Wpisy do logu Mobilna geokuchnia 90x 0x 4x 9x Galeria
2022-05-14 16:00 Inikara (6739) - Znaleziona
Dzień pełen wrażeń. Skrzynka znaleziona podczas eventu w Międzyrzecu Podlaskim. Fajna zabawa =) dzięki za kolejną pomysłową skrzynkę i cicho liczę na coś więcej =)
SAŁATKA Z PIECZONYCH BATATÓW, POMIDORKÓW I AWOKADO
Składniki (2 porcje):
sos:
Bataty obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidorki pokroić na połówki. Warzywa doprawić solą, pieprzem, oregano i chili. Wymieszać razem z oliwą i ułożyć na blaszce do pieczenia.
Piec przez ok. 15 - 20 minut w temp. 220 stopni C. Awokado obrać i pokroić na kawałki. Cebulę poszatkować na cienkie plasterki. W salaterkach przekładać szpinak upieczonymi batatami i pomidorkami, awokado i cebulką.
Posypać pokruszoną fetą i polać sosem (energicznie wymieszane składniki).
WARZYWA Z PATELNI Z JAJKAMI SADZONYMI
Składniki (2 porcje):
Kiełbasę kroimy na plasterki średniej grubości. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy, wrzucamy kiełbasę i smażymy ją, mieszając, na dość dużym ogniu, na rumiano.
Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na talerzyk. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na tym samym tłuszczu. Ziemniaki obieramy, myjemy je i bardzo dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Następnie kroimy je na ćwiartki lub plastry. Dodajemy do cebuli i smażymy, często przekładając łopatką, ok. 20 min, aż się zarumienią. Pomidorki dzielimy na połówki, wrzucamy na patelnię, chwilę smażymy.
Całość posypujemy obficie pieprzem, solą, słodką papryką i pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy z jajkami sadzonymi.