Wpisy do logu Mobilna geokuchnia 90x 0x 4x 9x Galeria
2022-05-14 14:00 IrminaF (5085) - Komentarz
Moje i Batona przepisy wrzucone na dobry początek. Komentarz Pioruna - mojego
partnera: "Dałaś nasze najlepsze przepisy"I o to chodziło. Smacznego :)
ZUPA PHO
Składniki:
4 ćwiartki kurczaka
200 g wołowiny
4-5 gwiazdek anyżu
1 laska cynamonu
10 cm imbiru
2 cebule
4 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soli
pół łyżeczki kurkumy
szczypta chilli
makaron ryżowy
Podawać z:
plastrem cytryny
szczypiorkiem
kiełkami fasoli mung (opcjonalnie)
Wykonanie:
Kurczaka zalać wodą, dodać łyżkę soli. Gotować godzinę. Gdy kurczak się ugotuje
wyłowić go, oddzielić mięso, kości dodać ponownie do wywaru. Przyprawy – anyż,
cynamon, obrany i pokrojony w plastry imbir, cebulę podgrzewać około minuty na
suchej patelni. Dodać do wywaru i gotować kolejną godzinę. Pod koniec gotowania
doprawić zupę sosem rybnym i sojowym, kurkumą, chilli. Makaron ugotować zgodnie
z instrukcją na opakowaniu.
Jak podać?
Do większej miski nałożyć makaron, kawałki kurczaka, kiełki fasoli mung. Zalać wywarem. Wrzucić plaster cytryny. Posypać szczypiorem.
Uwaga! Zupa uzależnia! ;)
***
KURCZAK W PIĘCIU SMAKACH
Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka
warzywa chińskie mrożone
200 g ryżu (opcjonalnie biały, brązowy, czerwony)
5 łyżek sosu sojowego
4 łyżki białego wytrawnego wina
3-4 łyżeczki przyprawy 5 smaków
1 łyżeczka anyżu mielonego
4 łyżki cukru brązowego
2 łyżeczki startego imbiru
3 ząbki czosnku
3 krople sosu tabasco
olej
Podawać z:
uprażonym sezamem (opcjonalnie)
Wykonanie:
Sos sojowy mieszamy z winem, cukrem i resztą przypraw. W części tej marynaty (mniej więcej połowie) przez dwie godziny marynujemy pierś pokrojoną w kostkę. Do większej, głębokiej patelni wlewamy odrobinę oleju. Smażymy na niej kurczaka, dodajemy mieszankę warzyw i resztę marynaty. Dusimy pod przykryciem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotujemy ryż. Ja wybieram kolorową opcję – gotuję ryż czerwony i brązowy, tak po 100 g każdego. Do gotowego dania, już na talerzu możemy dodać odrobinę prażonego sezamu. Smacznego:)
***
SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM
Składniki:
2 puszki tuńczyka
opakowanie mrożonego lub świeżego szpinaku (opcjonalnie może być jarmuż)
4 ząbki czosnku
ser sałatkowo-kanapkowy półtłusty
pieprz
makaron spaghetti (biały/brązowy)
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Szpinak odmrozić. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Na patelnię wlać odrobinę
oliwy z oliwek i dodać czosnek. Smażyć go minutę (nie dłużej, bo zrobi się gorzki). Następnie dodać szpinak, chwilę podsmażyć. Dodać tuńczyka (odsączonego z wody lub oleju), ser. Chwilę podgrzewać. Doprawić pieprzem. Jednocześnie gotować makaron.
PS To mój obiad „awaryjny”, gdy umieram z głodu i chcę mieć natychmiast ciepły posiłek. Jak się człowiek szybko uwinie z obraniem czosnku i odmrażaniem szpinaku, to realnie można zrobić obiad w jakieś 13-15 minut. Potrawa jest smaczna, choć jej wygląd może nie zachęcać. Przekonajcie się sami ;)