Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Toon cache statistieken
KASZËBË - Szmórowónô gãs - OP835J
Projekt 112
Eigenaar: harpus
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: 116 meter NAP
 Provincie: Polen > pomorskie
Cache soort: Traditionele Cache
Grootte: Klein
Status: Kan gezocht worden
Geplaatst op: 19-07-2014
Gemaakt op: 16-07-2014
Gepubliceerd op: 19-07-2014
Laatste verandering: 14-08-2014
75x Gevonden
0x Niet gevonden
0 Opmerkingen
watchers 0 Volgers
22 x Bekeken
68 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: uitstekend
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Bike  Nature 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving PL

Hodowla gęsi na Pomorzu, zwłaszcza lokalnych ras – pomorskiej czy kartuskiej, zarówno w gospodarstwach chłopskich, jak i w majątkach ziemskich była niegdyś powszechna. Gęsi były łatwe w hodowli i bardzo cenne: dostarczały mięsa, smalcu, puchu i pierza.

Gęsinę spożywano na wiele sposobów, zarówno w potrawach codziennych, jak i odświętnych. Tradycja przyrządzania gęsiny utrzymuje się nadal wśród mieszkańców Kaszub. Specjalnością kaszubską była tzw. gęsia okrasa. Używano jej w pożywieniu codziennym – do zup (brukwiowej, grochówki), do smarowania chleba, dodawano do jajecznicy i placków ziemniaczanych. Gęsiego smalcu zmieszanego z wieprzowym używano między innymi do smarowania chleba lub dodawano go do ciasta drożdżowego. Innym przysmakiem, z którego słynęły Kaszuby, były piersi wędzone (pierśniki, półgęski) – przysmak świąteczny, jadane w cieniutkich plasterkach na chlebie.
 
Na świątecznym stole – zwłaszcza w bogatych domach – gościła gęś pieczona (szmùrowònô găs). Przygotowywano ją na wielkie uroczystości rodzinne, np. wesela, a w zamożniejszych gospodarstwach gościła także jako danie niedzielne. Tuszkę nacierano solą i majerankiem, a do środka wkładano jabłka (najczęściej szare renety) i pieczono pod przykryciem.
 
źródło: www.pomorskie.eu
 
Skrzynka:
Maskowanie leśne.
Extra hints
Je moet ingelogd zijn om de hints te zien
Afbeeldingen
okolica
Logs: Gevonden 75x Niet gevonden 0x Opmerking 0x Alle logs