2024-10-22 20:49
AŁu
(1825)
- Znaleziona
Udało się podjąć i ta skrzyneczkę. Dzięki. Przepis dołożony. Dodaje zdjęcie i polecam spróbować.
2024-02-03 18:10
JohnyLambada
(2724)
- Znaleziona
Przepisik dorzucony. Smakówa :-D
Dziękuję za kesza :-)
Z keszerskim pozdrowieniem
JohnyLambada
Geocachingowy Przeworsk
2024-02-03 17:53
grzesss
(3042)
- Znaleziona
Szybkie danie.
Składniki: pomidory z puszki/słoika, ok 4 grube parówki bez skórki, fasola czerwona z puszki, cebula przysmażona, przyprawy (ja daję pieprz, kminek mielony, majeranek, grzyby suszone i soli troszkę)
Wszystko do gara i gotujemy, aż będzie dobre, nie za wodniste.
Ostatnio edytowany 2024-03-08 19:01:33 przez użytkownika grzesss - w całości zmieniany 1 raz.
2024-02-03 17:39
Martisso
(1624)
- Znaleziona
Podjęto podczas eventu „Jedziemy na Podkarpacie 12DŚBN”. Dziękuję za spotkanie oraz kulinarnego kesza.
2023-11-01 17:29
Wojstef1
(2115)
- Znaleziona
Znaleziona 2 stycznia tego roku. Teraz usuwając zdjęcia znalazłem notatkę „ZALOGUJ”. Już nie pamiętam co ja tam wrzucałem ;)
2023-10-14 23:45
hratli
(4819)
- Znaleziona
Z racji tego, że na evencie było dużo spożywania w keszu znalazł się opis przepisu na dobrą zabawęPrzepis na dobrą zabawę w dobrym towarzystwie, czyli zebranie keszerów w 1 miejscuDziękujemy!
2023-10-14 22:05
scrush
(1263)
- Znaleziona
Najlepsze ciasto czekoladowo-bananowe na świecie:
Ciasto:
- 250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
- 250 g cukru
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- 40 g czekolady (u mnie gorzka)
- 4 dojrzałe banany
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady
- 1 łyżeczka oleju
- Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto: Banany zmiksować blenderem lub rozgnieść dobrze widelcem.
- Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cukier, miękkie masło, jajka i banany zmiksować mikserem na najwyższych obrotach przez 2- 3 minuty. (Masa będzie niejednolita, mocno zwarzona).
- W osobnej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i startą czekoladę.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać w dwóch porcjach suche składniki z miski, mieszając chwilę, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki.
- Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 70 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować plasterkami banana
Zdecydowanie pyszność! :)
2023-10-14 19:40
desorden
(1108)
- Znaleziona
Rozwiązywana podczas eventu Hajda na Białystok #2.
Przepis na kanapkę studencka: chleb posmaruj nożem.
2023-10-14 18:49
wzorowy
(4262)
- Znaleziona
2023-10-14 11:32
MiszkaWu
(3300)
- Znaleziona
Prosty przepis na udane życie to jeść smacznie, pić nieznacznie, w kręgu pozytywnych ludzi nigdy się nie nudzić, przez świat piękny podróżować i skrzyneczki różne logować.
2023-10-14 06:24
Gacekk
(12624)
- Znaleziona
Znaleziona podczas spotkania Hajdana na Białystok #2 :)
Kanapka:
- kromka chleba lub połowa bułki
- masło (w zależności od zapotrzebowania)
- wędlina lub tofu
- ser lub inne sero-podobne
- sałata
- pomidor
Wszystko łączymy w jedną całość i pysznie spożywamy...
2023-09-11 13:12
Grazka
(3151)
- Znaleziona
Propozycja na przepis: piegusek - moje sztandarowe ciastoDziękuję moku.stg za pomoc w realizacji wpisu. Wszystkim życzę smacznych przepisów!
2023-07-05 16:28
kurier
(7731)
- Znaleziona
2023-07-05 16:26
moku.stg
(5824)
- Znaleziona
Nawet coś podobnego miałam sama kiedyś w planie zrobić ale jakoś nie złożyło się ????
2023-07-05 16:21
Crith84
(1578)
- Znaleziona
Przepisy na miodowe grilowanie polecają się na każdy rok ;)
Pikantne szaszłyki na miodzie
Składniki:
- 2 podwójne średniej wielkości piersi kurczaka
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 3 łyżeczki ostrej musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny (lub z limonki)
- sól i pieprz do smaku
● Piersi z kurczaka należy opłukać, osuszyć, pokroić w paski
● wymieszać musztardę, ketchup, oliwę, sok z cytryny i miód, dodać przyprawy i dokładnie wszystko połączyć
● do marynaty przełożyć paski kurczaka, wymieszać i odstawić na minimum 4 godziny do lodówki.
● aby było łatwiej przed nadziewaniem na godzinę zamoczyć drewniane patyczki do szaszłyków w wodzie
● paski z kurczaka należy nadziewać na mokre patyczki formując falę
● na dobrze rozgrzanym grillu opiekać po 2-3 minuty z każdej strony
2023-05-03 08:54
Maniek
(5145)
- Skrzynka przeniesiona
Kordy fikcyjne. Kesz aktualnie znajduje się w STG.
2023-03-10 23:23
areckis
(9966)
- Znaleziona
Dzięki za kesza. Wpis do logbooka bodaj w okolicach połowy 2022 roku, ale dzisiaj dopiero przepis i ponowne odwiedziny kesza.
Mój przepis to węgierskie langosze, które kilka lat temu podczas zwiedzania Budapesztu ratowały nam życie, gdy wielki głód doskwierał.
Od tamtej pory co jakiś czas przygotowuję je sam wg. poniższego przepisu.
Składniki (4 langosze):
- 500 g mąki
- ok. 200 g ziemniaków, mącznych
- 3 łyżki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 400 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- olej do smażenia
Ugotować ziemniaki w mundurkach. Odcedzić, ostudzić i obrać. Następnie dokładnie rozgnieść na puree. Do wykonania langoszy będziecie potrzebować 150 g gotowej masy ziemniaczanej.
W miseczce wymieszać 100 ml lekko ciepłego mleka, cukier i drożdże. Odstawić na 10 minut, aby te ostatnie zaczęły pracować.
W dużej misce zarobicie ciasto. Wsypać pół kilograma mąki i wymieszać z solą, dodać ziemniaki, olej, zaczyn drożdżowy i lekko wymieszać. Dodawać pozostałe mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto powinno być sprężyste, gładkie i dobrze się wyrabiać. Nie powinno lepić się do dłoni. Może się zdarzyć, że nie dacie całego mleka - wszystko zależy od wilgotności mąki i mączności ziemniaków - przy cieście ziemniaczanym dokładnej ilości nie sposób aptekarsko odmierzyć. Ja dałem w sumie ok. 350 ml mleka. Ciasto wyrabiać 5 minut.
Po wyrobieniu ciasto odstawić do miski oprószonej mąką i pozostawić do wyrastania na godzinę albo do momentu gdy podwoi swoją objętość (co nastąpi szybciej).
Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery porcje (lub więcej, jeśli chcecie mniejsze placuszki). Z każdej części uformować okrągłego langosza o grubości ok. 1-1,5 cm i ułożyć na ściereczce. Nakryć drugą ściereczką albo folią spożywczą, aby nie wysychało.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Powinien mieć głębokość 5-6 cm. Na gorący olej wrzucić langosza. Jeśli tworzy się za duży bąbel powietrza pod nim przygnieść na chwilę lekko łopatką. Gdy z jednej strony się zrumieni przewrócić na drugą i znów smażyć, aż się ładnie zezłoci. Z resztą placków powtórzyć czynności. Po wyciągnięciu z tłuszczu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Langosze osobiście polecam w wersji z czosnkową okrasą i startym serem (pomazánka).
Przygotowanie pomazánki.
3 łyżki oliwy, 3 łyżki wody i ząbek czosnku (z praski) - mieszamy. Ser żółty trzemy na tarce.
Po wyjęciu z garnka langosza odsączamy na papierowym ręczniku, przy pomocy pędzelka smarujemy pomazanką i posypujemy serem.
Wersje langoszy:
- bez niczego
- z okrasą czosnkową
- ze startym serem żółtym
- ze startym serem wędzonym
- ze śmietaną i startym żółtym serem
- ze śmietaną i czerwoną cebulą
- ze śmietaną, serem żółtym i węgierską paprykową kiełbasą
- z leczo
- z gulaszem
2023-03-01 00:01
Charon7
(2935)
- Znaleziona
2023-02-28 23:59
LadyMoon
(5527)
- Znaleziona
Chlebki z patelni w 10 minut
Szybkie, proste, bez jajek i drożdży.
Składniki:
125 ml mleka
Olej rośliny 20 ml
Mąka 200 g
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Szczypta soli
Składniki mieszaj ręką aż uzyskasz ciasto.
Posyp blat mąką, rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm,
po czym wykrój kółka kubkiem lub szklanką.
Kładź na rozgrzanej patelni, przykryj i grzej przez 5 minut.
Następnie odwróć i grzej z drugiej strony.
Doskonałe chlebki na śniadanie.
Smacznego!
2023-02-27 09:34
zueira
(4377)
- Znaleziona
SZYBKIE CIASTO DROŻDŻOWE, W KTÓRYM NIGDY NIE UDAŁO MI SIĘ ZROBIĆ ZAKALCA,
ALBO: CO ZROBIĆ Z PRZEJRZAŁYMI BANANAMI?
Do garnka lub miski (dużych) wsadzamy:
-> kostkę masła (200 g)
-> 5-6 całych jaj (sparzonych, żeby można było wyżerać ciasto przed upieczeniem)
-> 12 dag drożdży (10 też może być)
-> cukier, np. półtorej szklanki
-> 2 szklanki mleka
Zostawiamy na jakiś czas, nie mieszając. W oryginalnym przepisie na noc, ale na dwie godziny też działa, tylko że wtedy podgrzewam mleko do temperatury ok. 30 stopni. Po tym czasie dodać:
-> 1 kg mąki - pszenna jest dobra, trochę pszennej, a trochę pełnoziarnistej też dobre (ponoć nie należy dodawać >50% pełnoziarnistej, bo nie wyrośnie, więc nie próbowałam), mąki dla alergików można wypróbować
-> co chcemy. Bakalie. Przejrzałe banany (mniej dojrzałe nie nadają się do wypieków, ale bardziej je lubię do jedzenia). Olejek zapachowy (fuj! ale niektórzy lubią). Wytłoczki z owoców po wyciskaniu soku na wino. Sok i startą skórkę z cytryny. Kakao. Co Wam tylko przyjdzie do głowy lub wpadnie w ręce. Można też pewnie przeciąć ciasto na pół po upieczeniu i czymś przełożyć, na przykład kremem z przepisu Rogatka.
Teraz dopiero mieszamy (ręką). Wykładamy do tortownicy. Dodajemy
-> składniki większego kalibru: owoce (większe - pokrojone), budyń (twardszy niż z papierka), kawałki czekolady, pokruszone Batony...
[Ostatnio moja ulubiona wersja to: 1. warstwa jabłek (pokrojonych w ćwiartki/ósemki) na spodzie, 2. warstwa ciasta, 3. warstwa budyniu (większą część mleka zagotować w jeszcze większym garnku, mniejszą wlać do półlitrowego naczynia, do tego w naczyniu wsypać ze dwie łyżki cukru i dość sporo mąki ziemniaczanej, np. trzy czubate łyżki, wymieszać, wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając, wyłączyć gaz i łyżka powinna stać), warstwa ciasta].
Pieczemy, raczej dłużej a chłodniej, bo dużo tego i chcemy, żeby się upiekło w środku, a nie spaliło z wierzchu. Możemy sprawdzać wbitym patyczkiem, czy się upiekło, w końcu wyjmujemy. Może dochodzić w wyłączonym piecyku.
Najlepsze albo na ciepło, albo jak po wystudzeniu poleży w lodówce w torebce foliowej.
2023-02-26 14:30
Rausz
(6304)
- Znaleziona
Skrzynka podjęta tuż po zakończeniu Śniegołazika, w którym zupełnie spontanicznie wziąłem udział ;)
TFTC, przepis poniżej ;)
KAPITAN NA RAUSZU
Składniki:
Ciasto: 200 g masła, 200 g gorzkiej czekolady, 3 jajka, 200 g cukru, 150 g mąki
Poncz: 50 ml wody, 50 ml rumu, 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Krem: 600 ml mleka, 100 g kaszy manny, 200 g wiórków kokosowych, 100 g masła, 120 g cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 50 ml ajerkoniaku
Polewa: 200 g czekolady deserowej, 150 g śmietany kremówki (36%), 50 ml rumu
Przygotowanie:
Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej, co pewien czas mieszając. Przestudź. Utrzyj jajka z cukrem. Nie staraj się uzyskać bardzo puszystej masy – doprowadź jedynie do rozpuszczenia cukru. Połącz jajka z masłem i czekoladą. Do uzyskanej masy wsyp mąkę. Zmiksuj na jednolite ciasto. Natłuść dość dużą blachę do ciasta, np. 25x40 cm. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 25 minut. Ciasto powinno lekko urosnąć, ale pozostać wilgotne. Odstaw do przestudzenia. Połącz wszystkie składniki ponczu (do rozpuszczenia cukru) i skrop nim ciasto. W rondelku podgrzej mleko. Gdy zacznie się gotować, dodaj kasze mannę, wiórki kokosowe, cukier puder i cukier waniliowy. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wówczas dodaj do niej masło. Wymieszaj dokładnie i zdejmij z ognia. Gdy masa nieco przestygnie, wymieszaj ją z ajerkoniakiem i rozsmaruj na czekoladowym spodzie. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej pół godziny. Czekoladę na polewę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj dokładnie ze śmietaną kremówką. Przestudź. Dodaj do polewy rum i wylej ją na ciasto. Odstaw do lodówki. Gdy czekolada stężeje ciasto będzie gotowe do spożycia.
2023-02-26 10:05
rogatek
(4904)
- Znaleziona
TORT BEZOWY Z KREMEM BAZYLIOWO-CYTRYNOWYM I MALINAMI
Składniki na (8 porcji):
♥ 4 białka jajek*,
♥ 210 g drobnego białego cukru,
♥ 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
♥ 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego,
♥ 400 g śmietany kremówki (36 lub 30%),
♥ 4 łyżki drobnego białego cukru,
♥ 250 g serka mascarpone,
♥ 1 cytryna,
♥ 1 szklanka liści bazylii (wystarczy jeden krzaczek ze sklepu),
♥ 250 g malin.
*Białka jajek można mrozić. Jeśli przygotowujecie jakieś potrawy, po których pozostają Wam białka, wystarczy przełożyć je do pojemnika do mrożenia żywności i zamrozić. Zamrożone białka przechowujemy przez okres do 3 miesięcy i rozmrażamy w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 120ºC. Białka ubijamy na gęstą pianę (na tym etapie nie musi być sztywna). Dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając, aż wmieszamy cały cukier, a piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijamy przez kolejne 3 minuty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łopatki lub łyżki formujemy dwa okrągłe blaty o tej same średnicy (ok. 15 cm). Pamiętajmy, żeby wykonywać to w miarę szybko i sprawnie, nie męczyć zbyt piany, bo oklapnie.
Blachę wkładamy na środkową półkę i pieczemy w 120ºC z termoobiegiem przez 20 minut, skręcamy temperaturę do 100ºC i suszymy bezę przez kolejne 2 godziny. Bezę studzimy.
Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę oraz wyciskamy z niej sok. Mascarpone, skórkę i sok z cytryny oraz liście bazylii blendujemy, do mocnego rozdrobnienia liści.
Śmietanę ubijamy na gęstą pianę. Ubijając nadal na średnich obrotach dodajemy po 1 łyżce cukru, aż się całkowicie rozpuści. Do serka mascarpone dodajemy 1/4 bitej śmietany i ubijamy do połączenia się mas, następnie serek ze śmietaną po łyżce dodajemy do pozostałej bitej śmietany mieszając całość delikatnie trzepaczką balonową do całkowitego wymieszania.
Układamy 1 blat na paterze i smarujemy go połową kremu oraz układamy 1/4 malin. Kładziemy na to drugi blat, lekko dociskamy i smarujemy resztą kremu oraz dekorujemy malinami.
Tort przechowujemy do 2-3 dni w lodówce.
2023-02-26 09:44
Konradino
(1285)
- Znaleziona
Nie mam zielonego pojęcia aka zielony dutch baby (dla dwóch wygłodniałych gnomów)
- 3 jajka
- garść liści szpinaku
- 180 ml mleka
- 100 g mąki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła
- do podania: skyr waniliowy, świeże lub mrożone owoce, ulubiony dżem lub cukier puder
Do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne (1l objętości) i nagrzewamy do 200 stopni. W blenderze kielichowym miksujemy mleko ze szpinakiem. Do zielonego płynu wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Do żaroodpornego dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści wlewamy na nie zieloną masę i pieczemy 15-20 minut. Potwór wyrośnie i lekko zarumieni się - tak ma być. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.
2023-02-24 20:44
Huragan_Polnocy
(2605)
- Komentarz
Przejęta, teraz typowo mobilna ścieżka objazdowa. Jeszcze do wtorku 28.02 można mnie z nią łapać w okolicach Gdyni. Potem ląduje u LadyMoon i wraca do Mańka.
2023-02-24 13:00
mg6maciej
(704)
- Skrzynka przeniesiona
Zostawiam torbę ze skrytkami na ulicy przed domem. Jeśli ktoś będzie przejeżdżał, wracając z pracy, to niech zabierze.
Ostatnio edytowany 2023-02-24 13:39:41 przez użytkownika mg6maciej - w całości zmieniany 1 raz.
2023-02-24 11:58
mg6maciej
(704)
- Znaleziona
[spoiler]
1. Młnc xhepmnxn v cbjvrqm zh, żr oęqmvr qmvś tjvnmqą jvrpmbeh - gb cbcenjv wrtb fnzbbpraę!
2. Cemltbghw jnemljn, nyr hjnżnw, nol xhepmnx j zvęqmlpmnfvr avr hpvrxł - hjvryovn gbjnemlfgjb, nyr avrxbavrpmavr j xhpuav.
3. Jflc cemlcenjl benm gebpuę fren qb jnemlj v jlzvrfmnw qbxłnqavr. Gb Gjbwr jlcrłavravr, jvęp avr zhfvfm gemlznć fvę fmgljalpu erthł - cbmjóy fjbwrw jlboenźav qmvnłnć!
4. Wrśyv młncnal cgnfmrx avr olł ANTB, anwjlżfmn cben gb mzvravć. J zvrśpvr anwpmęśpvrw fcbglxn fvę gnxbjr, nyr an jfv eóżavr gb oljn.
5. Jlfznehw xhepmnxn cemlcenjnzv m mrjaągem v j śebqxh - gb oęqmvr wrtb fcn gerngzrag.
6. Jlcrłavw xhepmnxn zvrfmnaxą jnemlj v fren - anwrqmbal xhepmnx avr zn bpubgl hpvrxnć.
7. Jfgnj xhepmnxn qb cvrxneavxn v cvrpm cemrm tbqmvaę. Gb oęqmvr tbqmvan crłan jenżrń, ob xhepmnx oęqmvr gnńpmlł v fxnxnł m enqbśpv.
8. Cb tbqmvavr jlwzvw xhepmnxn m cvrxneavxn v cbmjóy zh bpułbaąć cemrm xvyxn zvahg.
9. Tbgbjr! Frejhw xhepmnxn m jnemljnzv v cbqmvjvnw, wnx Gjbv tbśpvr jmqlpunwą m mnpujlgh!
[/spoiler]
TFTC
2023-02-23 12:50
irekz
(4941)
- Znaleziona
Sałatka z żółtego sera
SKŁADNIKI:
1. 20 dkg żółtego, twardego sera.
2. 2 jabłka.
3. 1 duża papryka.
4. 1 duży ogórek kiszony.
5. 1/2 małej puszki groszku konserwowego (2-3 łyżki).
6. 1 jajko ugotowane na twardo.
7. 1 pomidor.
8. 1 mały słoiczek majonezu (lub do smaku).
9. natka pietruszki
10. sól, pieprz (do smaku)
PRZYGOTOWANIE:
Obrane ze skórki jabłka drobno pokroić w kostkę.
Obrany ze skórki ogórek i paprykę pokroić w paseczki.
Ser zetrzeć na tarce do warzyw.
Groszek odsączyć.
Połączyć wszystkie składniki, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Udekorować jajkiem, pomidorem i posiekaną natka pietruszki.
Ja jeszcze tego przepisu nie wypróbowałem, więc wypada wszystkim życzyć smacznego.
Dziękuję za skrzyneczkę.
2023-02-23 08:44
ryne05
(2370)
- Znaleziona
Kurczak grillowany (pieczony)
Na qrczaka w marynacie jest tysiąc przepisów, ale to jest ten tysiąc pierwszy (jak z baśni tysiąca...)
Składniki:
pierś kurczaka
-marynata:
1/5 l jogurtu naturalnego (można spróbować również z maślanką)
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka papryki słodkiej, może być wędzona
1 łyżeczka curry
Wymieszać wszystkie składniki marynaty, wrzucić do niej mniejsze kawałki piersi kurczaka (ok. 4-5 cm).
Wstawić do lodówki, najlepiej co najmniej na ok. dobę.
Na gilla lub do piekarnika najlepiej układać kawałki w marynacie.
Hint: świetnie sprawdza się grillowanie w folii aluminiowej (lub papierze do pieczenia).
Po chwili- gotowe :)
Sałatka Yellowcache (ale nie FODMAP)
puszka ananasa
1 jabłko
25 dag sera żółtego
puszka kukurydzy
100g rodzynek
200 ml majezonu
4 ząbki czosnku
Pokroić wszystko w kostkę, dodać 100g sparzonych rodzynek.
Do 200 ml majezonu wcisnąć 4 ząbki rozdrobnionego czosnku i wymieszać.
Połączyć wszystko ze sobą, wymieszać, schłodzić (hint: najlepiej w lodówce z magnetykiem).
Smacznego i dzięki za pomysł i tyle innych przepisów:)
2023-02-23 08:30
Huragan_Polnocy
(2605)
- Znaleziona
Grillowane grzanki z camembertem by huragan_polnocy
W oczekiwaniu na solidniejszego grilla propozycja, która sprawdzi się na niejednej plenerowej imprezie, taka z gatunku cudownego rozmnożenia chleba, gdy mamy nie za wiele składników, a sporo chętnych.
Składniki (można zwielokrotnić):
- bagietka czosnkowa (z Lidla, Biedronki, taka normalna, upieczona. Nie zjeść od razu ;))
- 1-2 camemberty (mogą być takie do grillowania, w zestawie z żurawiną)
- pomidor malinowy czy inny aromatyczny
- sól, pieprz, ew. zioła prowansalskie czy bazylia.
Bagietkę kroimy na cieniutkie plasterki, tak aby wyszły dwa między nacięciami z piekarni (mają dodać chrupkości camembertowi, a nie dominować). Jeśli mamy masło, możemy dosmarować. Na to dorzucamy cieniutkie plasterki camemberta. I na każdą kanapeczkę kładziemy po pół plasterka pomidora. Jeśli mamy przyprawy, to solimy, pieprzymy, trochę ziół prowansalskich. Niektóre można zrobić bez pomidora, z żurawiną z zestawu, albo dodać, co tam jeszcze mamy ;). Kładziemy na folii na grilla. Zapiekamy do stopienia sera.
2023-02-13 10:09
Maniek
(5145)
- Znaleziona
Na wstępnie zaznaczamże przepis nie należy do najzdrowszych i bardziej wyszukanych:
Składniki:
- 2 cebule
- 2 kiełbaski śląskie (ew, podobne np. podwawelska itp.
- 250g pieczarek
- 250g makaronu (preferuję świederki, spaghetii ale może być inny, byle niezbyt drobny)
- tłuszcz do smażenia
- pieprz
- sól
- oregano
Wstawiamy makaron do gotowania. Obieramy pieczarki oraz cebulę. Następnie je kroimy, niezbyt drobno Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i dodajemy pieczarki z cebulką. Smażymy od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy sól, pieprz. W trakcie smażenia kroimy w cienkie plasterki kiełbasę. W międzyczasie makaron powinien się ugotować, zostawiamy go na durszlaku do odcieknięcia.Usmażone pieczarki z cebulką odkładamy do miseczki. Na patelnię wrzucamy pokrojoną kiełbasę i smażymy. Po osiągnięciu odpowiedniego stopnia wysmażenia dodajemy makaron oraz pieczarki wraz z cebulą. Trzymamy na patelni mieszając, przez chwilę. Posypujemy oregano i gotowe do nakładania.
2023-02-12 19:30
Maniek
(5145)
- Skrzynka przeniesiona
Kesz u mnie. Obiecany kolejnym chętnym, ruszy w świat dalej.
2023-02-11 23:55
Huragan_Polnocy
(2605)
- Komentarz
@Mszu Właśnie przetestowana podczas niedzielnego śniadania. Z drobnymi modyfikacjami, bo bez syropu, ale pyszne i sycące, dzięki! :)
2023-02-11 21:43
MSZU
(4445)
- Znaleziona
Owsianka z chia
600 g mleka lub napoju migdałowego
20 g syropu klonowego
100 g płatków owsianych
20 g nasion chia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Gotować 15 min, udekorować malinami, bananami i wychodzi przepychota ;-)
2023-02-11 21:23
Mycha
(4035)
- Znaleziona
Sałatka gyros
-ok 0,8 kg fileta z indyka pokroić drobno i dodać przyprawę gyros rozpuszczoną w gorącej wodzie = usmażyć
- ok 3 cebule posiekać
- ok 5 ogórków konserwowych drobno pokroić
- sałata lodowa - drobno pokroić
- kukurydza odcedzona z zalewy
- keczup
- majonez
Układać warstwami:
indyk
keczup
cebula
połowa lodowej
ogórki
kukurydza
majonez
reszta sałaty lodowej
2023-02-11 17:41
gagu
(12662)
- Znaleziona
W Gdańsku na evenci. Dzięki.
2023-01-12 10:13
adrianoczub
(591)
- Znaleziona
- 500 g mąki pszennej np. typ 500
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju - 50 ml
- szklanka gorącej wody - 250 ml
sprawdzony przepis na pierogi
brakuje tylko sekretnego składnika, którym jest moje serce ;)
TFTC
2023-01-08 23:01
Redzi23
(1886)
- Znaleziona
Skrzyneczka złapana razem z xaksonx i elmodemonico. Dzięki za kesza!!!
2023-01-08 23:01
xaksonx
(1549)
- Znaleziona
OHO, dodała bym tam przepis na pierogi z włoskami boberniczki xD albo parufki, tak parufki z krakersami by Gracjan Roztocki. xD
Kesz podjęty przy okazji na świąteczne świąteczności ! Dziękuję za skrzynkę, podjęta w towarzystwie elmodemonico, Redzi23 i jeszcze trochę keszowych świrów wokół!
2023-01-08 17:43
Miki.
(17011)
- Znaleziona
Złapana u Bamby podczas małego co nieco ;)
Dzięki
Przepis na mojego ulubionego Murzynka
Składniki:
- ½ szklanki mleka lub wody (125ml)
- 3 kopiate łyżki kakao
- 1,5 szklanki cukru (300g)
- 250g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej (225g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
2023-01-08 14:54
Badzia Gadzia - (BG)
(13424)
- Znaleziona
Dziekuje kesza złapany u bamby
Creme brulee
W rondelku na małym ogniu zagotować śmietankę z dodatkiem cukru i wyłuskanych łyżeczką ziarenek z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy śmietanka zacznie się gotować na brzegach, odstawić z ognia i przestudzić.
Żółtka ubijać mikserem przez około pół minuty (nie na puszystą masę). Dolewać ciepłą śmietanę, po łyżce lub cienkim strumieniem, cały czas miksując na małych obrotach miksera bez ubijania kremu. Ma on być gładki i błyszczący.
Piekarnik nagrzać do 100 stopni C. Foremki do zapiekania napełnić masą wlewając ją przez sitko. Foremki postawić na blaszce do pieczenia.
Wstawić desery do piekarnika i piec przez 50 minut. Krem powinien być ścięty. Wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Po schłodzeniu wierzch deseru posypać równą warstwą cukru i opalić go specjalnym palnikiem do creme brulee. Cukier się rozpuści, zrumieni i utworzy się charakterystyczna skorupka.
Udekorować świeżymi owocami i miętą.
2023-01-07 21:10
bartadrian
(427)
- Znaleziona
Podczas finału 12 DŚBN
Kruche ciasto:
300g mąki
200g masła
100g cukru
1 jajko
zczypta soli
Mąkę posiekać z zimnym masłem dodać pozostałe produkty.
Szybko zagnieść i na 30 minut do lodówki.
Po 30 minutach wyłożyć na blaszkę dodać ulubione owoce i piec ok. 45 mnin. w temp. 180°C
Smacznego
2023-01-07 18:55
elmodemonico
(3416)
- Znaleziona
Skrzyneczka złapana na evencie poświątecznym w Gdańsku. Lubię kuchnię i tam się czasem spełniam, fajna skrzynka. Dzięki za kesza!
2023-01-06 12:00
Gustlik
(1164)
- Znaleziona
Makaron z łososiem i szpinakiem
Składniki (na 2 dorosłych i 2 przedszkolaków):
- 250-300 g świeżego szpinaku
- 300 g filet łososia atlantyckiego
- 300 g makaronu (np. spaghetti)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarownego (lub innego tłuszczu do smażenia)
- 200 ml śmietanki 30%
- 30g startego sera typu parmezan + do posypania wg uznania
- 100 ml wody z gotowania makaronu
Nastawiamy wodę do gotowania makaronu i gotujemy go ale dente wg czasu podanego na opakowaniu. Szpinak myjemy (nawet ten „umyty”) i osuszamy na sicie.
Czosnek obieramy z łupinek, drobno siekamy i szkolimy na maśle przez ok. 1 minutę. Następnie dodajemy szpinak (może być mokry), i smażymy go na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu aż zwiędnie.
Rybę obieramy ze skóry, upewniamy się że nie ma ości, a następnie kroimy w kostkę (nie musi być idealną, i tak się rozpadnie). Dodajemy do szpinaku i smażymy przez 1-2 minuty, a następnie zalewamy wszystko śmietanka, dodajemy starty ser i wodę z gotowania makaronu. Na koniec dodajemy odsączony makaron i całość mieszamy przez minutę, aż sos oblepi cały makaron. Po nałożeniu na talerz posypujemy tartym serem (wiadomo, im więcej tym lepiej).
2023-01-05 21:53
Danyeru
(311)
- Znaleziona
Spotkana na finale 12DŚBN. :)
Domowa nalewka wiśniowa
Składniki:
1,5 kg wiśni
500 ml spirytusu 95%
500 ml wódki czystej (40%)
2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
1. Wiśnie myjemy, osączamy, drylujemy, przekładamy do dużego słoja. Spirytus łączymy z wódką, otrzymanym alkoholem zalewamy wiśnie. Zamykamy słój i odstawiamy na ok. 6 tygodni.
2. Po upływie 6 tygodni zlewamy nalewkę, a owoce zasypujemy cukrem. Potrząsamy, aby cukier wymieszał się z wiśniami i odstawiamy na ok. 3-4 tygodnie. Zlewamy wytworzony sok i łączymy z nalewką. Przelewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej miesiąc (im dłużej, tym lepiej).
Porada:
Nalewkę można przefiltrować przez filtry do kawy, będzie bardziej klarowna. Wiśnie najlepiej przełożyć do słoików i przechowywać w chłodzie. Można je wykorzystać do ciast i deserów.
Ostatnio edytowany 2023-01-06 08:53:45 przez użytkownika Danyeru - w całości zmieniany 1 raz.
2023-01-02 20:30
KasiaNnn
(512)
- Znaleziona
Przy okazji 12DŚBN - wpis w bagażniku.
To ja dorzucę przepis na moją ulubioną sałatkę tabboukeh:
Szklanka kuskus, kilka pomidorów, ogórek zielony, czerwona cebula, kilka ząbków czosnku, oliwa, sok z cytryny, świeża natka pietruszki i/lub szczypiorku, sól i pieprz. Kasze przygotować według przepisu na opakowaniu, a resztę składników drobno pokroić. Wymieszać i delektować się znakiem.
Dziękujemy - Kasia i Adaś z trzyczepką przez świat.
2023-01-02 20:22
Belka
(608)
- Znaleziona
Również przy okazji 12DŚBN, przepisy prosto z bagażnika.
Przepis na życie:
Szklanka szczęścia, szczypta pieprzu, garść uśmiechu, łyżka dziegciu. Całość zmieszaj ze sobą uważnie. Zażywaj rano i wieczorem.
Dzięki!
2022-12-30 23:30
słabakinia
(10310)
- Znaleziona
Skrzyneczka dorwana u Jaromixa w Galicji. Do geokuchni dorzucam przepis niech idzie w światdziękuje
2022-11-20 22:13
coosiek
(4743)
- Skrzynka przeniesiona
2022-11-16 22:34
ForgottenSilesia
(8954)
- Znaleziona
Akurat dzisiaj robiłam ciasto bez pieczenia więc wrzucam też Wam przepis na ciasto 3-bit... Mmm.. 8-)
Dzięki za chwilę radości z keszem :-)
2022-11-11 19:51
Maleska
(10915)
- Znaleziona
Dziękuję
2022-11-05 12:00
coosiek
(4743)
- Znaleziona
Mobilek obecnie w moim posiadaniu choć na chwilkę został wypożyczony.
Dzięki za kesza.
2022-10-22 15:51
adamos
(947)
- Znaleziona
mój przepis na frytki doskonałe
2022-10-22 15:36
Adamelka
(1181)
- Znaleziona
nawet 5 latek ogarnie - szarlotka sypana. dziekuje
2022-10-22 14:59
Dallas
(11154)
- Znaleziona
Guacamole moje ulubione.
Dzaieki
Ostatnio edytowany 2022-10-22 15:07:24 przez użytkownika Dallas - w całości zmieniany 1 raz.
2022-10-10 18:19
unkas
(17711)
- Znaleziona
Tutaj Tris podratowała, bo ja to raczej do kuchni wchodzę jak już jest gotowe. Dzięki.
2022-10-05 20:18
Tris
(17589)
- Znaleziona
Przepis na ciasto dorzucony do segregatora. Jest przy nim trochę roboty, ale palce lizać. Sprawdzony.
2022-09-30 19:59
Bartek111
(11209)
- Skrzynka przeniesiona
Jeszcze u mnie ale duchowo już w Sosnowcu.
2022-09-30 19:50
Bartek111
(11209)
- Znaleziona
Nie wydrukuję bo drukarki nie posiadam.
A zatem...
Leczo ala Bartek.
- Największy gar w domu.
- 8 do 10 dużych papryk różnego koloru, najwięcej czerwonych, w tym jedna ostra
- 1 dużą cebula
- kilka ząbków czosnku
- jedna cukinia
- słoik suszonych pomidorów
- kilka pieczarek
- pasata
- kiełbasy nie, bo żyjesz przecież z weg*****.
Do gara dodajemy kilka łyżek oleju z słoiku z suszonych pomidorów.
Najpierw dodajemy cebulę by się podsmażyła.
Potem czosnek.
Jak cebula zacznie się szklić to dodajemy pokrojone pieczarki.
A potem pokrojone w kawałeczki papryki.
Dusimy pod przykryciem przez kilka minut.
Potem dodajemy cukinię.
I dalej dusimy.
Jak wszystko zacznie puszczać wodę, to dusisz dalej, tylko dodajesz jeszcze pasatę i drobno pokrojone suszone pomidory.
Jeśli weźmiesz się za to o godz 17, to na 21 powinno być ok.
A jak nie, to następnego dna będziesz miał niezłe śniadanie.
Po drodze możesz też doprawić papryką w proszku albo jakimiś ziołami.
2022-09-17 14:50
mangus i 27@
(10145)
- Znaleziona
Trafiony na evencie w Galicji - zaległe logi. Dzięki
2022-09-10 19:11
Bartek111
(11209)
- Skrzynka przeniesiona
2022-08-15 20:38
Victor+
(7403)
- Znaleziona
Przepis na banany z czekoladą z ogniska wpisany do książki kucharskiej ;-). Danie zawsze kończy keszerskie biwaki podczas wyjazdów. Dzięki!
skrzynka u mnie, trafi na Pożegnanie Wakacji w Sulejowie
2022-07-30 00:20
Don Vito
(4881)
- Znaleziona
Skrzyneczka podjęta przy okazji eventu na Galicji vol. 2
Się rozpisałem, ale przepis odręcznie zapisany - niczym z zeszytów babci ;)
TFTC
2022-06-19 20:44
jaromx1
(2634)
- Znaleziona
Kesz po zlocie w Zawadach przyjechał do Galicji jaromxa1.
2022-06-19 11:19
Vataryna87
(1402)
- Znaleziona
Keszyk namierzony podczas eventu w Zawadach :)
Coś mojego na szybko:
mrożone jagody, banan, nasiona lnu oraz płatki owsiane blendujemy i oto mamy owocowe smoothie :)
Dzięki za kesza.
2022-06-19 11:19
Marcello002
(5250)
- Znaleziona
Keszyk znaleziony podczas Zlotu w Zawadach.
Mój przepis: Ryba po grecku
co jest potrzebne: dorsz filet (może być mrożony) 150 g, marchew 50 g, korzeń pietruszki 40 g, seler korzeniowy 30 g, sok z cytryny 10 g, oliwa z oliwek 10 g, przecież pomidorowy 5 g, tymianek 2 g, liść laurowy 1 sztuka, sól+pieprz czarny mielony+cukier po szczypcie z każdego
sposób wykonania: rybę (rozmrożoną) umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez 20 minut. Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na gruber tarce. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać starte warzywa i podsmażyć. Pod koniec dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Sos zagotować i zalać nim rybę :)
2022-06-18 22:09
Astro
(3883)
- Znaleziona
Złapana razem z Izeq. DZK
2022-06-18 19:01
rafal2m
(373)
- Znaleziona
Pisane w Zawadach TFTC
2022-06-18 14:35
izeq
(5481)
- Znaleziona
Super mobil! Znaleziona razem z Astro, dodaliśmy przepis na nasze ulubione naleśniki ;)
2022-06-18 08:59
Lumen
(10674)
- Znaleziona
Daleko mi do MasterChefa, ale coś tam udało się na zlocie nabazgrać. Wspólnie z xludem i Mekshą, na XVI OZG. Dziękuję!
2022-06-17 19:12
Remol19
(8325)
- Znaleziona
Pomysł rewelacja, niestety mój talent kulinarny już taki nie jest, ale jajko na twardo dam radę ugotować, polecam, potrzebne wspomniane jajko i woda ( doprowadzić do wrzenia:-) dzięki. Pozdrawiam. Wpisu dokonałem przy stole pełnym pyszności podczas XVI zlotu w Zawadach. Dzięki. Pozdrawiam !
2022-06-17 18:24
descarado&kolorteczy
(8264)
- Znaleziona
Zdobyta podczas zlotu! Przepis na naleśniki - jajko, szklanka wody i mleka, 2 szklanki maki :)
2022-06-17 17:57
Meksha
(4536)
- Znaleziona
Powstał grupowo przepis na dobre keszeDzięki!
2022-06-17 17:55
xlud
(4546)
- Znaleziona
Jak zawsze zaległy log:
Na XVI Ogólnopolskim Zlocie Geokeszowym udało się zaliczyć i tego kesza.
Przepis zapisany w keszu - i wystarczy bo jeszcze miałbym kogoś na sumieniu
Baton123 dzięki wielkie za kesza ❗
2022-06-17 16:57
IK0L
(377)
- Znaleziona
Świetny pomysł :D
A po jedzeniu trzeba się też napić ;)
POTRZEBUJESZ:
• woda
• torebka herbaty
• czajnik
• kubek
• cukier i łyżeczka (opcjonalnie)
WYKONANIE:
1. Wodę wlej do czajnika, zagotuj.
2. Włóż do kubka torebkę z herbatą.
3. Zagotowaną wodę wlej do kubka.
4. Pomerdaj torebką.
5. Dodaj cukier wedle uznania i pomieszaj łyżeczką.
Smacznego! :)
2022-06-17 15:21
Mario&Monia
(19383)
- Znaleziona
Szybkie ciasto
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
niecałe 3/4 szklanki drobnego cukru - 160 g
6 średniej wielkości jajek lub 5 dużych
około 3/4 szanki oleju - do 170 g
1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
do 400 g owoców: jabłka, gruszki, truskawki lub maliny
Szybkie ciasto
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: u mnie była to forma 24 x 24 cm z odpinanymi bokami. Sprawdzą się też foremki o wymiarach 20 x 30 cm lub też tortownice o średnicy 24-25 cm.
Pieczenie ciasta: opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 180 stopni; czas pieczenia - około 45 minut.
Pozdrawiamy Mariosy
2022-06-16 23:22
r00t7
(13048)
- Znaleziona
2022-06-16 22:55
keram58
(14905)
- Znaleziona
Forszmak
300 g wędlin, pieczonych mięs ja daję schab, pieczonego boczku, kiełbasy a ta nie musi być pieczona, tak po 1/3 wszystkiego.
1 cebula
1 łyżka oleju
3 i 1/2 szklanki bulionu np. drobiowego (przygotowuje wcześniej nie używam kostek)
2 ogórki kiszone ( daje więcej to kwestia smaku)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
1/2 łyżki mąki pszennej
przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku.
Masz produkty więc do dzieła.
Na patelni partiami obsmażać pokrojone na paseczki wędliny, pieczone mięsa i obrane kiełbasy. Najpierw tłuste np. boczek, później chude, w razie potrzeby dodać oleju. Obsmażone mięsa przekładać do garnka.
Na tej samej patelni na łyżce oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przełożyć do garnka z mięsem. Wlać gorący bulion, dodać listek laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę w proszku - ja czasami daję świeżą ale to trochę więcej zachodu.
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut pod przykryciem. Dodać obrane i pokrojone w paseczki ogórki kiszone i dalej gotować przez ok. 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i majeranek i wymieszać. Gotować przez 2 minuty doprawiając forszmak pieprzem. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą.
Na patelni podgrzać masło, jak będzie skwierczało dodać mąkę i podsmażyć mieszając drewnianą łyżką, wlać kilka łyżek forszmaku, rozprowadzić z zasmażką i dodać do garnka. Wymieszać, chwilę pogotować aż forszmak trochę się zagęści. Podawać z pieczywem i natką pietruszki, może być odrobina kopru . Dobre też z młodymi ziemniakami.
Smacznego
Dziękuję za nietypowego kesza. Pozdrawiam
2022-06-16 22:37
Andre0373
(5596)
- Znaleziona
Jak zrobić naleśniki? Przepis na idealne ciasto naleśnikowe.
SKŁADNIKI
2 SZKLANKI MLEKA
1 SZKLANKA WODY
2 JAJKA
2 SZKLANKI MĄKI
4 ŁYŻKI OLEJU
SZCZYPTA SOLI
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać lub zmiksować, pozostawić ciasto na 30 minut, żeby dojrzało. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany. Patelnię (najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników, z niskimi brzegami) rozgrzać. Posmarować cienko olejem – używając do tego silikonowego pędzelka. Można też pocierać patelnię kawałkiem słoniny nadzianym na widelec. Na patelnię wylewać ciasto naleśnikowe i rozprowadzać je, poruszając patelnią okrężnymi ruchami. Im cieńsza warstwa tym lepsze naleśniki. Obrócić naleśnik - podrzucając (co wymaga sporej wprawy, ale warto poćwiczyć) lub używając talerza czy pokrywki. Po lekkim zrumienieniu z obu stron naleśnik odkładać na talerz i smażyć kolejny. Po lekkim przestudzeniu naleśniki nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem. Nadziane naleśniki można ponownie podsmażyć
Dlaczego naleśniki nie wychodzą?
Cała tajemnica prawidłowego smażenia naleśników tkwi w bardzo dobrym rozgrzaniu patelni z minimalną ilością tłuszczu. Większość wprawnych gospodyń twierdzi, że pierwszy naleśnik zazwyczaj jest nieudany, bo to próba pozwalająca ocenić stan rozgrzania patelni. Niestety trudno zgadnąć, jaka jest właściwa temperatura patelni, dopóki nie spróbujemy smażenia. Przyczyny nieudanych naleśników zazwyczaj są następujące:
Ciasto nie zdążyło dojrzeć i w związku z tym ma niewłaściwą konsystencję - wtedy źle się rozlewa i placki wychodzą zbyt cienkie lub zbyt grube.
Patelnia zbyt słabo lub zbyt mocno rozgrzana – w pierwszym przypadku naleśniki mogą być zbyt grube, w drugim zbyt cienkie i dziurawe.
2022-06-16 21:51
WRÓBEL.
(5381)
- Znaleziona
Tu wrócę z przepisem po zlocie . To nie czas i miejsce a i pamięć do proporcji już nie ta .
2022-06-16 18:33
R-Sol
(11331)
- Znaleziona
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
- 70 w pełni rozwiniętych baldachów kwiatowych świeżo zerwanych
- 1 kg cukru
- 1 kg cytryny
- butelka 1.5 l wódki czystej
Kwiaty dokładnie czyścimy, dodajemy pokrojone cytryny i zalewamy 1 litrem wody z rozpuszczonym cukrem.
Odstawiamy na 48 h. Dolewamy wódki i chowamy w ciemne miejsce na około pół roku. Od czasu do czasu należy przemieszać.
Zawady 2022. Dzięki.
2022-06-16 14:20
iwonia1999
(14103)
- Znaleziona
Ulubiona potrawka jesienno-zimowa:
kilka sztuk marchewki, pietruszki, mała dynia, dwie cukinie, kubek czerwonej soczewicy. Wszystko się pięknie razem gotuje, trochę soli, pieprzu, potem trzeba dodać podsmażoną cebulkę i czosnek, passatę pomidorową i przyprawy - papryką wędzoną (uwielbiam) i ew. ziółkami.
2022-06-15 20:13
palinq
(13238)
- Skrzynka przeniesiona
Skrzynka dostępna na XVI zlocie. Właściciel/ka też ma być, więc będzie do zdobycia u Jego'Jejmościa:)
2022-06-11 20:13
palinq
(13238)
- Znaleziona
Ojjj, keszerzy wiedzą, że z pustym brzuchem keszowanie po prostu nie idzie:)
A ja coś wiem nawet bardziej, z uwagi na takiego jednego kesza którego popełniłam. Najczęściej można się z nim skosztować na zlotach:)
Przepis na jedną z wersji kesza OP9DJ0:
mąki pełnoziarnistej ilość odpowiednia
proszku do pieczenia szczypta
sodki odrobinka
jajek kilka
cukru trzcinowego tyle ile trzeba
oleju trochę (bo drogi!)
i marchewkii dużo!
orzechów i rodzynek do smaku
a!!! i cynamon - wedle uznania:)
na wierzchu potem pomiziać śmietanką z mascarpone w odpowiednich proporcjach:)
I włala! Marchwiok jak znalazł;)
2022-06-01 19:15
Pawello
(4748)
- Znaleziona
Kesz wzbogacony o kolejne przepisy. TFTC.
2022-06-01 10:00
Volfram
(3444)
- Znaleziona
Drinki rozumiem liczą się jako danie :D Podjęta w Krakowie. TFTC!
2022-05-22 08:30
bamba
(29753)
- Znaleziona
Przepis na kociołek bamby....wersja jarska prezentowana na BlackMajówkaV
1. 2 kg młodych ziemniaków
2. 4 duże buraki czerwone
3. pół selera
4. 0,5 kg pieczarek
5. 2 kg marchewki
6. 5-6 dużych cebul
7. 1/2 butelki czerwonego wina wytrawnego
8. Przyprawy, papryka wędzona, papryka słodka, chili, gyros, itp
mieszamy , podgrzewamy i wcinamy....a komentarze można sobie poczytać czy smakowało ;))))
2022-05-21 20:59
Serengeti
(28051)
- Znaleziona
Złapana na Blackmajówce, dzięki za keszyka :)
Keks;
5 jaj, żóltka oddzilieć od białek
2 szklanki mąki,
kostka masła
szklanka cukru
bakalie; orzechy, migdały, rodzynki, śliwki suszone
2 lyżeczki proszku do pieczenia
Bakalie zaparzyć, śliwki zalac zimna wodą. 5 żółtek utrzeć z masłem i cukrem. Bakalie wymieszac z mąka i proszkiem do pieczenia. Całośc wymieszac z utartymi żóltkami, Na koncu ubic piane z białek i dodac do ciasta. Całośc wymieszac i wlac do formy, Piec w temp,180 stopni. SMACZNEGO :)
2022-05-21 10:49
Kika
(15367)
- Znaleziona
Tftc! Keszowanie z kawką w łóżeczku podczas V BlackMajówki - 5G ;))) Pada, pada, na kesze by się poszło ... No i kesze przyszły do nas.
A ja zaproponuję zapiekankę pasterską - świetna zwłaszcza zimą, po keszowaniu - ale dobrze wchodzi także odgrzewana. Przepis pochodzi z Jadłonomii (www.jadlonomia.com) i w takiej wersji ją robiłam.
Zapiekanka pasterska
- Czas przygotowania: 1 h 10 minut + 30 minut pieczenia
Składniki na 4 - 6 porcji:
400 g zielonej soczewicy, namoczonej we wrzątku przez 1-2 godziny
1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
2 nieduże marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
szczypta tymianku
szczypta rozmarynu
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
olej
Na ziemniaczane puree:
5 ziemniaków średniej wielkości
⅓ szklanki mleka roślinnego
3 łyżki masła roślinnego + kilka płatków
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta rozmarynu
sól i pieprz
Przygotowanie:
- Namoczoną soczewicę opłukać i gotować w świeżej wodzie do miękkości, powinna być bardzo miękka, ale jeszcze się nie rozpadać. Po namoczeniu soczewicy na ugotowanie jej wystarczy z reguły około 20 minut.
- Kiedy soczewica się gotuje, obrać ziemniaki, przekroić je na połówki i gotować w osolonej wodzie aż do miękkości.
- Warzywa pokroić w kostkę, na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodać marchew i seler naciowy, wszystko smażyć na małym ogniu przez 5-8 minut delikatnie mieszając.
- Ugotowaną soczewicę odcedzić i dodać do podsmażonych warzyw, dokładnie wymieszać i dodać koncentrat, czosnek, przyprawy oraz sól i pieprz. Połączyć dokładnie ze sobą i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut. Na koniec spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Ziemniaki odcedzić, dodać wszystkie składniki poza rozmarynem i rozgnieść na gładkie puree.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć soczewicową potrawkę a na niego łyżkami wykładać ziemniaczane puree, delikatnie rozsmarowując je po całej powierzchni zapiekanki. Posypać rozmarynem, a na ziemniakach położyć kilka płatków zimnego masła i zapiekać przez około 20-30 minut. Najbardziej cieszy drugiego dnia, kiedy wystarczy odgrzać zapiekankę w piekarniku, najeść się do syta i zobaczyć, że zostało jeszcze na trzeci dzień.
Ostatnio edytowany 2022-05-29 00:17:31 przez użytkownika Kika - w całości zmieniany 1 raz.
2022-05-18 12:00
GFS
(28357)
- Znaleziona
Te oponki poniżej, pycha, też pieczemy. Jednak na kolację lub śniadanie polecam pyszną sałatkę. Dziękuję za kesza.
SAŁATKA Z PORA.
Składniki:
- por średniej wielkości – dolna biała cześć
- ser żółty około 300 gr
- majonez kilka łyżek
- pieprz, sól
Por pokroić na drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszać dodają majonez do uzyskania klejącej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Alternatywnie można dodać dodatkowo kukurydzę.
2022-05-16 07:27
grafen
(11787)
- Znaleziona
2022-05-15 16:37
karwdo
(12976)
- Znaleziona
U mnie będzie na słono do chleba lub widelcem. Szczegóły w logbooku;) Dziękuję za piękną skrzyneczkę:)
2022-05-15 15:53
Hr. Jan Usz
(27189)
- Znaleziona
Ode mnie kluski z serem z tartych ziemniaków. (kluski oczywiście nie ser) To smak mojego dzieciństwa. Gdzieniegdzie zwane są szarymi kluskami.
Przepis w księdze. Dzięki.
2022-05-15 13:42
Alepan1
(438)
- Znaleziona
Weekendowa wyprawa keszerska w związku z eventem "rozruszajmy wschód - OP9HEP".
Wspaniałe poszukiwania po zabytkowym i niezwykle oskrytkowanyn mieście wspólnie z Lubą - Alepanią
Gratulacje Baton123 i IrminaF za organizację i przygotowanie miasta ????
Przesyłamy nasz przepis na alepańskie oponki ????
Dzięki!
Czuwaj!
OPONKI
Składniki:
- 500 ml mleka
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 0,5 roztopionego masła
- 8 dkg drożdży
- 1 łyżka spirytusu
- 6 szklanek mąki
- łyżka soli
Wykonanie:
Drożdże rozdrobnić, dodać troszkę ciepłego mleka, 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 20 min.
Wsypać mąkę do garnka, dodać sól i cukier oraz cukier waniliowy. Dodać żółtka, zaczyn z drożdży i mleko.
Ciasto ugniatać, gdy zacznie się wyrabiać dodać spirytus i masło. Ugniatać dalej, aż będzie luźno zbite i odchodzące od ręki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem
Uformować kształt donutu (okrągły pączek z dziurą w środku) i smażyć na głębokim oleju. Podawać z cukrem pudrem lub lukrować.
Smacznego!
2022-05-14 17:36
Chrząszcze2
(14170)
- Znaleziona
Kucharz ze mnie słaby, ale poncz z taniego wina robiłem nie raz...
Przepis poleci do logbooka.
Złapany podczas spotkania w Międzyrzecu Podlaskim w wśród wspaniałych uczestników.
Dziękujemy
2022-05-14 16:51
Minior&son
(3185)
- Znaleziona
Podjęta na evencie w Międzyrzecu, a ponieważ nie było jak dorzucić przepisu, podajemy tutaj :)
Propozycja vege dla tych co lubią pastę z wędzonej makreli, ale nie lubią się babrać z jej obieraniem :)
PRZEPIS
2 kostki tofu (1x naturalna + 1x wędzona) ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Dodajemy około (do smaku):
2-3 łyżki majonezu (oczywiście tylko kielecki :):):)
1-1,5 łyżki musztardy sarepskiej
2-3 łyżki sosu sojowego ciemnego (raczej odpuszczamy sól, bo sos słony)
pieprz świeżo mielony
około łyżeczki cukru
około pęczek posiekanego szczypiorku
Mieszamy i do lodówy, żeby się przegryzło. Można jeść od razu, ale najlepsze na drugi i następne dniZe świeżą bułeczką no po prostu palce lizać - smacznego
2022-05-14 16:00
Inikara
(6739)
- Znaleziona
Dzień pełen wrażeń. Skrzynka znaleziona podczas eventu w Międzyrzecu Podlaskim. Fajna zabawa =) dzięki za kolejną pomysłową skrzynkę i cicho liczę na coś więcej =)
SAŁATKA Z PIECZONYCH BATATÓW, POMIDORKÓW I AWOKADO
Składniki (2 porcje):
- batat, ok. 300 g
- 150 g pomidorków koktajlowych
- łyżeczka oregano
- szczypta chili
- łyżka oliwy
- 50 g szpinaku
- 125 g sera feta
- awokado
- ćwiartka cebuli
sos:
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- łyżka oliwy
- łyżka soku z cytryny
Bataty obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidorki pokroić na połówki. Warzywa doprawić solą, pieprzem, oregano i chili. Wymieszać razem z oliwą i ułożyć na blaszce do pieczenia.
Piec przez ok. 15 - 20 minut w temp. 220 stopni C. Awokado obrać i pokroić na kawałki. Cebulę poszatkować na cienkie plasterki. W salaterkach przekładać szpinak upieczonymi batatami i pomidorkami, awokado i cebulką.
Posypać pokruszoną fetą i polać sosem (energicznie wymieszane składniki).
WARZYWA Z PATELNI Z JAJKAMI SADZONYMI
Składniki (2 porcje):
- 70 g kiełbasy chorizo
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 300 g ziemniaków
- 10 szt. pomidorków cherry
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- szczypiorek
Kiełbasę kroimy na plasterki średniej grubości. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy, wrzucamy kiełbasę i smażymy ją, mieszając, na dość dużym ogniu, na rumiano.
Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na talerzyk. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na tym samym tłuszczu. Ziemniaki obieramy, myjemy je i bardzo dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Następnie kroimy je na ćwiartki lub plastry. Dodajemy do cebuli i smażymy, często przekładając łopatką, ok. 20 min, aż się zarumienią. Pomidorki dzielimy na połówki, wrzucamy na patelnię, chwilę smażymy.
Całość posypujemy obficie pieprzem, solą, słodką papryką i pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy z jajkami sadzonymi.
2022-05-14 15:35
Błękitna Team
(7084)
- Znaleziona
Wyprawa na wschód Błękitnych na głodzie keszerskim. Świetny pomysł na keszyka.
Oto nasza propozycja: Biszkoptowe ciasto z owocami (sama nie wiem jak je nazwać, więc nazwa się zmienia)
5 jajek, 1,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder do posypania, dowolne owoce sezonowe lub zimą dostępne owoce lub z puszki. Świetnie się komponują: jabłka, gruszki, śliwki, jeżyny, maliny, truskawki, mirabelki, brzoskwinie, nektarynki, borówki, morele it.p. oprócz kiwi, bananów i ananasa.
Przygotuj owoce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Całe jajka zmiksuj z cukrem na kogel-mogel. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj na niskich obrotach. Masę wylej do dużej blaszki i na niej poukładaj pokrojone lub nie owoce. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temp. 180 stopni przez około 50 minut (góra-dół). Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika, posyp cukrem pudrem. Smacznego.
Bardzo szybkie ciasto dla niezapowiedzianego gościa. Świetnie smakuje z lodami.
Ostatnio edytowany 2022-06-19 15:12:28 przez użytkownika Błękitna Team - w całości zmieniany 1 raz.
Obrazki do tego wpisu:biszkoptowo-owocowy misz-masz
2022-05-14 15:33
NivilS
(8981)
- Znaleziona
Ftf wypieczony.
CEBULARZE LUBELSKIE
Tradycyjne lubelskie cebularze, których tradycja wypiekania sięga XIX wieku. Jako pierwsi zaczęli je wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Drożdżowe chrupiące i złociste ciasto, pachnące nadzienie cebulowe z makiem – to jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków Lublina i całej lubelszczyzny.
Składniki na 12 sztuk:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 60 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 30 g drożdży świezych lub 15 g drożdży suchych
DODATKOWO:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami .Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (czas około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na 12 równych części (około 70 g każda) i uformować z ciasta kulki. Następnie wałkiem rozwałkować na płaskie placuszki o średnicy około 10 – 12 cm. Bułeczki układać na 2 blaszkach wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia. Na środek wyłożyć nadzienie cebulowo – makowe. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 45 – 60 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej – powinny podwoić objętość).
Przed samym pieczeniem brzegi posmarować dodatkowym jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody.
Piec w temperaturze 180ºC przez 20 – 25 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Nadzienie cebulowo – makowe:
- 2 wielkie cebule, pokrojone w grubą kostkę (razem ponad 500 g)
- 3 łyżki maku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Pokrojoną w grubą kostkę cebulę wrzucić na wrzątek i pogotować przez 1 – 2 minuty, odcedzić. Jeszcze gorącą wymieszać z makiem, olejem, solą. Wystudzić, umieścić w słoiczku i schować do lodówki na całą noc.
Ostatnio edytowany 2022-05-22 15:18:29 przez użytkownika NivilS - w całości zmieniany 1 raz.
2022-05-14 15:06
Czajorek
(3636)
- Znaleziona
Skrzyneczka znaleziona w Międzyrzeczu w ramach rozruszania wschodniej flanki... niestety zdjęcia ze skrzynek przepadły, więc loguję tylko to co pamiętam, a tę skrzynkę pamiętam bardzo dobrze...
Jakoś kucharzowanie to nie moje hobby, ale zjeść lubię...
a najczęściej dane mi jest robić jajecznicę.... czego potrzebujemy do jajecznicy... ano przede wszystkim ognia, patelni no i oczywiście jajek.... rozpalamy ogień, stawiamy nań patelajdę i .... no dobra, więcej trza składników... dajemy masełko oraz dobrze posiekaną cebulkę... troszkę to się musi przysmażyć, co by cebulka się zeszkliła.... później dodajemy przyprawy: sól, pieprz, no i najważniejszą - boczek (cienko pokrojony w plasterki)... gdy to się fajnie przysmaży - to chyba nie trzeba tłumaczyć co to znaczy fajnie przysmażony boczek, to na to wlewamy jajeczko (najpierw białko co by się ścięło, a potem dopiero żółtko)... finalnie żółtko najlepiej jakby było w połowie płynne, bo wtedy można maczać pieczywko w nim zamiast smarować masełkiem... ot i cała filozofia, smacznego.
dziękuję i pozdrawiam... czajorek
2022-05-14 14:00
IrminaF
(5085)
- Komentarz
Moje i Batona przepisy wrzucone na dobry początek. Komentarz Pioruna - mojego
partnera: "Dałaś nasze najlepsze przepisy"I o to chodziło. Smacznego :)
ZUPA PHO
Składniki:
4 ćwiartki kurczaka
200 g wołowiny
4-5 gwiazdek anyżu
1 laska cynamonu
10 cm imbiru
2 cebule
4 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soli
pół łyżeczki kurkumy
szczypta chilli
makaron ryżowy
Podawać z:
plastrem cytryny
szczypiorkiem
kiełkami fasoli mung (opcjonalnie)
Wykonanie:
Kurczaka zalać wodą, dodać łyżkę soli. Gotować godzinę. Gdy kurczak się ugotuje
wyłowić go, oddzielić mięso, kości dodać ponownie do wywaru. Przyprawy – anyż,
cynamon, obrany i pokrojony w plastry imbir, cebulę podgrzewać około minuty na
suchej patelni. Dodać do wywaru i gotować kolejną godzinę. Pod koniec gotowania
doprawić zupę sosem rybnym i sojowym, kurkumą, chilli. Makaron ugotować zgodnie
z instrukcją na opakowaniu.
Jak podać?
Do większej miski nałożyć makaron, kawałki kurczaka, kiełki fasoli mung. Zalać wywarem. Wrzucić plaster cytryny. Posypać szczypiorem.
Uwaga! Zupa uzależnia! ;)
***
KURCZAK W PIĘCIU SMAKACH
Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka
warzywa chińskie mrożone
200 g ryżu (opcjonalnie biały, brązowy, czerwony)
5 łyżek sosu sojowego
4 łyżki białego wytrawnego wina
3-4 łyżeczki przyprawy 5 smaków
1 łyżeczka anyżu mielonego
4 łyżki cukru brązowego
2 łyżeczki startego imbiru
3 ząbki czosnku
3 krople sosu tabasco
olej
Podawać z:
uprażonym sezamem (opcjonalnie)
Wykonanie:
Sos sojowy mieszamy z winem, cukrem i resztą przypraw. W części tej marynaty (mniej więcej połowie) przez dwie godziny marynujemy pierś pokrojoną w kostkę. Do większej, głębokiej patelni wlewamy odrobinę oleju. Smażymy na niej kurczaka, dodajemy mieszankę warzyw i resztę marynaty. Dusimy pod przykryciem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotujemy ryż. Ja wybieram kolorową opcję – gotuję ryż czerwony i brązowy, tak po 100 g każdego. Do gotowego dania, już na talerzu możemy dodać odrobinę prażonego sezamu. Smacznego:)
***
SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM
Składniki:
2 puszki tuńczyka
opakowanie mrożonego lub świeżego szpinaku (opcjonalnie może być jarmuż)
4 ząbki czosnku
ser sałatkowo-kanapkowy półtłusty
pieprz
makaron spaghetti (biały/brązowy)
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Szpinak odmrozić. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Na patelnię wlać odrobinę
oliwy z oliwek i dodać czosnek. Smażyć go minutę (nie dłużej, bo zrobi się gorzki). Następnie dodać szpinak, chwilę podsmażyć. Dodać tuńczyka (odsączonego z wody lub oleju), ser. Chwilę podgrzewać. Doprawić pieprzem. Jednocześnie gotować makaron.
PS To mój obiad „awaryjny”, gdy umieram z głodu i chcę mieć natychmiast ciepły posiłek. Jak się człowiek szybko uwinie z obraniem czosnku i odmrażaniem szpinaku, to realnie można zrobić obiad w jakieś 13-15 minut. Potrawa jest smaczna, choć jej wygląd może nie zachęcać. Przekonajcie się sami ;)
2022-05-14 11:17
Baton123
(7143)
- Komentarz
Bardzo proszę o dodawanie swoich przepisów zarówno w logach jak i w samym keszu, wszyscy będziemy mogli z nich skorzystać! Ode mnie poszły 3 moje faworki :)
SAŁATKA Z AWOKADO I PIECZONYCH BATATÓW
SKŁADNIKI
- 300 g buraków
- 300 g batatów
- 1 czerwona cebula
- 1,5 łyżki oliwy
- 50 g orzechów lub pestek dyni
- 2 garście jarmużu
- szczypta płatków chili
- opcjonalnie 80 g sera feta lub brie
- 1 awokado
- 1/2 owocu granatu
SOS
- do wyboru: 1 łyżka tahini lub 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Buraki i bataty obrać, pokroić w kosteczkę (buraczki w mniejszą kostkę niż bataty). Cebulę obrać i pokroić na nieduże kawałki.
- Warzywa włożyć do formy do pieczenia, doprawić solą, pieprzem i skropić 1 łyżką oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.
- Wyjąć i potrząsając blaszką lekko przemieszać warzywa. Rozłożyć na wierzchu posiekane liście jarmużu, dodać orzechy lub pestki dyni, posypać chili i skropić pozostałą oliwą. Można też dodać pokrojoną w kosteczkę fetę lub ser pleśniowy.
- Piec przez 10 minut. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na kawałki, dodać do upieczonych warzyw. Posypać granatem.
- Wymieszać składniki sosu i polać po sałatce.
ZUPA CeBULOWA
SKŁADNIKI
- 900 g cebuli
- 4 łyżki masła
- 1 litr bulionu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKI
- bagietka, pokrojona na kromki
- 150 g sera żółtego
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5 - 2 mm. W dużym i szerokim garnku roztopić masło.
- Ustawić ogień na mały, dodać cebulę i mieszając dusić na małym ogniu przez ok. 25 minut, aż cebula będzie skarmelizowana (miękka i lekko brązowa).
- Dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25 minut. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron na tosterze lub w piekarniku, następnie grzanki posypać tartym żółtym serem.
- Opcjonalnie zapiekać przez około 5 minut aż ser się roztopi w piekarniku.
RISOTTO Z KURCZAKIEM I Suszonymi morelami
SKŁADNIKI
- 1 pierś kurczaka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka surowego ryżu do risotto (arborio)
- ok. 1l bulionu
- 1-2 marchewki
- ok 10 szt. suszonych moreli
- (opcjonalnie) ser parmigiano reggiano (parmezan) lub grana padano
- oliwa extra, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z łyżeczką oliwy, odłożyć.
- Suszone morele pokroić w paski i odstawić.
- W garnku na 1 łyżce oliwy podsmażyć marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
- Dodać kurczaka oraz łyżkę masła, obsmażać przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
- Dodać ryż i smażyć jeszcze przez minutę, następnie wlewać po pół szklanki gorącego bulionu i gotować bez przykrycia ciągle mieszając.
- Pod koniec gotowania dodać pokrojone suszone morele, gotować do momentu aż ryż będzie al dente.
- Opcjonalnie posypać tartym serem.
2022-04-21 00:00
Baton123
(7143)
- Skrzynka przeniesiona
Punkt startowy kesza