Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy

 Wpisy do logu Mobilna geokuchnia    {{found}} 85x {{not_found}} 0x {{log_note}} 4x Photo 8x Galeria  

4170738 2023-03-10 23:23 areckis (user activity9966) - Znaleziona

Dzięki za kesza. Wpis do logbooka bodaj w okolicach połowy 2022 roku, ale dzisiaj dopiero przepis i ponowne odwiedziny kesza.

Mój przepis to węgierskie langosze, które kilka lat temu podczas zwiedzania Budapesztu ratowały nam życie, gdy wielki głód doskwierał.

Od tamtej pory co jakiś czas przygotowuję je sam wg. poniższego przepisu.

 

Składniki (4 langosze):

  • 500 g mąki
  • ok. 200 g ziemniaków, mącznych
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia

 

Ugotować ziemniaki w mundurkach. Odcedzić, ostudzić i obrać. Następnie dokładnie rozgnieść na puree. Do wykonania langoszy będziecie potrzebować 150 g gotowej masy ziemniaczanej.


W miseczce wymieszać 100 ml lekko ciepłego mleka, cukier i drożdże. Odstawić na 10 minut, aby te ostatnie zaczęły pracować.
W dużej misce zarobicie ciasto. Wsypać pół kilograma mąki i wymieszać z solą, dodać ziemniaki, olej, zaczyn drożdżowy i lekko wymieszać. Dodawać pozostałe mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto powinno być sprężyste, gładkie i dobrze się wyrabiać. Nie powinno lepić się do dłoni. Może się zdarzyć, że nie dacie całego mleka - wszystko zależy od wilgotności mąki i mączności ziemniaków - przy cieście ziemniaczanym dokładnej ilości nie sposób aptekarsko odmierzyć. Ja dałem w sumie ok. 350 ml mleka. Ciasto wyrabiać 5 minut.


Po wyrobieniu ciasto odstawić do miski oprószonej mąką i pozostawić do wyrastania na godzinę albo do momentu gdy podwoi swoją objętość (co nastąpi szybciej). 


Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery porcje (lub więcej, jeśli chcecie mniejsze placuszki). Z każdej części uformować okrągłego langosza o grubości ok. 1-1,5 cm i ułożyć na ściereczce. Nakryć drugą ściereczką albo folią spożywczą, aby nie wysychało.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Powinien mieć głębokość 5-6 cm. Na gorący olej wrzucić langosza. Jeśli tworzy się za duży bąbel powietrza pod nim przygnieść na chwilę lekko łopatką. Gdy z jednej strony się zrumieni przewrócić na drugą i znów smażyć, aż się ładnie zezłoci. Z resztą placków powtórzyć czynności. Po wyciągnięciu z tłuszczu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

 

Langosze osobiście polecam w wersji z czosnkową okrasą i startym serem (pomazánka).

 

Przygotowanie pomazánki.

3 łyżki oliwy, 3 łyżki wody i ząbek czosnku (z praski) - mieszamy. Ser żółty trzemy na tarce.

Po wyjęciu z garnka langosza odsączamy na papierowym ręczniku, przy pomocy pędzelka smarujemy pomazanką  i posypujemy serem.

 

Wersje langoszy:

  • bez niczego
  • z okrasą czosnkową
  • ze startym serem żółtym
  • ze startym serem wędzonym
  • ze śmietaną i startym żółtym serem
  • ze śmietaną i czerwoną cebulą
  • ze śmietaną, serem żółtym i węgierską paprykową kiełbasą
  • z leczo
  • z gulaszem