Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
You have to be logged-in in order to perform operations on this cache.
stats
Show cache statistics
KASZËBË - Wòrzta - OP835G
Projekt 114
Owner: harpus
Please log in to see the coordinates.
Altitude: 117 m. ASL.
 Region: Poland > pomorskie
Cache type: Traditional
Size: Small
Status: Ready for Search
Date hidden: 19-07-2014
Date created: 16-07-2014
Date published: 19-07-2014
Last modification: 14-08-2014
80x Found
0x Not found
0 notes
watchers 0 watchers
27 visitors
72 x rated
Rated as: Excellent
In order to view coordinates and
the map of caches
you must be logged in
Cache attributes

Nature  Access only by walk 

Please read the Opencaching attributes article.
Description PL
Na terenach Kaszub mięsa spożywano mało, w związku z tym świniobicie obywało się 2-3 razy do roku i stwarzało okazję do świętowania. Z mięsa wieprzowego wyrabiano kiełbasy (worsztë) oraz inne wyroby podrobowe. W przejrzysty sposób przedstawili to Friedrich Lorentz, Adam Fischer i Tadeusz Lehr-Spławiński w opracowaniu „Kaszubi. Kultura ludowa i język” (Toruń, 1934 r.):
 
Kaszub odżywia się skromnie, głównem jego pożywieniem są ziemiopłody i ich przetwory, np. mleko, a szczególnie maślanka (masląnka). Gdzie uprawia się rybołówstwo, dochodzą do tego ryby, także śledzie słone są ulubioną i bodaj jedyną potrawą, kupowaną przez Kaszubów. Mięsa jada się mało, najczęściej w postaci solonej czy wędzonej, świeże mięso tylko z okazji świąt. Przyprawia się potrawy głównie solą, pieprzem i cebulą. (…) Z mięsa używa się prawie wyłącznie wieprzowiny i gęsiny. Większą część mięsa świń, które zabija się w jesieni, soli się i przerabia na kiełbasę (kôłbôse, vorszta) i okrasę (szpjek).
 
Receptura na wòrsztę na terenach Kaszub przekazywana była z pokolenia na pokolenie i do dnia dzisiejszego jest tam w ten sam sposób przyrządzana.
 
źródło: www.pomorskie.eu
 
Skrzynka:
Maskowanie leśne.
Additional hints
You must be logged-in to see additional hints
Pictures
okolica
Log entries: Found 80x Not found 0x Note 0x All entries