Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy

 Wpisy do logu Mobilna geokuchnia    {{found}} 85x {{not_found}} 0x {{log_note}} 4x Photo 8x Galeria  

3945057 2022-05-14 14:00 IrminaF (user activity4313) - Komentarz

Moje i Batona przepisy wrzucone na dobry początek. Komentarz Pioruna - mojego

partnera: "Dałaś nasze najlepsze przepisy":DI o to chodziło. Smacznego :)

 

ZUPA PHO

 

Składniki:

4 ćwiartki kurczaka

200 g wołowiny

4-5 gwiazdek anyżu

1 laska cynamonu

10 cm imbiru

2 cebule

4 łyżki sosu rybnego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka soli

pół łyżeczki kurkumy

szczypta chilli

makaron ryżowy

 

 

Podawać z:

plastrem cytryny

szczypiorkiem

kiełkami fasoli mung (opcjonalnie)

 

 

 

Wykonanie:

Kurczaka zalać wodą, dodać łyżkę soli. Gotować godzinę. Gdy kurczak się ugotuje

wyłowić go, oddzielić mięso, kości dodać ponownie do wywaru. Przyprawy – anyż,

cynamon, obrany i pokrojony w plastry imbir, cebulę podgrzewać około minuty na

suchej patelni. Dodać do wywaru i gotować kolejną godzinę. Pod koniec gotowania

doprawić zupę sosem rybnym i sojowym, kurkumą, chilli. Makaron ugotować zgodnie

z instrukcją na opakowaniu.

 

Jak podać?

Do większej miski nałożyć makaron, kawałki kurczaka, kiełki fasoli mung. Zalać wywarem. Wrzucić plaster cytryny. Posypać szczypiorem.

 

Uwaga! Zupa uzależnia! ;)

***

KURCZAK W PIĘCIU SMAKACH

 

Składniki:

0,5 kg piersi z kurczaka

warzywa chińskie mrożone

200 g ryżu (opcjonalnie biały, brązowy, czerwony)

5 łyżek sosu sojowego

4 łyżki białego wytrawnego wina

3-4 łyżeczki przyprawy 5 smaków

1 łyżeczka anyżu mielonego

4 łyżki cukru brązowego

2 łyżeczki startego imbiru

3 ząbki czosnku

3 krople sosu tabasco

olej

 

 

Podawać z:

uprażonym sezamem (opcjonalnie)

 

 

Wykonanie:

Sos sojowy mieszamy z winem, cukrem i resztą przypraw. W części tej marynaty (mniej więcej połowie) przez dwie godziny marynujemy pierś pokrojoną w kostkę. Do większej, głębokiej patelni wlewamy odrobinę oleju. Smażymy na niej kurczaka, dodajemy mieszankę warzyw i resztę marynaty. Dusimy pod przykryciem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotujemy ryż. Ja wybieram kolorową opcję – gotuję ryż czerwony i brązowy, tak po 100 g każdego. Do gotowego dania, już na talerzu możemy dodać odrobinę prażonego sezamu. Smacznego:)

 

***

SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM

 

Składniki:

2 puszki tuńczyka

opakowanie mrożonego lub świeżego szpinaku (opcjonalnie może być jarmuż)

4 ząbki czosnku

ser sałatkowo-kanapkowy półtłusty

pieprz

makaron spaghetti (biały/brązowy)

oliwa z oliwek

 

Wykonanie:

Szpinak odmrozić. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Na patelnię wlać odrobinę

oliwy z oliwek i dodać czosnek. Smażyć go minutę (nie dłużej, bo zrobi się gorzki). Następnie dodać szpinak, chwilę podsmażyć. Dodać tuńczyka (odsączonego z wody lub oleju), ser. Chwilę podgrzewać. Doprawić pieprzem. Jednocześnie gotować makaron.

 

 

PS To mój obiad „awaryjny”, gdy umieram z głodu i chcę mieć natychmiast ciepły posiłek. Jak się człowiek szybko uwinie z obraniem czosnku i odmrażaniem szpinaku, to realnie można zrobić obiad w jakieś 13-15 minut. Potrawa jest smaczna, choć jej wygląd może nie zachęcać. Przekonajcie się sami ;)