Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy

 Wpisy do logu Mobilna geokuchnia    {{found}} 85x {{not_found}} 0x {{log_note}} 4x Photo 8x Galeria  

3946472 2022-05-14 16:00 Inikara (user activity5343) - Znaleziona

Dzień pełen wrażeń. Skrzynka znaleziona podczas eventu w Międzyrzecu Podlaskim. Fajna zabawa  =) dzięki za kolejną pomysłową skrzynkę i cicho liczę na coś więcej  =)

 

SAŁATKA Z PIECZONYCH BATATÓW, POMIDORKÓW I AWOKADO

Składniki (2 porcje):

  • batat, ok. 300 g
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka oregano
  • szczypta chili
  • łyżka oliwy
  • 50 g szpinaku
  • 125 g sera feta
  • awokado
  • ćwiartka cebuli

sos:

  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • łyżka oliwy
  • łyżka soku z cytryny

Bataty obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidorki pokroić na połówki. Warzywa doprawić solą, pieprzem, oregano i chili. Wymieszać razem z oliwą i ułożyć na blaszce do pieczenia.
Piec przez ok. 15 - 20 minut w temp. 220 stopni C. Awokado obrać i pokroić na kawałki. Cebulę poszatkować na cienkie plasterki. W salaterkach przekładać szpinak upieczonymi batatami i pomidorkami, awokado i cebulką.
Posypać pokruszoną fetą i polać sosem (energicznie wymieszane składniki).

 

WARZYWA Z PATELNI Z JAJKAMI SADZONYMI

Składniki (2 porcje):

  • 70 g kiełbasy chorizo
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 300 g ziemniaków
  • 10 szt. pomidorków cherry
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • szczypiorek

Kiełbasę kroimy na plasterki średniej grubości. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy, wrzucamy kiełbasę i smażymy ją, mieszając, na dość dużym ogniu, na rumiano.
Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na talerzyk. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na tym samym tłuszczu. Ziemniaki obieramy, myjemy je i bardzo dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Następnie kroimy je na ćwiartki lub plastry. Dodajemy do cebuli i smażymy, często przekładając łopatką, ok. 20 min, aż się zarumienią. Pomidorki dzielimy na połówki, wrzucamy na patelnię, chwilę smażymy.
Całość posypujemy obficie pieprzem, solą, słodką papryką i pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy z jajkami sadzonymi.