Wpisy do logu Mobilna geokuchnia 90x 0x 4x 9x Galeria
2022-05-14 15:33 NivilS (8981) - Znaleziona
Ftf wypieczony.
CEBULARZE LUBELSKIE
Tradycyjne lubelskie cebularze, których tradycja wypiekania sięga XIX wieku. Jako pierwsi zaczęli je wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Drożdżowe chrupiące i złociste ciasto, pachnące nadzienie cebulowe z makiem – to jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków Lublina i całej lubelszczyzny.
Składniki na 12 sztuk:
DODATKOWO:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami .Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (czas około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na 12 równych części (około 70 g każda) i uformować z ciasta kulki. Następnie wałkiem rozwałkować na płaskie placuszki o średnicy około 10 – 12 cm. Bułeczki układać na 2 blaszkach wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia. Na środek wyłożyć nadzienie cebulowo – makowe. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 45 – 60 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej – powinny podwoić objętość).
Przed samym pieczeniem brzegi posmarować dodatkowym jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody.
Piec w temperaturze 180ºC przez 20 – 25 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Nadzienie cebulowo – makowe:
Nadzienie najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Pokrojoną w grubą kostkę cebulę wrzucić na wrzątek i pogotować przez 1 – 2 minuty, odcedzić. Jeszcze gorącą wymieszać z makiem, olejem, solą. Wystudzić, umieścić w słoiczku i schować do lodówki na całą noc.