Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
You have to be logged-in in order to perform operations on this cache.
stats
Show cache statistics
Majonez - CK - OP84P8
Owner: l0lek13
This cache belongs to GeoPath!
Please log in to see the coordinates.
Altitude: 74 m. ASL.
 Region: Poland > lubuskie
Cache type: Moving
Size: Regular
Status: Ready for Search
Date hidden: 17-10-2014
Date created: 12-09-2014
Date published: 17-10-2014
Last modification: 12-08-2023
208x Found
31x moved   5148.37 km
0x Not found
8 notes
watchers 6 watchers
316 visitors
148 x rated
Rated as: Good
2 x recommended
This cache is recommended by: atena.pl, szysek
In order to view coordinates and
the map of caches
you must be logged in
Cache attributes

One-minute cache  Monumental place 

Please read the Opencaching attributes article.
Description PL

Majonez to zimny, emulsyjny sos, o szerokim zastosowaniu, jeden z sosów podstawowych.

Początkowo wyrabiany ręcznie na bieżące potrzeby, od początku XX wieku także przemysłowo, w postaci dającej się dłużej przechowywać. Głównym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowegożółtka, jako składnika emulgującego, przyprawiona octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem.

 

Obecnie w praktyce kuchennej oraz w produkcji przemysłowej spotyka się różne warianty majonezu i różne odpowiadające im przepisy. Przede wszystkim oliwa zastępowana jest zwykle innymi olejami roślinnymi. Zamiast surowego żółtka stosuje się czasem żółtka gotowane lub całe surowe jajka, a w produkcji przemysłowej – jajka w proszku. Często spotykanym dodatkiem jest musztarda, która pełni rolę stabilizatora emulsji oraz dodatku smakowego. Musztarda zaostrza jednak smak majonezu, co jest krytykowane przez ortodoksyjnych znawców kuchni. Spotyka się też w majonezie najrozmaitsze inne przyprawy, np. cukier. Do majonezów produkowanych przemysłowo dodaje się także stabilizatory, konserwanty, barwniki i aromaty syntetyczne.

Jest jeden majonez który jest rozpoznawalny w całej Polsce, jego receptura nie zmieniła się od 50 lat i w dodatku pochodzi ze Związku Radzieckiego, a produkowany jest Kielcach. 

Tak wszyscy wiemy o co chodzi. :P

 

Ten kesz podróżuje razem z dwoma innymi mobilniakami:

OP84TK ; OP85DL ;

 

UWAGA. Punktem początkowym tego kesza jest skrzynka: Z czego Kielce słyną? -CK - OP84P7