Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy

 Wpisy do logu Mobilna geokuchnia    {{found}} 85x {{not_found}} 0x {{log_note}} 4x Photo 8x Galeria  

3943846 2022-05-15 13:42 Alepan1 (user activity417) - Znaleziona

Weekendowa wyprawa keszerska w związku z eventem "rozruszajmy wschód - OP9HEP".
Wspaniałe poszukiwania po zabytkowym i niezwykle oskrytkowanyn mieście wspólnie z Lubą - Alepanią
Gratulacje Baton123 i IrminaF za organizację i przygotowanie miasta ????
Przesyłamy nasz przepis na alepańskie oponki ????
Dzięki!
Czuwaj!

OPONKI
Składniki:
- 500 ml mleka
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 0,5 roztopionego masła
- 8 dkg drożdży
- 1 łyżka spirytusu
- 6 szklanek mąki
- łyżka soli
Wykonanie:
Drożdże rozdrobnić, dodać troszkę ciepłego mleka, 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 20 min.
Wsypać mąkę do garnka, dodać sól i cukier oraz cukier waniliowy. Dodać żółtka, zaczyn z drożdży i mleko.
Ciasto ugniatać, gdy zacznie się wyrabiać dodać spirytus i masło. Ugniatać dalej, aż będzie luźno zbite i odchodzące od ręki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem
Uformować kształt donutu (okrągły pączek z dziurą w środku) i smażyć na głębokim oleju. Podawać z cukrem pudrem lub lukrować.
Smacznego!