Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy

 Wpisy do logu Mobilna geokuchnia    {{found}} 85x {{not_found}} 0x {{log_note}} 4x Photo 8x Galeria  

4164247 2023-02-26 14:30 Rausz (user activity5859) - Znaleziona

Skrzynka podjęta tuż po zakończeniu Śniegołazika, w którym zupełnie spontanicznie wziąłem udział ;)

TFTC, przepis poniżej ;)

KAPITAN NA RAUSZU

Składniki:
Ciasto: 200 g masła, 200 g gorzkiej czekolady, 3 jajka, 200 g cukru, 150 g mąki
Poncz: 50 ml wody, 50 ml rumu, 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Krem: 600 ml mleka, 100 g kaszy manny, 200 g wiórków kokosowych, 100 g masła, 120 g cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 50 ml ajerkoniaku
Polewa: 200 g czekolady deserowej, 150 g śmietany kremówki (36%), 50 ml rumu

Przygotowanie:
Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej, co pewien czas mieszając. Przestudź. Utrzyj jajka z cukrem. Nie staraj się uzyskać bardzo puszystej masy – doprowadź jedynie do rozpuszczenia cukru. Połącz jajka z masłem i czekoladą. Do uzyskanej masy wsyp mąkę. Zmiksuj na jednolite ciasto. Natłuść dość dużą blachę do ciasta, np. 25x40 cm. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 25 minut. Ciasto powinno lekko urosnąć, ale pozostać wilgotne. Odstaw do przestudzenia. Połącz wszystkie składniki ponczu (do rozpuszczenia cukru) i skrop nim ciasto. W rondelku podgrzej mleko. Gdy zacznie się gotować, dodaj kasze mannę, wiórki kokosowe, cukier puder i cukier waniliowy. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wówczas dodaj do niej masło. Wymieszaj dokładnie i zdejmij z ognia. Gdy masa nieco przestygnie, wymieszaj ją z ajerkoniakiem i rozsmaruj na czekoladowym spodzie. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej pół godziny. Czekoladę na polewę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj dokładnie ze śmietaną kremówką. Przestudź. Dodaj do polewy rum i wylej ją na ciasto. Odstaw do lodówki. Gdy czekolada stężeje ciasto będzie gotowe do spożycia.