Prowincja poznańska po 1870 roku była jednym z głównych dostawców żywności dla uprzemysłowionych Niemiec. Dominowały uprawy ziemniaków i buraków cukrowych, stąd też najszybciej rozwijał się przemysł spożywczy i spirytusowy. Zbudowana w duchu historyzmu Fabryka Drożdży składała się początkowo ze słodowni ze spichlerzem, wytwórni drożdży oraz gorzelni. Zrealizowano również niewielkie osiedle pracownicze przeznaczone dla wykwalifikowanej kadry.
EDIT 2015-05-27
Lubońska Fabryka Drożdży przed pierwszą II wojną była największą taka fabryką w Europie. W szczycie swej świetności produkowała 3.000.000kg drożdży. Ubocznym produktem przy fabrykacji drożdży jest wysokoprocentowy spirytus, którego produkcja na tamte czasy wynosiła ok 1.500.000l !!!
O keszu:
skrzynka na kordach w oczywistym keszerskim miejscu.
Nie zapomnij spisać cyferek.
Proszę dobrze maskować i nie spoilerować w opisach.
Życzę powodzenia w poszukiwaniach.