Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Toon cache statistieken
Żółciak siarkowy - OPA2ZU
Grzyby leśne
Eigenaar: OkOB
Deze cache maakt deel uit van GeoPath!
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: 39 meter NAP
 Provincie: Polen > zachodniopomorskie
Cache soort: Traditionele Cache
Grootte: Micro
Status: Kan gezocht worden
Geplaatst op: 24-09-2025
Gemaakt op: 31-07-2025
Gepubliceerd op: 27-09-2025
Laatste verandering: 27-09-2025
3x Gevonden
0x Niet gevonden
0 Opmerkingen
watchers 0 Volgers
2 x Bekeken
2 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: n/b
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Bike  Nature  Access only by walk 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving PL

Ten grzyb rośnie na drzewach i smakuje jak kurczak. Czym jest żółciak siarkowy

Rośnie na drzewach w lasach i parkach w maju i czerwcu. Ma pomarańczowo-żółty kolor, a w smaku przypomina mięso drobiowe. Co to takiego? To żółciak siarkowy, czyli smaczny i sycący grzyb, który właśnie opanował parki i lasy liściaste. Można go jeść bez obaw, ale tylko pod jednym warunkiem.

Do spożycia nadają się wyłącznie młode, jędrne owocniki o intensywnym kolorze i wymagają odpowiedniej obróbki termicznej. 

Jest oczywiście i haczyk – żółciaka trzeba nie tylko umieć ugotować ale i zbierać. Grzybiarze amatorzy powinni się więc znać też na drzewach i nie zrywać hub z roślin toksycznych np: robinii akacjowych lub cisów. Jadalne są owocniki młode i niezdrewniałe. Przed zjedzeniem trzeba je też kilkakrotnie moczyć w wodzie i obgotować. Czy warto się tak męczyć? Hm… pokolenia amatorów dzikich roślin jadalnych w Polsce nie miały wątpliwości. Świadczy o tym zwyczajowa nazwa tego grzyba „leśna kura”. I nie chodzi tylko o kolor….

 

A przepis? Jak flaki, albo prawie. Obgotowane kawałki grzyba trzeba pokroić w cienkie paski i podsmażyć na maśle z warzywami np: marchewką, pietruszką i kawałkiem selera. Dolać bulionu warzywnego (wersja wege) lub na mięsie podgotować i doprawić do smaku: solą pieprzem, czosnkiem, papryką i majerankiem.

Rules of reactivation Reaktywacja jest zabroniona i nie ma od tego wyjątków.
Read more about reactivation of geocaches here
Extra hints
Je moet ingelogd zijn om de hints te zien
Afbeeldingen
1000021770
Logs: Gevonden 3x Niet gevonden 0x Opmerking 0x Alle logs