2014-11-22 22:11 BaracudaV (311) - Znaleziona
Znaleziona dzięki uprzejmości atena.pl za co serdecznie dziękuję. Na chemii to ja się nie znam ale pokażę Wam to na czym się znam i zademonstruję tzw. "efekt uzo" czyli mętnienie anyżowego przezroczystego alkoholu w tym przypadku PASTIS'u po dodaniu zwykłej wody.
Napoje anyżowe są bardzo popularne w rejonie Morza Śródziemnego, wymienić można choćby greckie ouzo, turecką rakię, włoskie sambuco czy francuski pastis. W upalne dni wspaniale gaszą pragnienie i orzeźwiają. Ich charakterystyczną cechą jest mętnienie po dodaniu wody (które w przypadku absyntu zwano „tańcem wróżki”). Dzieje się to dlatego, że zawarty w nich anetol (pochodzący z anyżu i kopru), wykazuje słabszą rozpuszczalność w tejże niż w alkoholu. Oprócz tego znaleźć w nich można wyciąg z lukrecji i innych ziół, chalkony oraz cukier (do 100g/l) i ewentualne barwniki.
Doświadczenie dokumentuje na foto zamieszczonych poniżej. Dziękuje i pozdrawiam.