Najlepsze ciasto czekoladowo-bananowe na świecie:
Ciasto:
- 250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
- 250 g cukru
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- 40 g czekolady (u mnie gorzka)
- 4 dojrzałe banany
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady
- 1 łyżeczka oleju
- Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto: Banany zmiksować blenderem lub rozgnieść dobrze widelcem.
- Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cukier, miękkie masło, jajka i banany zmiksować mikserem na najwyższych obrotach przez 2- 3 minuty. (Masa będzie niejednolita, mocno zwarzona).
- W osobnej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i startą czekoladę.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać w dwóch porcjach suche składniki z miski, mieszając chwilę, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki.
- Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 70 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować plasterkami banana
Zdecydowanie pyszność! :)