Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy

 Wpisy do logu Al-Chemik    {{found}} 122x {{not_found}} 0x {{log_note}} 23x Photo 158x Galeria  

2017381 2016-02-08 17:00 rekomendacja Pozieduwac (user activity2390) - Znaleziona

Wpis w logu wykonany zaliczkowo dnia 31.01.2016. Doświadczenia przeprowadzone 08.02.2016r.

 

Chemik ze mnie byle jaki. Jednak nie lubię zaliczać keszy tak po najmniejszej lini oporu więc: Eksperyment jest z pogranicza chemii / fizyki / matematyki  i gotowania :-).

Jeśli chodzi o element naszego z dziećmi gotowania i efektów  kiedy wchodzi żona to powinien się tu pojawić symbol czachy.

 

Odemnie reko - nie wiedziałem, że w domu da się zrobić pełnowartościową ciastolinę!

 

Domowa ciastolina

 

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej (dowolny typ)

1 szklanka soli

1,5 łyżki proszku do pieczenia

2 szklanki letniej wody

2 łyżki oleju (dowolny typ)

1 łyżka aromatu np. wanilia

barwniki spożywcze / naturalne (np. sok z buraka, szafran)

1 garnek

 

1) Wsypujemy kolejno suche składniki. Mieszamy. Dodajemy mokre składniki. Mieszamy wszystko razem, aż powstanie taka berbelucha.

2) Stawiamy berbeluchę kuchenkę i gotujemy na wolnym ogniu. Wystarczy jak się podgrzeje. Jak przestanie się lepić do siebie i zrobi się ciągnąca - zdejmujemy i zostawiamy do wystygnięcia.

3) Ugniatamy ciasto do uzyskania plastyczności.

4) Dzielimy na części i dodajemy barwniki spożywcze. Ponownie wyrabiamy.

5) Sprzątamy aby osoby bliskie nie zamordowały nas za stan kuchni i garnków. Myjemy dzieci i najprzyjemniejsze:

6) Bawimy się naszą własnoręcznie zrobioną ciastoliną.

 

Ostatnio edytowany 2016-02-09 12:08:10 przez użytkownika Pozieduwac - w całości zmieniany 1 raz.
Obrazki do tego wpisu:
Mąka
Mąka
Sól i proszek do pieczenia
Sól i proszek do pieczenia
po do daniu płynów - powstaje berbelucha
po do daniu płynów - powstaje berbelucha
Gotowanie
Gotowanie
Wyrabianie ciasta - znaczy masy
Wyrabianie ciasta - znaczy masy
Dodawanie barwników
Dodawanie barwników
Ponowne - dynamiczne wyrabianie ciasta / mieszanie składników
Ponowne - dynamiczne wyrabianie ciasta / mieszanie składników
Efekt eksperymentu - godny polecenia
Efekt eksperymentu - godny polecenia
Testowanie własnej ciastoliny
Testowanie własnej ciastoliny
Testowanie - piękne kolorowe włosy kuca
Testowanie - piękne kolorowe włosy kuca