Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 500 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Musisz być zalogowany, by wpisywać się do logu i dokonywać operacji na skrzynce.
Mobilna
difficulty terrain
stats
Zobacz statystykę skrzynki
Majonez - CK - OP84P8
Właściciel: l0lek13
Ta skrzynka należy do GeoŚcieżki!
compass Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
altitude Wysokość: 259 m n.p.m.
location Województwo: Polska > mazowieckie
type Typ skrzynki: Mobilna
size Wielkość: Normalna
status Status: Gotowa do szukania
hidden Data ukrycia: 17-10-2014
creation-date Data utworzenia: 12-09-2014
published-date Data opublikowania: 17-10-2014
last-mod Ostatnio zmodyfikowano: 27-08-2018
znaleziona 68x znaleziona
moved 5x przeniesiona   633.64 km
nieznaleziona 0x nieznaleziona
komentarz 0 komentarze
watchers 3 obserwatorów
visits 99 odwiedzających
votes 57 x oceniona
score Oceniona jako: dobra
rekomendowana 1 x rekomendowana
Skrzynka rekomendowana przez: atena.pl
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
attributes Atrybuty skrzynki

Szybka skrzynka  Miejsce historyczne 

Zapoznaj się z opisem atrybutów OC. link
description Opis PL

Majonez to zimny, emulsyjny sos, o szerokim zastosowaniu, jeden z sosów podstawowych.

Początkowo wyrabiany ręcznie na bieżące potrzeby, od początku XX wieku także przemysłowo, w postaci dającej się dłużej przechowywać. Głównym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowegożółtka, jako składnika emulgującego, przyprawiona octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem.

 

Obecnie w praktyce kuchennej oraz w produkcji przemysłowej spotyka się różne warianty majonezu i różne odpowiadające im przepisy. Przede wszystkim oliwa zastępowana jest zwykle innymi olejami roślinnymi. Zamiast surowego żółtka stosuje się czasem żółtka gotowane lub całe surowe jajka, a w produkcji przemysłowej – jajka w proszku. Często spotykanym dodatkiem jest musztarda, która pełni rolę stabilizatora emulsji oraz dodatku smakowego. Musztarda zaostrza jednak smak majonezu, co jest krytykowane przez ortodoksyjnych znawców kuchni. Spotyka się też w majonezie najrozmaitsze inne przyprawy, np. cukier. Do majonezów produkowanych przemysłowo dodaje się także stabilizatory, konserwanty, barwniki i aromaty syntetyczne.

Jest jeden majonez który jest rozpoznawalny w całej Polsce, jego receptura nie zmieniła się od 50 lat i w dodatku pochodzi ze Związku Radzieckiego, a produkowany jest Kielcach. 

Tak wszyscy wiemy o co chodzi. :P

 

Ten kesz podróżuje razem z dwoma innymi mobilniakami:

OP84TK ; OP85DL ;

 

UWAGA. Punktem początkowym tego kesza jest skrzynka: Z czego Kielce słyną? -CK - OP84P7