Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
You have to be logged-in in order to perform operations on this cache.
stats
Show cache statistics
KASZËBË - Szmórowónô gãs - OP835J
Projekt 112
Owner: harpus
Please log in to see the coordinates.
Altitude: 116 m. ASL.
 Region: Poland > pomorskie
Cache type: Traditional
Size: Small
Status: Ready for Search
Date hidden: 19-07-2014
Date created: 16-07-2014
Date published: 19-07-2014
Last modification: 14-08-2014
75x Found
0x Not found
0 notes
watchers 0 watchers
22 visitors
68 x rated
Rated as: Excellent
In order to view coordinates and
the map of caches
you must be logged in
Cache attributes

Bike  Nature 

Please read the Opencaching attributes article.
Description PL

Hodowla gęsi na Pomorzu, zwłaszcza lokalnych ras – pomorskiej czy kartuskiej, zarówno w gospodarstwach chłopskich, jak i w majątkach ziemskich była niegdyś powszechna. Gęsi były łatwe w hodowli i bardzo cenne: dostarczały mięsa, smalcu, puchu i pierza.

Gęsinę spożywano na wiele sposobów, zarówno w potrawach codziennych, jak i odświętnych. Tradycja przyrządzania gęsiny utrzymuje się nadal wśród mieszkańców Kaszub. Specjalnością kaszubską była tzw. gęsia okrasa. Używano jej w pożywieniu codziennym – do zup (brukwiowej, grochówki), do smarowania chleba, dodawano do jajecznicy i placków ziemniaczanych. Gęsiego smalcu zmieszanego z wieprzowym używano między innymi do smarowania chleba lub dodawano go do ciasta drożdżowego. Innym przysmakiem, z którego słynęły Kaszuby, były piersi wędzone (pierśniki, półgęski) – przysmak świąteczny, jadane w cieniutkich plasterkach na chlebie.
 
Na świątecznym stole – zwłaszcza w bogatych domach – gościła gęś pieczona (szmùrowònô găs). Przygotowywano ją na wielkie uroczystości rodzinne, np. wesela, a w zamożniejszych gospodarstwach gościła także jako danie niedzielne. Tuszkę nacierano solą i majerankiem, a do środka wkładano jabłka (najczęściej szare renety) i pieczono pod przykryciem.
 
źródło: www.pomorskie.eu
 
Skrzynka:
Maskowanie leśne.
Additional hints
You must be logged-in to see additional hints
Pictures
okolica
Log entries: Found 75x Not found 0x Note 0x All entries