PLANTACJA CHOINKOWA
Jak nakazuje tradycja, każdego roku przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia, większość z nas przyozdabia naturalną choinkę. Zwyczaj bożonarodzeniowej choinki do Polski dotarł na przełomie XVIII i XIX w. Pierwowzorem były jodłowe i świerkowe gałązki, którymi dekorowano izby, jako symbol trwającego życia, zapowiedź odnowy i wzrostu plonów.
Drzewka przeznaczone na choinki to głównie drzewka świerkowe, czasem sosnowe bądź jodłowe i daglezjowe. Pochodzą one ze specjalnie uprawianych na ten cel plantacji. Do założenia plantacji choinkowych przeznacza się grunty pod liniami energetycznymi, śródleśne grunty polne oraz kwatery w szkółkach leśnych.
Drzewka choinkowe powinny być równomierne, nie za wysokie i posiadać ładną formę. Wyprodukowanie choinki jest pracochłonne. Należy zadbać o właściwe przygotowanie gleby pod plantację w zależności od rodzaju drzewek. Sosny preferują glebę piaszczystą natomiast jodła rośnie dobrze na glebach gliniastych. Do zakładania plantacji używa się 2-, 3- lub 4-letnich sadzonek. Po posadzeniu należy dbać, aby młode drzewka nie zarastały chwastami i miały równomierny dostęp do światła. W czasie 8-10 lat sadzonki dorastają do wymaganych rozmiarów. W czasie wzrostu muszą przejść kilkakrotne formowanie, aby osiągnęły ładne, symetryczne, stożkowate kształty.
Ciekawostka Wiodącymi producentami choinek w Europie są Duńczycy. Na 50 min sprzedawanych drzewek, 6-7 min pochodzi z Danii. Plantacji jest tutaj najwięcej. Mieszkańców Danii jest około 5 mln, a 4 tys. z nich zajmuje się produkcją choinek. Od kilkunastu lat coraz więcej plantacji choinkowych powstaje również w Polsce. Zlokalizowane są głównie na północy kraju, w pasie nadmorskim. Największe polskie plantacje zajmują powierzchnię od stu do kilkuset ha.