Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
You have to be logged-in in order to perform operations on this cache.
stats
Show cache statistics
Żółciak siarkowy - OPA2ZU
Grzyby leśne
Owner: OkOB
This cache belongs to GeoPath!
Please log in to see the coordinates.
Altitude: 39 m. ASL.
 Region: Poland > zachodniopomorskie
Cache type: Traditional
Size: Micro
Status: Ready for Search
Date hidden: 24-09-2025
Date created: 31-07-2025
Date published: 27-09-2025
Last modification: 27-09-2025
3x Found
0x Not found
0 notes
watchers 0 watchers
2 visitors
2 x rated
Rated as: n/a
In order to view coordinates and
the map of caches
you must be logged in
Cache attributes

Bike  Nature  Access only by walk 

Please read the Opencaching attributes article.
Description PL

Ten grzyb rośnie na drzewach i smakuje jak kurczak. Czym jest żółciak siarkowy

Rośnie na drzewach w lasach i parkach w maju i czerwcu. Ma pomarańczowo-żółty kolor, a w smaku przypomina mięso drobiowe. Co to takiego? To żółciak siarkowy, czyli smaczny i sycący grzyb, który właśnie opanował parki i lasy liściaste. Można go jeść bez obaw, ale tylko pod jednym warunkiem.

Do spożycia nadają się wyłącznie młode, jędrne owocniki o intensywnym kolorze i wymagają odpowiedniej obróbki termicznej. 

Jest oczywiście i haczyk – żółciaka trzeba nie tylko umieć ugotować ale i zbierać. Grzybiarze amatorzy powinni się więc znać też na drzewach i nie zrywać hub z roślin toksycznych np: robinii akacjowych lub cisów. Jadalne są owocniki młode i niezdrewniałe. Przed zjedzeniem trzeba je też kilkakrotnie moczyć w wodzie i obgotować. Czy warto się tak męczyć? Hm… pokolenia amatorów dzikich roślin jadalnych w Polsce nie miały wątpliwości. Świadczy o tym zwyczajowa nazwa tego grzyba „leśna kura”. I nie chodzi tylko o kolor….

 

A przepis? Jak flaki, albo prawie. Obgotowane kawałki grzyba trzeba pokroić w cienkie paski i podsmażyć na maśle z warzywami np: marchewką, pietruszką i kawałkiem selera. Dolać bulionu warzywnego (wersja wege) lub na mięsie podgotować i doprawić do smaku: solą pieprzem, czosnkiem, papryką i majerankiem.

Rules of reactivation Reaktywacja jest zabroniona i nie ma od tego wyjątków.
Read more about reactivation of geocaches here
Additional hints
You must be logged-in to see additional hints
Pictures
1000021770
Log entries: Found 3x Not found 0x Note 0x All entries