Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy

 Wpisy do logu Al-Chemik    {{found}} 122x {{not_found}} 0x {{log_note}} 23x Photo 158x Galeria  

2028636 2016-02-21 15:58 kociewie (user activity2509) - Znaleziona

Kesz podjęty wraz z Hakuna Matata podczas bardzo sympatycznego spotkania z Maleską w Pabianicach. Dzięki ;) 

***

Ekstrakcja – wyodrębnianie składnika lub składników mieszanin metodą dyfuzji do cieczy lepiej rozpuszczających te związki chemiczne.
Przykładem procesu ekstrakcji w układzie ciało stałe – ciecz jest proces parzenia kawy lub herbaty. Zawarte w kawie substancje smakowe dyfundują z ziarna (surowiec) do wody (ekstrahent).
W tym przypadku procesowi poddaliśmy yerba-mate.
Do wykonana doświadczenia potrzebne były:
- susz yerba-mate (czyli ostrokrzew paragwajski), w tym przypadku paragwajskiej marki Colon;
- woda (ok 80 stopni, żeby yerby nie sparzyć, ale zaparzyć - wrzątek wybija wszelkie witaminy, a tego nie chcemy), można użyć wody zimnej - wtedy w wyniku doświadczenia uzyskamy terere;
- bombilla - rurka z sitkiem, przez którą będzie można wysiorbać to, co nam wyjdzie z eksperymantu;
- matero - naczynko - może być to tykwa (owoc), może być ceramiczne, może być zrobione z drewna palo santo, albo cokolwiek, w czym się da przeprowadzić doświadczenie.
1. Składniki
2. Susz w matero
3. Zalewamy (nie sparzamy) i czekamy kilka minut, aż nasiąknie, potem zalewamy ponownie
4. I już!
5. Tego już na fotce nie ma, ale yerbę możemy zalewać kilka razy i sączyć zamiast porannej/popołudniowej/wieczornej kawy... Najlepiej w towarzystwie ;)

Ostatnio edytowany 2016-02-23 15:28:50 przez użytkownika kociewie - w całości zmieniany 1 raz.
Obrazki do tego wpisu:
Ekstrakcja
Ekstrakcja