBO: CO ZROBIĆ Z PRZEJRZAŁYMI BANANAMI?

Do garnka lub miski (dużych) wsadzamy:

-> kostkę masła (200 g)

-> 5-6 całych jaj (sparzonych, żeby można było wyżerać ciasto przed upieczeniem)

-> 12 dag drożdży (10 też może być)

-> cukier, np. półtorej szklanki

-> 2 szklanki mleka

Zostawiamy na jakiś czas, nie mieszając. W oryginalnym przepisie na noc, ale na dwie godziny też działa, tylko że wtedy podgrzewam mleko do temperatury ok. 30 stopni. Po tym czasie dodać:

-> 1 kg mąki - pszenna jest dobra, trochę pszennej, a trochę pełnoziarnistej też dobre (ponoć nie należy dodawać >50% pełnoziarnistej, bo nie wyrośnie, więc nie próbowałam), mąki dla alergików można wypróbować

-> co chcemy. Bakalie. Przejrzałe banany (mniej dojrzałe nie nadają się do wypieków, ale bardziej je lubię do jedzenia). Olejek zapachowy (fuj! ale niektórzy lubią). Wytłoczki z owoców po wyciskaniu soku na wino. Sok i startą skórkę z cytryny. Kakao. Co Wam tylko przyjdzie do głowy lub wpadnie w ręce. Można też pewnie przeciąć ciasto na pół po upieczeniu i czymś przełożyć, na przykład kremem z przepisu Rogatka.

Teraz dopiero mieszamy (ręką). Wykładamy do tortownicy. Dodajemy

-> składniki większego kalibru: owoce (większe - pokrojone), budyń (twardszy niż z papierka), kawałki czekolady, pokruszone Batony...

[Ostatnio moja ulubiona wersja to: 1. warstwa jabłek (pokrojonych w ćwiartki/ósemki) na spodzie, 2. warstwa ciasta, 3. warstwa budyniu (większą część mleka zagotować w jeszcze większym garnku, mniejszą wlać do półlitrowego naczynia, do tego w naczyniu wsypać ze dwie łyżki cukru i dość sporo mąki ziemniaczanej, np. trzy czubate łyżki, wymieszać, wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając, wyłączyć gaz i łyżka powinna stać), warstwa ciasta].

Pieczemy, raczej dłużej a chłodniej, bo dużo tego i chcemy, żeby się upiekło w środku, a nie spaliło z wierzchu. Możemy sprawdzać wbitym patyczkiem, czy się upiekło, w końcu wyjmujemy. Może dochodzić w wyłączonym piecyku.

Najlepsze albo na ciepło, albo jak po wystudzeniu poleży w lodówce w torebce foliowej.

4164247 2023-02-26 14:30 Rausz (user activity5857) - Znaleziona

Skrzynka podjęta tuż po zakończeniu Śniegołazika, w którym zupełnie spontanicznie wziąłem udział ;)

TFTC, przepis poniżej ;)

KAPITAN NA RAUSZU

Składniki:
Ciasto: 200 g masła, 200 g gorzkiej czekolady, 3 jajka, 200 g cukru, 150 g mąki
Poncz: 50 ml wody, 50 ml rumu, 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Krem: 600 ml mleka, 100 g kaszy manny, 200 g wiórków kokosowych, 100 g masła, 120 g cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 50 ml ajerkoniaku
Polewa: 200 g czekolady deserowej, 150 g śmietany kremówki (36%), 50 ml rumu

Przygotowanie:
Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej, co pewien czas mieszając. Przestudź. Utrzyj jajka z cukrem. Nie staraj się uzyskać bardzo puszystej masy – doprowadź jedynie do rozpuszczenia cukru. Połącz jajka z masłem i czekoladą. Do uzyskanej masy wsyp mąkę. Zmiksuj na jednolite ciasto. Natłuść dość dużą blachę do ciasta, np. 25x40 cm. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 25 minut. Ciasto powinno lekko urosnąć, ale pozostać wilgotne. Odstaw do przestudzenia. Połącz wszystkie składniki ponczu (do rozpuszczenia cukru) i skrop nim ciasto. W rondelku podgrzej mleko. Gdy zacznie się gotować, dodaj kasze mannę, wiórki kokosowe, cukier puder i cukier waniliowy. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wówczas dodaj do niej masło. Wymieszaj dokładnie i zdejmij z ognia. Gdy masa nieco przestygnie, wymieszaj ją z ajerkoniakiem i rozsmaruj na czekoladowym spodzie. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej pół godziny. Czekoladę na polewę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj dokładnie ze śmietaną kremówką. Przestudź. Dodaj do polewy rum i wylej ją na ciasto. Odstaw do lodówki. Gdy czekolada stężeje ciasto będzie gotowe do spożycia.

4161035 2023-02-26 10:05 rekomendacja rogatek (user activity4684) - Znaleziona

TORT BEZOWY Z KREMEM BAZYLIOWO-CYTRYNOWYM I MALINAMI

Składniki na (8 porcji):
 4 białka jajek*,
♥ 210 g drobnego białego cukru,
♥ 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
♥ 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego,

♥ 400 g śmietany kremówki (36 lub 30%),
♥ 4 łyżki drobnego białego cukru,
♥ 250 g serka mascarpone,
♥ 1 cytryna,
♥ 1 szklanka liści bazylii (wystarczy jeden krzaczek ze sklepu),
♥ 250 g malin.

*Białka jajek można mrozić. Jeśli przygotowujecie jakieś potrawy, po których pozostają Wam białka, wystarczy przełożyć je do pojemnika do mrożenia żywności i zamrozić. Zamrożone białka przechowujemy przez okres do 3 miesięcy i rozmrażamy w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do 120ºC. Białka ubijamy na gęstą pianę (na tym etapie nie musi być sztywna). Dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając, aż wmieszamy cały cukier, a piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijamy przez kolejne 3 minuty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łopatki lub łyżki formujemy dwa okrągłe blaty o tej same średnicy (ok. 15 cm). Pamiętajmy, żeby wykonywać to w miarę szybko i sprawnie, nie męczyć zbyt piany, bo oklapnie.

Blachę wkładamy na środkową półkę i pieczemy w 120ºC z termoobiegiem przez 20 minut, skręcamy temperaturę do 100ºC i suszymy bezę przez kolejne 2 godziny. Bezę studzimy.

Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę oraz wyciskamy z niej sok. Mascarpone, skórkę i sok z cytryny oraz liście bazylii blendujemy, do mocnego rozdrobnienia liści.

Śmietanę ubijamy na gęstą pianę. Ubijając nadal na średnich obrotach dodajemy po 1 łyżce cukru, aż się całkowicie rozpuści. Do serka mascarpone dodajemy 1/4 bitej śmietany i ubijamy do połączenia się mas, następnie serek ze śmietaną po łyżce dodajemy do pozostałej bitej śmietany mieszając całość delikatnie trzepaczką balonową do całkowitego wymieszania. 

Układamy 1 blat na paterze i smarujemy go połową kremu oraz układamy 1/4 malin. Kładziemy na to drugi blat, lekko dociskamy i smarujemy resztą kremu oraz dekorujemy malinami.

Tort przechowujemy do 2-3 dni w lodówce.

 

4161044 2023-02-26 09:44 Konradino (user activity1284) - Znaleziona

Nie mam zielonego pojęcia aka zielony dutch baby (dla dwóch wygłodniałych gnomów)

  • 3 jajka
  • garść liści szpinaku
  • 180 ml mleka
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła
  • do podania: skyr waniliowy, świeże lub mrożone owoce, ulubiony dżem lub cukier puder

Do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne (1l objętości) i nagrzewamy do 200 stopni. W blenderze kielichowym miksujemy mleko ze szpinakiem. Do zielonego płynu wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Do żaroodpornego dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści wlewamy na nie zieloną masę i pieczemy 15-20 minut. Potwór wyrośnie i lekko zarumieni się - tak ma być. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.

4163051 2023-02-24 20:44 Huragan_Polnocy (user activity2125) - Komentarz

Przejęta, teraz typowo mobilna ścieżka objazdowa. Jeszcze do wtorku 28.02 można mnie z nią łapać w okolicach Gdyni. Potem ląduje u LadyMoon i wraca do Mańka.

4160080 2023-02-24 13:00 mg6maciej (user activity703) - Skrzynka przeniesiona

Zostawiam torbę ze skrytkami na ulicy przed domem. Jeśli ktoś będzie przejeżdżał, wracając z pracy, to niech zabierze.

Ostatnio edytowany 2023-02-24 13:39:41 przez użytkownika mg6maciej - w całości zmieniany 1 raz.

4160050 2023-02-24 11:58 mg6maciej (user activity703) - Znaleziona

[spoiler]
1. Młnc xhepmnxn v cbjvrqm zh, żr oęqmvr qmvś tjvnmqą jvrpmbeh - gb cbcenjv wrtb fnzbbpraę!
2. Cemltbghw jnemljn, nyr hjnżnw, nol xhepmnx j zvęqmlpmnfvr avr hpvrxł - hjvryovn gbjnemlfgjb, nyr avrxbavrpmavr j xhpuav.
3. Jflc cemlcenjl benm gebpuę fren qb jnemlj v jlzvrfmnw qbxłnqavr. Gb Gjbwr jlcrłavravr, jvęp avr zhfvfm gemlznć fvę fmgljalpu erthł - cbmjóy fjbwrw jlboenźav qmvnłnć!
4. Wrśyv młncnal cgnfmrx avr olł ANTB, anwjlżfmn cben gb mzvravć. J zvrśpvr anwpmęśpvrw fcbglxn fvę gnxbjr, nyr an jfv eóżavr gb oljn.
5. Jlfznehw xhepmnxn cemlcenjnzv m mrjaągem v j śebqxh - gb oęqmvr wrtb fcn gerngzrag.
6. Jlcrłavw xhepmnxn zvrfmnaxą jnemlj v fren - anwrqmbal xhepmnx avr zn bpubgl hpvrxnć.
7. Jfgnj xhepmnxn qb cvrxneavxn v cvrpm cemrm tbqmvaę. Gb oęqmvr tbqmvan crłan jenżrń, ob xhepmnx oęqmvr gnńpmlł v fxnxnł m enqbśpv.
8. Cb tbqmvavr jlwzvw xhepmnxn m cvrxneavxn v cbmjóy zh bpułbaąć cemrm xvyxn zvahg.
9. Tbgbjr! Frejhw xhepmnxn m jnemljnzv v cbqmvjvnw, wnx Gjbv tbśpvr jmqlpunwą m mnpujlgh!
[/spoiler]

TFTC

4159748 2023-02-23 12:50 irekz (user activity3985) - Znaleziona

Sałatka z żółtego sera

SKŁADNIKI:
1. 20 dkg żółtego, twardego sera.
2. 2 jabłka.
3. 1 duża papryka.
4. 1 duży ogórek kiszony.
5. 1/2 małej puszki groszku konserwowego (2-3 łyżki).
6. 1 jajko ugotowane na twardo.
7. 1 pomidor.
8. 1 mały słoiczek majonezu (lub do smaku).
9. natka pietruszki
10. sól, pieprz (do smaku)

PRZYGOTOWANIE:
Obrane ze skórki jabłka drobno pokroić w kostkę.
Obrany ze skórki ogórek i paprykę pokroić w paseczki.
Ser zetrzeć na tarce do warzyw.
Groszek odsączyć.
Połączyć wszystkie składniki, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Udekorować jajkiem, pomidorem i posiekaną natka pietruszki.

Ja jeszcze tego przepisu nie wypróbowałem, więc wypada wszystkim życzyć smacznego.

Dziękuję za skrzyneczkę.

4159961 2023-02-23 08:44 ryne05 (user activity1960) - Znaleziona

Kurczak grillowany (pieczony)

Na qrczaka w marynacie jest tysiąc przepisów, ale to jest ten tysiąc pierwszy (jak z baśni tysiąca...)

Składniki:

pierś kurczaka

-marynata:

1/5 l jogurtu naturalnego (można spróbować również z maślanką)

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1 łyżeczka papryki słodkiej, może być wędzona

1 łyżeczka curry

Wymieszać wszystkie składniki marynaty, wrzucić do niej mniejsze kawałki piersi kurczaka (ok. 4-5 cm).

Wstawić do lodówki, najlepiej co najmniej na ok. dobę.

Na gilla lub do piekarnika najlepiej układać kawałki w marynacie.

Hint: świetnie sprawdza się grillowanie w folii aluminiowej (lub papierze do pieczenia).

Po chwili- gotowe :)

 

Sałatka Yellowcache (ale nie FODMAP)

puszka ananasa

1 jabłko

25 dag sera żółtego

puszka kukurydzy

100g rodzynek

200 ml majezonu

4 ząbki czosnku

Pokroić wszystko w kostkę, dodać 100g sparzonych rodzynek.

Do 200 ml majezonu wcisnąć 4 ząbki rozdrobnionego czosnku i wymieszać.

Połączyć wszystko ze sobą, wymieszać, schłodzić (hint: najlepiej w lodówce z magnetykiem).

 

Smacznego i dzięki za pomysł i tyle innych przepisów:)

4159960 2023-02-23 08:30 Huragan_Polnocy (user activity2125) - Znaleziona

Grillowane grzanki z camembertem by huragan_polnocy

W oczekiwaniu na solidniejszego grilla propozycja, która sprawdzi się na niejednej plenerowej imprezie, taka z gatunku cudownego rozmnożenia chleba, gdy mamy nie za wiele składników, a sporo chętnych.

 

Składniki (można zwielokrotnić):

- bagietka czosnkowa (z Lidla, Biedronki, taka normalna, upieczona. Nie zjeść od razu ;)) 

- 1-2 camemberty (mogą być takie do grillowania, w zestawie z żurawiną)

- pomidor malinowy czy inny aromatyczny

- sól, pieprz, ew. zioła prowansalskie czy bazylia.

Bagietkę kroimy na cieniutkie plasterki, tak aby wyszły dwa między nacięciami z piekarni (mają dodać chrupkości camembertowi, a nie dominować). Jeśli mamy masło, możemy dosmarować. Na to dorzucamy cieniutkie plasterki camemberta. I na każdą kanapeczkę kładziemy po pół plasterka pomidora. Jeśli mamy przyprawy, to solimy, pieprzymy, trochę ziół prowansalskich. Niektóre można zrobić bez pomidora, z żurawiną z zestawu, albo dodać, co tam jeszcze mamy ;). Kładziemy na folii na grilla. Zapiekamy do stopienia sera. 

 

4155372 2023-02-13 10:09 Maniek (user activity4790) - Znaleziona

Na wstępnie zaznaczam:Dże przepis nie należy do najzdrowszych i bardziej wyszukanych:

 

Składniki:

 

  • 2 cebule
  • 2 kiełbaski śląskie (ew, podobne np. podwawelska itp.
  • 250g pieczarek
  • 250g makaronu (preferuję świederki, spaghetii ale może być inny, byle niezbyt drobny)
  • tłuszcz do smażenia
  • pieprz
  • sól
  • oregano

 

Wstawiamy makaron do gotowania.  Obieramy pieczarki oraz cebulę. Następnie je kroimy, niezbyt drobno Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i dodajemy pieczarki z cebulką. Smażymy od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy sól, pieprz. W trakcie smażenia kroimy w cienkie plasterki kiełbasę. W międzyczasie makaron powinien się ugotować, zostawiamy go na durszlaku do odcieknięcia.Usmażone pieczarki z cebulką odkładamy do miseczki. Na patelnię wrzucamy pokrojoną kiełbasę i smażymy. Po osiągnięciu odpowiedniego stopnia wysmażenia dodajemy makaron oraz pieczarki wraz z cebulą. Trzymamy na patelni mieszając, przez chwilę. Posypujemy oregano i gotowe do nakładania.   

 

4155001 2023-02-12 19:30 Maniek (user activity4790) - Skrzynka przeniesiona

Kesz u mnie. Obiecany kolejnym chętnym, ruszy w świat dalej.

4157502 2023-02-11 23:55 Huragan_Polnocy (user activity2125) - Komentarz

@Mszu Właśnie przetestowana podczas niedzielnego śniadania. Z drobnymi modyfikacjami, bo bez syropu, ale pyszne i sycące, dzięki! :)

4154078 2023-02-11 21:43 MSZU (user activity4444) - Znaleziona

Owsianka z chia

 600 g mleka lub napoju migdałowego

20 g syropu klonowego

100 g płatków owsianych

20 g nasion chia

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Gotować 15 min, udekorować malinami, bananami i wychodzi przepychota ;-)

4154064 2023-02-11 21:23 Mycha (user activity3713) - Znaleziona

Sałatka gyros 

-ok 0,8 kg fileta z indyka pokroić drobno i dodać przyprawę gyros rozpuszczoną w gorącej wodzie = usmażyć

- ok 3 cebule posiekać

- ok 5 ogórków konserwowych drobno pokroić

- sałata lodowa - drobno pokroić

- kukurydza odcedzona z zalewy

- keczup

 - majonez

Układać warstwami:

indyk

keczup

cebula

połowa lodowej

ogórki

kukurydza

majonez 

reszta sałaty lodowej

 

 

4153957 2023-02-11 17:41 gagu (user activity11970) - Znaleziona

W Gdańsku na evenci. Dzięki. 

4136937 2023-01-12 10:13 adrianoczub (user activity486) - Znaleziona

  • 500 g mąki pszennej np. typ 500
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju - 50 ml
  • szklanka gorącej wody - 250 ml

 

sprawdzony przepis na pierogi

brakuje tylko sekretnego składnika, którym jest moje serce ;)

TFTC

4135524 2023-01-08 23:01 xaksonx (user activity1494) - Znaleziona

OHO, dodała bym tam przepis na pierogi z włoskami boberniczki xD albo parufki, tak parufki z krakersami by Gracjan Roztocki. xD 

Kesz podjęty przy okazji na świąteczne świąteczności:) ! Dziękuję za skrzynkę, podjęta w towarzystwie elmodemonico, Redzi23 i jeszcze trochę keszowych świrów wokół!

4154954 2023-01-08 17:43 Miki. (user activity16364) - Znaleziona

Złapana u Bamby podczas małego co nieco ;)

Dzięki

Przepis na mojego ulubionego Murzynka

Składniki:

  • ½ szklanki mleka lub wody (125ml)
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru (300g)
  • 250g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (225g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

4155523 2023-01-08 14:54 Badzia Gadzia - (BG) (user activity12837) - Znaleziona

Dziekuje kesza złapany u bamby

 

Creme brulee

W rondelku na małym ogniu zagotować śmietankę z dodatkiem cukru i wyłuskanych łyżeczką ziarenek z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy śmietanka zacznie się gotować na brzegach, odstawić z ognia i przestudzić.

Żółtka ubijać mikserem przez około pół minuty (nie na puszystą masę). Dolewać ciepłą śmietanę, po łyżce lub cienkim strumieniem, cały czas miksując na małych obrotach miksera bez ubijania kremu. Ma on być gładki i błyszczący.

Piekarnik nagrzać do 100 stopni C. Foremki do zapiekania napełnić masą wlewając ją przez sitko. Foremki postawić na blaszce do pieczenia. 

Wstawić desery do piekarnika i piec przez 50 minut. Krem powinien być ścięty. Wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Po schłodzeniu wierzch deseru posypać równą warstwą cukru i opalić go specjalnym palnikiem do creme brulee. Cukier się rozpuści, zrumieni i utworzy się charakterystyczna skorupka.

Udekorować świeżymi owocami i miętą.

4136849 2023-01-07 21:10 bartadrian (user activity396) - Znaleziona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podczas finału 12 DŚBN

Kruche ciasto:

300g mąki 

200g masła

100g cukru

1 jajko

zczypta soli

Mąkę posiekać z zimnym masłem dodać pozostałe produkty.

Szybko zagnieść i na 30 minut do lodówki.

Po 30 minutach wyłożyć na blaszkę dodać ulubione owoce i piec ok. 45 mnin. w temp. 180°C

Smacznego

4135421 2023-01-07 18:55 elmodemonico (user activity3343) - Znaleziona

Skrzyneczka złapana na evencie poświątecznym w Gdańsku. Lubię kuchnię i tam się czasem spełniam, fajna skrzynka. Dzięki za kesza!

4161054 2023-01-06 12:00 Gustlik (user activity1163) - Znaleziona

Makaron z łososiem i szpinakiem

Składniki (na 2 dorosłych i 2 przedszkolaków):

  • 250-300 g świeżego szpinaku
  • 300 g filet łososia atlantyckiego
  • 300 g makaronu (np. spaghetti)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarownego (lub innego tłuszczu do smażenia)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 30g startego sera typu parmezan + do posypania wg uznania
  • 100 ml wody z gotowania makaronu

Nastawiamy wodę do gotowania makaronu i gotujemy go ale dente wg czasu podanego na opakowaniu. Szpinak myjemy (nawet ten „umyty”) i osuszamy na sicie.

Czosnek obieramy z łupinek, drobno siekamy i szkolimy na maśle przez ok. 1 minutę. Następnie dodajemy szpinak (może być mokry), i smażymy go na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu aż zwiędnie.

Rybę obieramy ze skóry, upewniamy się że nie ma ości, a następnie kroimy w kostkę (nie musi być idealną, i tak się rozpadnie). Dodajemy do szpinaku i smażymy przez 1-2 minuty, a następnie zalewamy wszystko śmietanka, dodajemy starty ser i wodę z gotowania makaronu. Na koniec dodajemy odsączony makaron i całość mieszamy przez minutę, aż sos oblepi cały makaron. Po nałożeniu na talerz posypujemy tartym serem (wiadomo, im więcej tym lepiej).

4130304 2023-01-05 21:53 Danyeru (user activity311) - Znaleziona

Spotkana na finale 12DŚBN. :)

Domowa nalewka wiśniowa

Składniki:

1,5 kg wiśni

500 ml spirytusu 95%

500 ml wódki czystej (40%)

2 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

1. Wiśnie myjemy, osączamy, drylujemy, przekładamy do dużego słoja. Spirytus łączymy z wódką, otrzymanym alkoholem zalewamy wiśnie. Zamykamy słój i odstawiamy na ok. 6 tygodni.

2. Po upływie 6 tygodni zlewamy nalewkę, a owoce zasypujemy cukrem. Potrząsamy, aby cukier wymieszał się z wiśniami i odstawiamy na ok. 3-4 tygodnie. Zlewamy wytworzony sok i łączymy z nalewką. Przelewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej miesiąc (im dłużej, tym lepiej).

 

Porada:

Nalewkę można przefiltrować przez filtry do kawy, będzie bardziej klarowna. Wiśnie najlepiej przełożyć do słoików i przechowywać w chłodzie. Można je wykorzystać do ciast i deserów.

Ostatnio edytowany 2023-01-06 08:53:45 przez użytkownika Danyeru - w całości zmieniany 1 raz.

4128991 2023-01-02 20:30 KasiaNnn (user activity512) - Znaleziona

Przy okazji 12DŚBN - wpis w bagażniku.

To ja dorzucę przepis na moją ulubioną sałatkę tabboukeh:

Szklanka kuskus, kilka pomidorów, ogórek zielony, czerwona cebula, kilka ząbków czosnku, oliwa, sok z cytryny, świeża natka pietruszki i/lub szczypiorku, sól i pieprz. Kasze przygotować według przepisu na opakowaniu, a resztę składników drobno pokroić. Wymieszać i delektować się znakiem.

Dziękujemy - Kasia i Adaś z trzyczepką przez świat.

4129566 2023-01-02 20:22 Belka (user activity608) - Znaleziona

Również przy okazji 12DŚBN, przepisy prosto z bagażnika.

Przepis na życie:

Szklanka szczęścia, szczypta pieprzu, garść uśmiechu, łyżka dziegciu. Całość zmieszaj ze sobą uważnie. Zażywaj rano i wieczorem.

Dzięki!

4126252 2022-12-30 23:30 słabakinia (user activity7615) - Znaleziona

Skrzyneczka dorwana u Jaromixa w Galicji. Do geokuchni dorzucam przepis niech idzie w świat:)dziękuje 

4114319 2022-11-20 22:13 coosiek (user activity4447) - Skrzynka przeniesiona

Keszyk u Victora+ :)

4109403 2022-11-16 22:34 ForgottenSilesia (user activity8738) - Znaleziona

Akurat dzisiaj robiłam ciasto bez pieczenia więc wrzucam też Wam przepis na ciasto 3-bit... Mmm..  8⁠-⁠)
Dzięki za chwilę radości z keszem :-)
Obrazki do tego wpisu:
Ciacho
Ciacho

4104282 2022-11-11 19:51 Maleska (user activity10257) - Znaleziona

Dziękuję

4101584 2022-11-05 12:00 coosiek (user activity4447) - Znaleziona

Mobilek obecnie w moim posiadaniu choć na chwilkę został wypożyczony.

Dzięki za kesza.

4088209 2022-10-22 15:51 adamos (user activity782) - Znaleziona

mój przepis na frytki doskonałe

4088188 2022-10-22 15:36 Adamelka (user activity1002) - Znaleziona

nawet 5 latek ogarnie - szarlotka sypana. dziekuje

4088129 2022-10-22 14:59 Dallas (user activity10647) - Znaleziona

Guacamole moje ulubione.

Dzaieki

Ostatnio edytowany 2022-10-22 15:07:24 przez użytkownika Dallas - w całości zmieniany 1 raz.

4081161 2022-10-10 18:19 unkas (user activity17144) - Znaleziona

Tutaj Tris podratowała, bo ja to raczej do kuchni wchodzę jak już jest gotowe. Dzięki.

4076667 2022-10-05 20:18 Tris (user activity17032) - Znaleziona

Przepis na ciasto dorzucony do segregatora. Jest przy nim trochę roboty, ale palce lizać. Sprawdzony.

4072804 2022-09-30 19:59 Bartek111 (user activity10764) - Skrzynka przeniesiona

Jeszcze u mnie ale duchowo już w Sosnowcu.

4072803 2022-09-30 19:50 Bartek111 (user activity10764) - Znaleziona

Nie wydrukuję bo drukarki nie posiadam.
A zatem...
Leczo ala Bartek.
- Największy gar w domu.
- 8 do 10 dużych papryk różnego koloru, najwięcej czerwonych, w tym jedna ostra
- 1 dużą cebula
- kilka ząbków czosnku
- jedna cukinia
- słoik suszonych pomidorów
- kilka pieczarek
- pasata
- kiełbasy nie, bo żyjesz przecież z weg*****.

Do gara dodajemy kilka łyżek oleju z słoiku z suszonych pomidorów.
Najpierw dodajemy cebulę by się podsmażyła.
Potem czosnek.
Jak cebula zacznie się szklić to dodajemy pokrojone pieczarki.
A potem pokrojone w kawałeczki papryki.
Dusimy pod przykryciem przez kilka minut.
Potem dodajemy cukinię.
I dalej dusimy.
Jak wszystko zacznie puszczać wodę, to dusisz dalej, tylko dodajesz jeszcze pasatę i drobno pokrojone suszone pomidory.
Jeśli weźmiesz się za to o godz 17, to na 21 powinno być ok.
A jak nie, to następnego dna będziesz miał niezłe śniadanie.
Po drodze możesz też doprawić papryką w proszku albo jakimiś ziołami.

4067669 2022-09-17 14:50 mangus i 27@ (user activity9210) - Znaleziona

Trafiony na evencie w Galicji - zaległe logi. Dzięki

4053612 2022-09-10 19:11 Bartek111 (user activity10764) - Skrzynka przeniesiona

Obecnie u mnie

4027808 2022-08-15 20:38 Victor+ (user activity6726) - Znaleziona

Przepis na banany z czekoladą z ogniska wpisany do książki kucharskiej ;-). Danie zawsze kończy keszerskie biwaki podczas wyjazdów. Dzięki!

 

skrzynka u mnie, trafi na Pożegnanie Wakacji w Sulejowie

3973275 2022-06-19 20:44 jaromx1 (user activity2482) - Znaleziona

Kesz po zlocie w Zawadach przyjechał do Galicji jaromxa1.

4071492 2022-06-19 11:19 Vataryna87 (user activity1401) - Znaleziona

Keszyk namierzony podczas eventu w Zawadach :)

Coś mojego na szybko:

mrożone jagody, banan, nasiona lnu oraz płatki owsiane blendujemy i oto mamy owocowe smoothie :)

Dzięki za kesza.

3992635 2022-06-19 11:19 Marcello002 (user activity4625) - Znaleziona

Keszyk znaleziony podczas Zlotu w Zawadach.

Mój przepis: Ryba po grecku

co jest potrzebne: dorsz filet (może być mrożony) 150 g, marchew 50 g, korzeń pietruszki 40 g, seler korzeniowy 30 g, sok z cytryny 10 g, oliwa z oliwek 10 g, przecież pomidorowy 5 g, tymianek 2 g, liść laurowy 1 sztuka, sól+pieprz czarny mielony+cukier po szczypcie z każdego

sposób wykonania: rybę (rozmrożoną) umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez 20 minut. Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na gruber tarce. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać starte warzywa i podsmażyć. Pod koniec dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Sos zagotować i zalać nim rybę :)

3972168 2022-06-18 22:09 Astro (user activity3882) - Znaleziona

Złapana razem z Izeq. DZK

3971833 2022-06-18 19:01 rafal2m (user activity364) - Znaleziona

Pisane w Zawadach TFTC

3971262 2022-06-18 14:35 izeq (user activity5099) - Znaleziona

Super mobil! Znaleziona razem z Astro,  dodaliśmy przepis na nasze ulubione naleśniki ;)

3975991 2022-06-18 08:59 Lumen (user activity8384) - Znaleziona

Daleko mi do MasterChefa, ale coś tam udało się na zlocie nabazgrać. Wspólnie z xludem i Mekshą, na XVI OZG. Dziękuję!

3980283 2022-06-17 19:12 Remol19 (user activity6935) - Znaleziona

Pomysł rewelacja, niestety mój talent kulinarny już taki nie jest, ale jajko na twardo dam radę ugotować, polecam, potrzebne wspomniane jajko i woda ( doprowadzić do wrzenia:-) dzięki. Pozdrawiam. Wpisu dokonałem przy stole pełnym pyszności podczas XVI zlotu w Zawadach. Dzięki. Pozdrawiam !

3970101 2022-06-17 18:24 descarado&kolorteczy (user activity7438) - Znaleziona

Zdobyta podczas zlotu! Przepis na naleśniki - jajko, szklanka wody i mleka, 2 szklanki maki :)

4089722 2022-06-17 17:57 Meksha (user activity3115) - Znaleziona

Powstał grupowo przepis na dobre kesze:DDzięki!

3969957 2022-06-17 16:57 IK0L (user activity374) - Znaleziona

Świetny pomysł :D
A po jedzeniu trzeba się też napić ;)

POTRZEBUJESZ:
• woda
• torebka herbaty
• czajnik
• kubek
• cukier i łyżeczka (opcjonalnie)

WYKONANIE:
1. Wodę wlej do czajnika, zagotuj.
2. Włóż do kubka torebkę z herbatą.
3. Zagotowaną wodę wlej do kubka.
4. Pomerdaj torebką.
5. Dodaj cukier wedle uznania i pomieszaj łyżeczką.

Smacznego! :)

3969786 2022-06-17 15:21 Mario&Monia (user activity18445) - Znaleziona

Szybkie ciasto
Składniki:

2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g

niecałe 3/4 szklanki drobnego cukru - 160 g

6 średniej wielkości jajek lub 5 dużych

około 3/4 szanki oleju - do 170 g

1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g

2 łyżeczki proszku do pieczenia

do 400 g owoców: jabłka, gruszki, truskawki lub maliny

Szybkie ciasto 

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Forma do pieczenia: u mnie była to forma 24 x 24 cm z odpinanymi bokami. Sprawdzą się też foremki o wymiarach 20 x 30 cm lub też tortownice o średnicy 24-25 cm. 
Pieczenie ciasta: opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 180 stopni; czas pieczenia - około 45 minut.

Pozdrawiamy Mariosy

3969131 2022-06-16 23:22 r00t7 (user activity12428) - Znaleziona

Na zlocie, super kesz !

3974204 2022-06-16 22:55 keram58 (user activity13998) - Znaleziona

Forszmak

 

300 g wędlin, pieczonych mięs ja daję schab, pieczonego boczku, kiełbasy a ta nie musi być pieczona, tak po 1/3 wszystkiego.
1 cebula
1 łyżka oleju
3 i 1/2 szklanki bulionu np. drobiowego (przygotowuje wcześniej nie używam kostek)
2 ogórki kiszone ( daje więcej to kwestia smaku)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
1/2 łyżki mąki pszennej
przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku.


Masz produkty więc do dzieła.
Na patelni partiami obsmażać pokrojone na paseczki wędliny, pieczone mięsa i obrane kiełbasy. Najpierw tłuste np. boczek, później chude, w razie potrzeby dodać oleju. Obsmażone mięsa przekładać do garnka.
Na tej samej patelni na łyżce oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przełożyć do garnka z mięsem. Wlać gorący bulion, dodać listek laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę w proszku - ja czasami daję świeżą ale to trochę więcej zachodu.
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut pod przykryciem. Dodać obrane i pokrojone w paseczki ogórki kiszone i dalej gotować przez ok. 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i majeranek i wymieszać. Gotować przez 2 minuty doprawiając forszmak pieprzem. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą.
Na patelni podgrzać masło, jak będzie skwierczało dodać mąkę i podsmażyć mieszając drewnianą łyżką, wlać kilka łyżek forszmaku, rozprowadzić z zasmażką i dodać do garnka. Wymieszać, chwilę pogotować aż forszmak trochę się zagęści. Podawać z pieczywem i natką pietruszki, może być odrobina kopru . Dobre też z młodymi ziemniakami.

Smacznego

Dziękuję za nietypowego kesza. Pozdrawiam

 

 

3969179 2022-06-16 22:37 Andre0373 (user activity4133) - Znaleziona

Jak zrobić naleśniki? Przepis na idealne ciasto naleśnikowe.

SKŁADNIKI

2 SZKLANKI MLEKA

1 SZKLANKA WODY

2 JAJKA

2 SZKLANKI MĄKI

4 ŁYŻKI OLEJU

SZCZYPTA SOLI

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać lub zmiksować, pozostawić ciasto na 30 minut, żeby dojrzało. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany. Patelnię (najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników, z niskimi brzegami) rozgrzać. Posmarować cienko olejem – używając do tego silikonowego pędzelka. Można też pocierać patelnię kawałkiem słoniny nadzianym na widelec. Na patelnię wylewać ciasto naleśnikowe i rozprowadzać je, poruszając patelnią okrężnymi ruchami. Im cieńsza warstwa tym lepsze naleśniki. Obrócić naleśnik - podrzucając (co wymaga sporej wprawy, ale warto poćwiczyć) lub używając talerza czy pokrywki. Po lekkim zrumienieniu z obu stron naleśnik odkładać na talerz i smażyć kolejny. Po lekkim przestudzeniu naleśniki nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem. Nadziane naleśniki można ponownie podsmażyć

Dlaczego naleśniki nie wychodzą?

Cała tajemnica prawidłowego smażenia naleśników tkwi w bardzo dobrym rozgrzaniu patelni z minimalną ilością tłuszczu. Większość wprawnych gospodyń twierdzi, że pierwszy naleśnik zazwyczaj jest nieudany, bo to próba pozwalająca ocenić stan rozgrzania patelni. Niestety trudno zgadnąć, jaka jest właściwa temperatura patelni, dopóki nie spróbujemy smażenia. Przyczyny nieudanych naleśników zazwyczaj są następujące:

 

Ciasto nie zdążyło dojrzeć i w związku z tym ma niewłaściwą konsystencję - wtedy źle się rozlewa i placki wychodzą zbyt cienkie lub zbyt grube.

Patelnia zbyt słabo lub zbyt mocno rozgrzana – w pierwszym przypadku naleśniki mogą być zbyt grube, w drugim zbyt cienkie i dziurawe.

 

 

 

 

 

 

 

 

3970398 2022-06-16 21:51 WRÓBEL. (user activity5061) - Znaleziona

Tu wrócę z przepisem po zlocie . To nie czas i miejsce a i pamięć do proporcji już nie ta .

3969156 2022-06-16 18:33 R-Sol (user activity10225) - Znaleziona

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

 - 70 w pełni rozwiniętych baldachów kwiatowych świeżo zerwanych 

- 1 kg cukru

- 1 kg cytryny 

- butelka 1.5 l wódki czystej 

Kwiaty dokładnie czyścimy, dodajemy pokrojone cytryny i zalewamy 1 litrem wody z rozpuszczonym cukrem. 

Odstawiamy na 48 h. Dolewamy wódki i chowamy w ciemne miejsce na około pół roku. Od czasu do czasu należy przemieszać.

Zawady 2022. Dzięki.

 

 

3981393 2022-06-16 14:20 iwonia1999 (user activity13245) - Znaleziona

Ulubiona potrawka jesienno-zimowa:

kilka sztuk marchewki, pietruszki, mała dynia, dwie cukinie, kubek czerwonej soczewicy. Wszystko się pięknie razem gotuje, trochę soli, pieprzu, potem trzeba dodać podsmażoną cebulkę i czosnek, passatę pomidorową i przyprawy - papryką wędzoną (uwielbiam) i ew. ziółkami.

3967365 2022-06-15 20:13 palinq (user activity12188) - Skrzynka przeniesiona

Skrzynka dostępna na XVI zlocie. Właściciel/ka też ma być, więc będzie do zdobycia u Jego'Jejmościa:)

3967364 2022-06-11 20:13 palinq (user activity12188) - Znaleziona

Ojjj, keszerzy wiedzą, że z pustym brzuchem keszowanie po prostu nie idzie:)

A ja coś wiem nawet bardziej, z uwagi na takiego jednego kesza którego popełniłam. Najczęściej można się z nim skosztować na zlotach:)

 

Przepis na jedną z wersji kesza OP9DJ0:

mąki pełnoziarnistej ilość odpowiednia

proszku do pieczenia szczypta

sodki odrobinka

jajek kilka

cukru trzcinowego tyle ile trzeba

oleju trochę (bo drogi!)

i marchewkii dużo!

orzechów i rodzynek do smaku

a!!! i cynamon - wedle uznania:)

na wierzchu potem pomiziać śmietanką z mascarpone w odpowiednich proporcjach:)

 

I włala! Marchwiok jak znalazł;)

3961854 2022-06-01 19:15 Pawello (user activity4543) - Znaleziona

Kesz wzbogacony o kolejne przepisy. TFTC.

3963935 2022-06-01 10:00 Volfram (user activity3394) - Znaleziona

Drinki rozumiem liczą się jako danie  :D  Podjęta w Krakowie. TFTC!

3950518 2022-05-22 08:30 bamba (user activity29500) - Znaleziona

Przepis na kociołek bamby....wersja jarska prezentowana na BlackMajówkaV

 

1. 2 kg młodych ziemniaków

2. 4 duże buraki czerwone

3. pół selera

4. 0,5 kg pieczarek

5. 2 kg marchewki

6. 5-6 dużych cebul

7. 1/2 butelki czerwonego wina wytrawnego

8. Przyprawy, papryka wędzona, papryka słodka, chili, gyros, itp

 

mieszamy , podgrzewamy i wcinamy....a komentarze można sobie poczytać czy smakowało ;))))

3952849 2022-05-21 20:59 Serengeti (user activity27708) - Znaleziona

Złapana na Blackmajówce, dzięki za keszyka :)

Keks;

5 jaj, żóltka oddzilieć od białek

2 szklanki mąki,

kostka masła

szklanka cukru

bakalie; orzechy, migdały, rodzynki, śliwki suszone

2 lyżeczki proszku do pieczenia

Bakalie zaparzyć, śliwki zalac zimna wodą. 5 żółtek utrzeć z masłem i cukrem. Bakalie wymieszac z mąka i proszkiem do pieczenia. Całośc wymieszac z utartymi żóltkami, Na koncu ubic piane z białek i dodac do ciasta. Całośc wymieszac i wlac do formy, Piec w temp,180 stopni. SMACZNEGO :) 

3948037 2022-05-21 10:49 Kika (user activity14104) - Znaleziona

Tftc! Keszowanie z kawką w łóżeczku podczas V BlackMajówki - 5G ;))) Pada, pada, na kesze by się poszło ... No i kesze przyszły do nas.

A ja zaproponuję zapiekankę pasterską - świetna zwłaszcza zimą, po keszowaniu - ale dobrze wchodzi także odgrzewana. Przepis pochodzi z Jadłonomii (www.jadlonomia.com) i w takiej wersji ją robiłam.

Zapiekanka pasterska

  • Czas przygotowania: 1 h 10 minut + 30 minut pieczenia

Składniki na 4 - 6 porcji:

400 g zielonej soczewicy, namoczonej we wrzątku przez 1-2 godziny
1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
2 nieduże marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
szczypta tymianku
szczypta rozmarynu
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
olej

Na ziemniaczane puree:
5 ziemniaków średniej wielkości
⅓ szklanki mleka roślinnego
3 łyżki masła roślinnego + kilka płatków
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta rozmarynu
sól i pieprz

Przygotowanie:
  1. Namoczoną soczewicę opłukać i gotować w świeżej wodzie do miękkości, powinna być bardzo miękka, ale jeszcze się nie rozpadać. Po namoczeniu soczewicy na ugotowanie jej wystarczy z reguły około 20 minut.
  2. Kiedy soczewica się gotuje, obrać ziemniaki, przekroić je na połówki i gotować w osolonej wodzie aż do miękkości.
  3. Warzywa pokroić w kostkę, na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodać marchew i seler naciowy, wszystko smażyć na małym ogniu przez 5-8 minut delikatnie mieszając.
  4. Ugotowaną soczewicę odcedzić i dodać do podsmażonych warzyw, dokładnie wymieszać i dodać koncentrat, czosnek, przyprawy oraz sól i pieprz. Połączyć dokładnie ze sobą i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut. Na koniec spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą.
  5. Ziemniaki odcedzić, dodać wszystkie składniki poza rozmarynem i rozgnieść na gładkie puree.
  6. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć soczewicową potrawkę a na niego łyżkami wykładać ziemniaczane puree, delikatnie rozsmarowując je po całej powierzchni zapiekanki. Posypać rozmarynem, a na ziemniakach położyć kilka płatków zimnego masła i zapiekać przez około 20-30 minut. Najbardziej cieszy drugiego dnia, kiedy wystarczy odgrzać zapiekankę w piekarniku, najeść się do syta i zobaczyć, że zostało jeszcze na trzeci dzień.
Ostatnio edytowany 2022-05-29 00:17:31 przez użytkownika Kika - w całości zmieniany 1 raz.

3947405 2022-05-18 12:00 GFS (user activity26207) - Znaleziona

Te oponki poniżej, pycha, też pieczemy. Jednak na kolację lub śniadanie polecam pyszną sałatkę. Dziękuję za kesza.

SAŁATKA Z PORA.

Składniki:

- por średniej wielkości – dolna biała cześć

- ser żółty około 300 gr

- majonez kilka łyżek

- pieprz, sól

Por pokroić na drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszać dodają majonez do uzyskania klejącej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Alternatywnie można dodać dodatkowo kukurydzę.

3945291 2022-05-16 07:27 grafen (user activity10706) - Znaleziona

TFTC.

3944251 2022-05-15 16:37 karwdo (user activity12266) - Znaleziona

U mnie będzie na słono do chleba lub widelcem. Szczegóły w logbooku;) Dziękuję za piękną skrzyneczkę:)

3944638 2022-05-15 15:53 Hr. Jan Usz (user activity24190) - Znaleziona

Ode mnie kluski z serem z tartych ziemniaków. (kluski oczywiście nie ser) To smak mojego dzieciństwa. Gdzieniegdzie zwane są szarymi kluskami.

Przepis w księdze. Dzięki.

3943846 2022-05-15 13:42 Alepan1 (user activity417) - Znaleziona

Weekendowa wyprawa keszerska w związku z eventem "rozruszajmy wschód - OP9HEP".
Wspaniałe poszukiwania po zabytkowym i niezwykle oskrytkowanyn mieście wspólnie z Lubą - Alepanią
Gratulacje Baton123 i IrminaF za organizację i przygotowanie miasta ????
Przesyłamy nasz przepis na alepańskie oponki ????
Dzięki!
Czuwaj!

OPONKI
Składniki:
- 500 ml mleka
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 0,5 roztopionego masła
- 8 dkg drożdży
- 1 łyżka spirytusu
- 6 szklanek mąki
- łyżka soli
Wykonanie:
Drożdże rozdrobnić, dodać troszkę ciepłego mleka, 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 20 min.
Wsypać mąkę do garnka, dodać sól i cukier oraz cukier waniliowy. Dodać żółtka, zaczyn z drożdży i mleko.
Ciasto ugniatać, gdy zacznie się wyrabiać dodać spirytus i masło. Ugniatać dalej, aż będzie luźno zbite i odchodzące od ręki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem
Uformować kształt donutu (okrągły pączek z dziurą w środku) i smażyć na głębokim oleju. Podawać z cukrem pudrem lub lukrować.
Smacznego!

3944661 2022-05-14 17:36 Chrząszcze2 (user activity11367) - Znaleziona

Kucharz ze mnie słaby, ale poncz z taniego wina robiłem nie raz...
Przepis poleci do logbooka.

Złapany podczas spotkania w Międzyrzecu Podlaskim w wśród wspaniałych uczestników.

Dziękujemy

3945564 2022-05-14 16:51 Minior&son (user activity2933) - Znaleziona

Podjęta na evencie w Międzyrzecu, a ponieważ nie było jak dorzucić przepisu, podajemy tutaj :)

Propozycja vege dla tych co lubią pastę z wędzonej makreli, ale nie lubią się babrać z jej obieraniem :)

PRZEPIS

2 kostki tofu (1x naturalna + 1x wędzona) ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Dodajemy około (do smaku):

2-3 łyżki majonezu (oczywiście tylko kielecki :):):)

1-1,5 łyżki musztardy sarepskiej

2-3 łyżki sosu sojowego ciemnego (raczej odpuszczamy sól, bo sos słony)

pieprz świeżo mielony

około łyżeczki cukru

około pęczek posiekanego szczypiorku

Mieszamy i do lodówy, żeby się przegryzło. Można jeść od razu, ale najlepsze na drugi i następne dni:)Ze świeżą bułeczką no po prostu palce lizać - smacznego

3946472 2022-05-14 16:00 Inikara (user activity5343) - Znaleziona

Dzień pełen wrażeń. Skrzynka znaleziona podczas eventu w Międzyrzecu Podlaskim. Fajna zabawa  =) dzięki za kolejną pomysłową skrzynkę i cicho liczę na coś więcej  =)

 

SAŁATKA Z PIECZONYCH BATATÓW, POMIDORKÓW I AWOKADO

Składniki (2 porcje):

  • batat, ok. 300 g
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka oregano
  • szczypta chili
  • łyżka oliwy
  • 50 g szpinaku
  • 125 g sera feta
  • awokado
  • ćwiartka cebuli

sos:

  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • łyżka oliwy
  • łyżka soku z cytryny

Bataty obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidorki pokroić na połówki. Warzywa doprawić solą, pieprzem, oregano i chili. Wymieszać razem z oliwą i ułożyć na blaszce do pieczenia.
Piec przez ok. 15 - 20 minut w temp. 220 stopni C. Awokado obrać i pokroić na kawałki. Cebulę poszatkować na cienkie plasterki. W salaterkach przekładać szpinak upieczonymi batatami i pomidorkami, awokado i cebulką.
Posypać pokruszoną fetą i polać sosem (energicznie wymieszane składniki).

 

WARZYWA Z PATELNI Z JAJKAMI SADZONYMI

Składniki (2 porcje):

  • 70 g kiełbasy chorizo
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 300 g ziemniaków
  • 10 szt. pomidorków cherry
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • szczypiorek

Kiełbasę kroimy na plasterki średniej grubości. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy, wrzucamy kiełbasę i smażymy ją, mieszając, na dość dużym ogniu, na rumiano.
Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na talerzyk. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na tym samym tłuszczu. Ziemniaki obieramy, myjemy je i bardzo dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Następnie kroimy je na ćwiartki lub plastry. Dodajemy do cebuli i smażymy, często przekładając łopatką, ok. 20 min, aż się zarumienią. Pomidorki dzielimy na połówki, wrzucamy na patelnię, chwilę smażymy.
Całość posypujemy obficie pieprzem, solą, słodką papryką i pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy z jajkami sadzonymi.

3945980 2022-05-14 15:35 Błękitna Team (user activity6871) - Znaleziona

Wyprawa na wschód Błękitnych na głodzie keszerskim. Świetny pomysł na keszyka.

 

Oto nasza propozycja: Biszkoptowe ciasto z owocami (sama nie wiem jak je nazwać, więc nazwa się zmienia)
5 jajek, 1,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder do posypania, dowolne owoce sezonowe lub zimą dostępne owoce lub z puszki. Świetnie się komponują: jabłka, gruszki, śliwki, jeżyny, maliny, truskawki, mirabelki, brzoskwinie, nektarynki, borówki, morele it.p. oprócz kiwi, bananów i ananasa.
Przygotuj owoce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Całe jajka zmiksuj z cukrem na kogel-mogel. Dodaj  mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj na niskich obrotach. Masę wylej do dużej blaszki i na niej poukładaj pokrojone lub nie owoce. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temp. 180 stopni przez około 50 minut (góra-dół). Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika, posyp cukrem pudrem. Smacznego. 

Bardzo szybkie ciasto dla niezapowiedzianego gościa. Świetnie smakuje z lodami.

 

 

Ostatnio edytowany 2022-06-19 15:12:28 przez użytkownika Błękitna Team - w całości zmieniany 1 raz.
Obrazki do tego wpisu:
biszkoptowo-owocowy misz-masz
biszkoptowo-owocowy misz-masz

3942597 2022-05-14 15:33 NivilS (user activity7718) - Znaleziona

Ftf wypieczony.

 

CEBULARZE LUBELSKIE

Tradycyjne lubelskie cebularze, których tradycja wypiekania sięga XIX wieku. Jako pierwsi zaczęli je wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Drożdżowe chrupiące i złociste ciasto, pachnące nadzienie cebulowe z makiem – to jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków Lublina i całej lubelszczyzny.

Składniki na 12 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 60 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 30 g drożdży świezych lub 15 g drożdży suchych

DODATKOWO:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami .Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (czas około  1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na 12 równych części (około 70 g każda) i uformować z ciasta kulki. Następnie wałkiem rozwałkować na płaskie placuszki o średnicy około 10 – 12 cm. Bułeczki układać na 2 blaszkach wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia. Na środek wyłożyć nadzienie cebulowo – makowe. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 45 – 60 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej – powinny podwoić objętość).

Przed samym pieczeniem brzegi posmarować dodatkowym jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody.

Piec w temperaturze 180ºC przez 20 – 25 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Nadzienie cebulowo – makowe:

  • 2 wielkie cebule, pokrojone w grubą kostkę (razem ponad 500 g)
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Pokrojoną w grubą kostkę cebulę wrzucić na wrzątek i pogotować przez 1 – 2 minuty, odcedzić. Jeszcze gorącą wymieszać z makiem, olejem, solą. Wystudzić, umieścić w słoiczku i schować do lodówki na całą noc.

Ostatnio edytowany 2022-05-22 15:18:29 przez użytkownika NivilS - w całości zmieniany 1 raz.

3945057 2022-05-14 14:00 IrminaF (user activity4311) - Komentarz

Moje i Batona przepisy wrzucone na dobry początek. Komentarz Pioruna - mojego

partnera: "Dałaś nasze najlepsze przepisy":DI o to chodziło. Smacznego :)

 

ZUPA PHO

 

Składniki:

4 ćwiartki kurczaka

200 g wołowiny

4-5 gwiazdek anyżu

1 laska cynamonu

10 cm imbiru

2 cebule

4 łyżki sosu rybnego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka soli

pół łyżeczki kurkumy

szczypta chilli

makaron ryżowy

 

 

Podawać z:

plastrem cytryny

szczypiorkiem

kiełkami fasoli mung (opcjonalnie)

 

 

 

Wykonanie:

Kurczaka zalać wodą, dodać łyżkę soli. Gotować godzinę. Gdy kurczak się ugotuje

wyłowić go, oddzielić mięso, kości dodać ponownie do wywaru. Przyprawy – anyż,

cynamon, obrany i pokrojony w plastry imbir, cebulę podgrzewać około minuty na

suchej patelni. Dodać do wywaru i gotować kolejną godzinę. Pod koniec gotowania

doprawić zupę sosem rybnym i sojowym, kurkumą, chilli. Makaron ugotować zgodnie

z instrukcją na opakowaniu.

 

Jak podać?

Do większej miski nałożyć makaron, kawałki kurczaka, kiełki fasoli mung. Zalać wywarem. Wrzucić plaster cytryny. Posypać szczypiorem.

 

Uwaga! Zupa uzależnia! ;)

***

KURCZAK W PIĘCIU SMAKACH

 

Składniki:

0,5 kg piersi z kurczaka

warzywa chińskie mrożone

200 g ryżu (opcjonalnie biały, brązowy, czerwony)

5 łyżek sosu sojowego

4 łyżki białego wytrawnego wina

3-4 łyżeczki przyprawy 5 smaków

1 łyżeczka anyżu mielonego

4 łyżki cukru brązowego

2 łyżeczki startego imbiru

3 ząbki czosnku

3 krople sosu tabasco

olej

 

 

Podawać z:

uprażonym sezamem (opcjonalnie)

 

 

Wykonanie:

Sos sojowy mieszamy z winem, cukrem i resztą przypraw. W części tej marynaty (mniej więcej połowie) przez dwie godziny marynujemy pierś pokrojoną w kostkę. Do większej, głębokiej patelni wlewamy odrobinę oleju. Smażymy na niej kurczaka, dodajemy mieszankę warzyw i resztę marynaty. Dusimy pod przykryciem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotujemy ryż. Ja wybieram kolorową opcję – gotuję ryż czerwony i brązowy, tak po 100 g każdego. Do gotowego dania, już na talerzu możemy dodać odrobinę prażonego sezamu. Smacznego:)

 

***

SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM

 

Składniki:

2 puszki tuńczyka

opakowanie mrożonego lub świeżego szpinaku (opcjonalnie może być jarmuż)

4 ząbki czosnku

ser sałatkowo-kanapkowy półtłusty

pieprz

makaron spaghetti (biały/brązowy)

oliwa z oliwek

 

Wykonanie:

Szpinak odmrozić. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Na patelnię wlać odrobinę

oliwy z oliwek i dodać czosnek. Smażyć go minutę (nie dłużej, bo zrobi się gorzki). Następnie dodać szpinak, chwilę podsmażyć. Dodać tuńczyka (odsączonego z wody lub oleju), ser. Chwilę podgrzewać. Doprawić pieprzem. Jednocześnie gotować makaron.

 

 

PS To mój obiad „awaryjny”, gdy umieram z głodu i chcę mieć natychmiast ciepły posiłek. Jak się człowiek szybko uwinie z obraniem czosnku i odmrażaniem szpinaku, to realnie można zrobić obiad w jakieś 13-15 minut. Potrawa jest smaczna, choć jej wygląd może nie zachęcać. Przekonajcie się sami ;)

3945449 2022-05-14 11:17 Baton123 (user activity5706) - Komentarz

Bardzo proszę o dodawanie swoich przepisów zarówno w logach jak i w samym keszu, wszyscy będziemy mogli z nich skorzystać! Ode mnie poszły 3 moje faworki :)  

 

SAŁATKA Z AWOKADO I PIECZONYCH BATATÓW

 

SKŁADNIKI

  • 300 g buraków
  • 300 g batatów
  • 1 czerwona cebula
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 50 g orzechów lub pestek dyni
  • 2 garście jarmużu
  • szczypta płatków chili
  • opcjonalnie 80 g sera feta lub brie
  • 1 awokado
  • 1/2 owocu granatu

SOS

  • do wyboru: 1 łyżka tahini lub 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Buraki i bataty obrać, pokroić w kosteczkę (buraczki w mniejszą kostkę niż bataty). Cebulę obrać i pokroić na nieduże kawałki.
  • Warzywa włożyć do formy do pieczenia, doprawić solą, pieprzem i skropić 1 łyżką oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.
  • Wyjąć i potrząsając blaszką lekko przemieszać warzywa. Rozłożyć na wierzchu posiekane liście jarmużu, dodać orzechy lub pestki dyni, posypać chili i skropić pozostałą oliwą. Można też dodać pokrojoną w kosteczkę fetę lub ser pleśniowy.
  • Piec przez 10 minut. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na kawałki, dodać do upieczonych warzyw. Posypać granatem.
  • Wymieszać składniki sosu i polać po sałatce.

 

 

 

ZUPA CeBULOWA

 

SKŁADNIKI

  • 900 g cebuli
  • 4 łyżki masła
  • 1 litr bulionu 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

DODATKI

  • bagietka, pokrojona na kromki
  • 150 g sera żółtego

PRZYGOTOWANIE

  • Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5 - 2 mm. W dużym i szerokim garnku roztopić masło.
  • Ustawić ogień na mały, dodać cebulę i mieszając dusić na małym ogniu przez ok. 25 minut, aż cebula będzie skarmelizowana (miękka i lekko brązowa).
  • Dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25 minut. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron na tosterze lub w piekarniku, następnie grzanki posypać tartym żółtym serem.
  • Opcjonalnie zapiekać przez około 5 minut aż ser się roztopi w piekarniku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RISOTTO Z KURCZAKIEM I Suszonymi morelami

 

SKŁADNIKI

  • 1 pierś kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka surowego ryżu do risotto (arborio)
  • ok. 1l bulionu
  • 1-2 marchewki
  • ok 10 szt. suszonych moreli
  • (opcjonalnie) ser parmigiano reggiano (parmezan) lub grana padano
  • oliwa extra, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

  • Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z łyżeczką oliwy, odłożyć.
  • Suszone morele pokroić w paski i odstawić.
  • W garnku na 1 łyżce oliwy podsmażyć marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  • Dodać kurczaka oraz łyżkę masła, obsmażać przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
  • Dodać ryż i smażyć jeszcze przez minutę, następnie wlewać po pół szklanki gorącego bulionu i gotować bez przykrycia ciągle mieszając.
  • Pod koniec gotowania dodać pokrojone suszone morele, gotować do momentu aż ryż będzie al dente.
  • Opcjonalnie posypać tartym serem.

 

 

 

 

 

 

 

3967366 2022-04-21 00:00 Baton123 (user activity5706) - Skrzynka przeniesiona

Punkt startowy kesza