TORT BEZOWY Z KREMEM BAZYLIOWO-CYTRYNOWYM I MALINAMI
Składniki na (8 porcji):
♥ 4 białka jajek*,
♥ 210 g drobnego białego cukru,
♥ 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
♥ 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego,
♥ 400 g śmietany kremówki (36 lub 30%),
♥ 4 łyżki drobnego białego cukru,
♥ 250 g serka mascarpone,
♥ 1 cytryna,
♥ 1 szklanka liści bazylii (wystarczy jeden krzaczek ze sklepu),
♥ 250 g malin.
*Białka jajek można mrozić. Jeśli przygotowujecie jakieś potrawy, po których pozostają Wam białka, wystarczy przełożyć je do pojemnika do mrożenia żywności i zamrozić. Zamrożone białka przechowujemy przez okres do 3 miesięcy i rozmrażamy w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 120ºC. Białka ubijamy na gęstą pianę (na tym etapie nie musi być sztywna). Dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając, aż wmieszamy cały cukier, a piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijamy przez kolejne 3 minuty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łopatki lub łyżki formujemy dwa okrągłe blaty o tej same średnicy (ok. 15 cm). Pamiętajmy, żeby wykonywać to w miarę szybko i sprawnie, nie męczyć zbyt piany, bo oklapnie.
Blachę wkładamy na środkową półkę i pieczemy w 120ºC z termoobiegiem przez 20 minut, skręcamy temperaturę do 100ºC i suszymy bezę przez kolejne 2 godziny. Bezę studzimy.
Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę oraz wyciskamy z niej sok. Mascarpone, skórkę i sok z cytryny oraz liście bazylii blendujemy, do mocnego rozdrobnienia liści.
Śmietanę ubijamy na gęstą pianę. Ubijając nadal na średnich obrotach dodajemy po 1 łyżce cukru, aż się całkowicie rozpuści. Do serka mascarpone dodajemy 1/4 bitej śmietany i ubijamy do połączenia się mas, następnie serek ze śmietaną po łyżce dodajemy do pozostałej bitej śmietany mieszając całość delikatnie trzepaczką balonową do całkowitego wymieszania.
Układamy 1 blat na paterze i smarujemy go połową kremu oraz układamy 1/4 malin. Kładziemy na to drugi blat, lekko dociskamy i smarujemy resztą kremu oraz dekorujemy malinami.
Tort przechowujemy do 2-3 dni w lodówce.