Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy

 Wpisy do logu Mobilna geokuchnia    {{found}} 85x {{not_found}} 0x {{log_note}} 4x Photo 8x Galeria  

3948037 2022-05-21 10:49 Kika (user activity14104) - Znaleziona

Tftc! Keszowanie z kawką w łóżeczku podczas V BlackMajówki - 5G ;))) Pada, pada, na kesze by się poszło ... No i kesze przyszły do nas.

A ja zaproponuję zapiekankę pasterską - świetna zwłaszcza zimą, po keszowaniu - ale dobrze wchodzi także odgrzewana. Przepis pochodzi z Jadłonomii (www.jadlonomia.com) i w takiej wersji ją robiłam.

Zapiekanka pasterska

  • Czas przygotowania: 1 h 10 minut + 30 minut pieczenia

Składniki na 4 - 6 porcji:

400 g zielonej soczewicy, namoczonej we wrzątku przez 1-2 godziny
1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
2 nieduże marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
szczypta tymianku
szczypta rozmarynu
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
olej

Na ziemniaczane puree:
5 ziemniaków średniej wielkości
⅓ szklanki mleka roślinnego
3 łyżki masła roślinnego + kilka płatków
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta rozmarynu
sól i pieprz

Przygotowanie:
  1. Namoczoną soczewicę opłukać i gotować w świeżej wodzie do miękkości, powinna być bardzo miękka, ale jeszcze się nie rozpadać. Po namoczeniu soczewicy na ugotowanie jej wystarczy z reguły około 20 minut.
  2. Kiedy soczewica się gotuje, obrać ziemniaki, przekroić je na połówki i gotować w osolonej wodzie aż do miękkości.
  3. Warzywa pokroić w kostkę, na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodać marchew i seler naciowy, wszystko smażyć na małym ogniu przez 5-8 minut delikatnie mieszając.
  4. Ugotowaną soczewicę odcedzić i dodać do podsmażonych warzyw, dokładnie wymieszać i dodać koncentrat, czosnek, przyprawy oraz sól i pieprz. Połączyć dokładnie ze sobą i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut. Na koniec spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą.
  5. Ziemniaki odcedzić, dodać wszystkie składniki poza rozmarynem i rozgnieść na gładkie puree.
  6. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć soczewicową potrawkę a na niego łyżkami wykładać ziemniaczane puree, delikatnie rozsmarowując je po całej powierzchni zapiekanki. Posypać rozmarynem, a na ziemniakach położyć kilka płatków zimnego masła i zapiekać przez około 20-30 minut. Najbardziej cieszy drugiego dnia, kiedy wystarczy odgrzać zapiekankę w piekarniku, najeść się do syta i zobaczyć, że zostało jeszcze na trzeci dzień.
Ostatnio edytowany 2022-05-29 00:17:31 przez użytkownika Kika - w całości zmieniany 1 raz.