Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy

 Wpisy do logu Mobilna geokuchnia    {{found}} 85x {{not_found}} 0x {{log_note}} 4x Photo 8x Galeria  

3945449 2022-05-14 11:17 Baton123 (user activity5706) - Komentarz

Bardzo proszę o dodawanie swoich przepisów zarówno w logach jak i w samym keszu, wszyscy będziemy mogli z nich skorzystać! Ode mnie poszły 3 moje faworki :)  

 

SAŁATKA Z AWOKADO I PIECZONYCH BATATÓW

 

SKŁADNIKI

  • 300 g buraków
  • 300 g batatów
  • 1 czerwona cebula
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 50 g orzechów lub pestek dyni
  • 2 garście jarmużu
  • szczypta płatków chili
  • opcjonalnie 80 g sera feta lub brie
  • 1 awokado
  • 1/2 owocu granatu

SOS

  • do wyboru: 1 łyżka tahini lub 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Buraki i bataty obrać, pokroić w kosteczkę (buraczki w mniejszą kostkę niż bataty). Cebulę obrać i pokroić na nieduże kawałki.
  • Warzywa włożyć do formy do pieczenia, doprawić solą, pieprzem i skropić 1 łyżką oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.
  • Wyjąć i potrząsając blaszką lekko przemieszać warzywa. Rozłożyć na wierzchu posiekane liście jarmużu, dodać orzechy lub pestki dyni, posypać chili i skropić pozostałą oliwą. Można też dodać pokrojoną w kosteczkę fetę lub ser pleśniowy.
  • Piec przez 10 minut. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na kawałki, dodać do upieczonych warzyw. Posypać granatem.
  • Wymieszać składniki sosu i polać po sałatce.

 

 

 

ZUPA CeBULOWA

 

SKŁADNIKI

  • 900 g cebuli
  • 4 łyżki masła
  • 1 litr bulionu 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

DODATKI

  • bagietka, pokrojona na kromki
  • 150 g sera żółtego

PRZYGOTOWANIE

  • Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5 - 2 mm. W dużym i szerokim garnku roztopić masło.
  • Ustawić ogień na mały, dodać cebulę i mieszając dusić na małym ogniu przez ok. 25 minut, aż cebula będzie skarmelizowana (miękka i lekko brązowa).
  • Dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25 minut. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron na tosterze lub w piekarniku, następnie grzanki posypać tartym żółtym serem.
  • Opcjonalnie zapiekać przez około 5 minut aż ser się roztopi w piekarniku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RISOTTO Z KURCZAKIEM I Suszonymi morelami

 

SKŁADNIKI

  • 1 pierś kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka surowego ryżu do risotto (arborio)
  • ok. 1l bulionu
  • 1-2 marchewki
  • ok 10 szt. suszonych moreli
  • (opcjonalnie) ser parmigiano reggiano (parmezan) lub grana padano
  • oliwa extra, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

  • Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z łyżeczką oliwy, odłożyć.
  • Suszone morele pokroić w paski i odstawić.
  • W garnku na 1 łyżce oliwy podsmażyć marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  • Dodać kurczaka oraz łyżkę masła, obsmażać przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
  • Dodać ryż i smażyć jeszcze przez minutę, następnie wlewać po pół szklanki gorącego bulionu i gotować bez przykrycia ciągle mieszając.
  • Pod koniec gotowania dodać pokrojone suszone morele, gotować do momentu aż ryż będzie al dente.
  • Opcjonalnie posypać tartym serem.