Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy

 Wpisy do logu Mobilna geokuchnia    {{found}} 86x {{not_found}} 0x {{log_note}} 4x Photo 8x Galeria  

3974204 2022-06-16 22:55 keram58 (user activity14002) - Znaleziona

Forszmak

 

300 g wędlin, pieczonych mięs ja daję schab, pieczonego boczku, kiełbasy a ta nie musi być pieczona, tak po 1/3 wszystkiego.
1 cebula
1 łyżka oleju
3 i 1/2 szklanki bulionu np. drobiowego (przygotowuje wcześniej nie używam kostek)
2 ogórki kiszone ( daje więcej to kwestia smaku)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
1/2 łyżki mąki pszennej
przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku.


Masz produkty więc do dzieła.
Na patelni partiami obsmażać pokrojone na paseczki wędliny, pieczone mięsa i obrane kiełbasy. Najpierw tłuste np. boczek, później chude, w razie potrzeby dodać oleju. Obsmażone mięsa przekładać do garnka.
Na tej samej patelni na łyżce oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przełożyć do garnka z mięsem. Wlać gorący bulion, dodać listek laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę w proszku - ja czasami daję świeżą ale to trochę więcej zachodu.
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut pod przykryciem. Dodać obrane i pokrojone w paseczki ogórki kiszone i dalej gotować przez ok. 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i majeranek i wymieszać. Gotować przez 2 minuty doprawiając forszmak pieprzem. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą.
Na patelni podgrzać masło, jak będzie skwierczało dodać mąkę i podsmażyć mieszając drewnianą łyżką, wlać kilka łyżek forszmaku, rozprowadzić z zasmażką i dodać do garnka. Wymieszać, chwilę pogotować aż forszmak trochę się zagęści. Podawać z pieczywem i natką pietruszki, może być odrobina kopru . Dobre też z młodymi ziemniakami.

Smacznego

Dziękuję za nietypowego kesza. Pozdrawiam