Bardzo proszę o dodawanie swoich przepisów zarówno w logach jak i w samym keszu, wszyscy będziemy mogli z nich skorzystać! Ode mnie poszły 3 moje faworki :)
SAŁATKA Z AWOKADO I PIECZONYCH BATATÓW
SKŁADNIKI
- 300 g buraków
- 300 g batatów
- 1 czerwona cebula
- 1,5 łyżki oliwy
- 50 g orzechów lub pestek dyni
- 2 garście jarmużu
- szczypta płatków chili
- opcjonalnie 80 g sera feta lub brie
- 1 awokado
- 1/2 owocu granatu
SOS
- do wyboru: 1 łyżka tahini lub 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Buraki i bataty obrać, pokroić w kosteczkę (buraczki w mniejszą kostkę niż bataty). Cebulę obrać i pokroić na nieduże kawałki.
- Warzywa włożyć do formy do pieczenia, doprawić solą, pieprzem i skropić 1 łyżką oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.
- Wyjąć i potrząsając blaszką lekko przemieszać warzywa. Rozłożyć na wierzchu posiekane liście jarmużu, dodać orzechy lub pestki dyni, posypać chili i skropić pozostałą oliwą. Można też dodać pokrojoną w kosteczkę fetę lub ser pleśniowy.
- Piec przez 10 minut. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na kawałki, dodać do upieczonych warzyw. Posypać granatem.
- Wymieszać składniki sosu i polać po sałatce.
ZUPA CeBULOWA
SKŁADNIKI
- 900 g cebuli
- 4 łyżki masła
- 1 litr bulionu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKI
- bagietka, pokrojona na kromki
- 150 g sera żółtego
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5 - 2 mm. W dużym i szerokim garnku roztopić masło.
- Ustawić ogień na mały, dodać cebulę i mieszając dusić na małym ogniu przez ok. 25 minut, aż cebula będzie skarmelizowana (miękka i lekko brązowa).
- Dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25 minut. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron na tosterze lub w piekarniku, następnie grzanki posypać tartym żółtym serem.
- Opcjonalnie zapiekać przez około 5 minut aż ser się roztopi w piekarniku.
RISOTTO Z KURCZAKIEM I Suszonymi morelami
SKŁADNIKI
- 1 pierś kurczaka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka surowego ryżu do risotto (arborio)
- ok. 1l bulionu
- 1-2 marchewki
- ok 10 szt. suszonych moreli
- (opcjonalnie) ser parmigiano reggiano (parmezan) lub grana padano
- oliwa extra, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z łyżeczką oliwy, odłożyć.
- Suszone morele pokroić w paski i odstawić.
- W garnku na 1 łyżce oliwy podsmażyć marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
- Dodać kurczaka oraz łyżkę masła, obsmażać przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
- Dodać ryż i smażyć jeszcze przez minutę, następnie wlewać po pół szklanki gorącego bulionu i gotować bez przykrycia ciągle mieszając.
- Pod koniec gotowania dodać pokrojone suszone morele, gotować do momentu aż ryż będzie al dente.
- Opcjonalnie posypać tartym serem.