Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy

 Wpisy do logu Al-Chemik    {{found}} 121x {{not_found}} 0x {{log_note}} 23x Photo 157x Galeria  

1516618 2014-11-22 22:11 BaracudaV (user activity311) - Znaleziona

Znaleziona dzięki uprzejmości  atena.pl za co serdecznie dziękuję. Na chemii to ja się nie znam  ale pokażę Wam to na czym się znam  i zademonstruję tzw. "efekt uzo" czyli mętnienie anyżowego przezroczystego alkoholu w tym przypadku PASTIS'u po dodaniu zwykłej wody. 

Napoje anyżowe są bardzo popularne w rejonie Morza Śródziemnego, wymienić można choćby greckie ouzo, turecką rakię, włoskie sambuco czy francuski pastis. W upalne dni wspaniale gaszą pragnienie i orzeźwiają. Ich charakterystyczną cechą  jest mętnienie po dodaniu wody (które w przypadku absyntu zwano „tańcem wróżki”). Dzieje się to dlatego, że zawarty w nich anetol (pochodzący z anyżu i kopru), wykazuje słabszą rozpuszczalność w tejże niż w alkoholu. Oprócz tego znaleźć w nich można wyciąg z lukrecji i innych ziół, chalkony oraz cukier (do 100g/l) i ewentualne barwniki.

Więcej na temat pastisu tu.

 

Doświadczenie dokumentuje na foto zamieszczonych poniżej. Dziękuje i pozdrawiam.

Ostatnio edytowany 2014-11-23 16:21:29 przez użytkownika BaracudaV - w całości zmieniany 1 raz.
Obrazki do tego wpisu:
Po lewej w szklance pastis, po prawej woda...
Po lewej w szklance pastis, po prawej woda...
Zaczynamy wlewać wodę do pastis'u.
Zaczynamy wlewać wodę do pastis'u.
Kończymy wlewanie...
Kończymy wlewanie...
..i gotowe. Smacznego :)
..i gotowe. Smacznego :)