Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Toon cache statistieken
Majonez - CK - OP84P8
Eigenaar: l0lek13
Deze cache maakt deel uit van GeoPath!
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: 74 meter NAP
 Provincie: Polen > lubuskie
Cache soort: Reizend
Grootte: Normaal
Status: Kan gezocht worden
Geplaatst op: 17-10-2014
Gemaakt op: 12-09-2014
Gepubliceerd op: 17-10-2014
Laatste verandering: 12-08-2023
208x Gevonden
31x Verplaatst   5148.37 km
0x Niet gevonden
8 Opmerkingen
watchers 6 Volgers
315 x Bekeken
148 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: goed
2 x Aanbevolen
Deze cache is aanbevolen door: atena.pl, szysek
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

One-minute cache  Monumental place 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving PL

Majonez to zimny, emulsyjny sos, o szerokim zastosowaniu, jeden z sosów podstawowych.

Początkowo wyrabiany ręcznie na bieżące potrzeby, od początku XX wieku także przemysłowo, w postaci dającej się dłużej przechowywać. Głównym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowegożółtka, jako składnika emulgującego, przyprawiona octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem.

 

Obecnie w praktyce kuchennej oraz w produkcji przemysłowej spotyka się różne warianty majonezu i różne odpowiadające im przepisy. Przede wszystkim oliwa zastępowana jest zwykle innymi olejami roślinnymi. Zamiast surowego żółtka stosuje się czasem żółtka gotowane lub całe surowe jajka, a w produkcji przemysłowej – jajka w proszku. Często spotykanym dodatkiem jest musztarda, która pełni rolę stabilizatora emulsji oraz dodatku smakowego. Musztarda zaostrza jednak smak majonezu, co jest krytykowane przez ortodoksyjnych znawców kuchni. Spotyka się też w majonezie najrozmaitsze inne przyprawy, np. cukier. Do majonezów produkowanych przemysłowo dodaje się także stabilizatory, konserwanty, barwniki i aromaty syntetyczne.

Jest jeden majonez który jest rozpoznawalny w całej Polsce, jego receptura nie zmieniła się od 50 lat i w dodatku pochodzi ze Związku Radzieckiego, a produkowany jest Kielcach. 

Tak wszyscy wiemy o co chodzi. :P

 

Ten kesz podróżuje razem z dwoma innymi mobilniakami:

OP84TK ; OP85DL ;

 

UWAGA. Punktem początkowym tego kesza jest skrzynka: Z czego Kielce słyną? -CK - OP84P7