Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy

 Wpisy do logu ODWAŻ SIĘ PIWO UWARZYĆ    {{found}} 11x {{not_found}} 0x {{log_note}} 10x Photo 1x Galeria   Pokazuj usunięcia Pokazuj usunięcia

3222879 2019-10-21 22:40 ronja (user activity17252) - Komentarz

Hello,

No i przyszła pora, by powiedzieć wszystkim, że piwo było wyśmienite. Stawiliśmy się 9.10.2019 w domowym browarze lukuja, żeby odebrać buteleczki. Zeszło nam trochę czasu na opowieści, zueira też wpadła, a rozmowa i o innych produktach fermentacyjnych się potoczyła :)  Następnego dnia rano ustawiliśmy piwo na werandzie domu, siedliśmy sobie na ławie i przez szkło obserwowaliśmy, jak słońce znad Wetliny maluje sobie kompozycje. A potem stało się to, co miało się stać - degustowaliśmy, raczyliśmy się, przypominaliśmy piwne wędrówki. Dwie buteleczki poszły od razu, dwie następne wieczorem. Żałowaliśmy tylko, że nie zwinęliśmy całej partii ;)  Troszkę ten kesz niepedagogiczny, ale jak młodzież dorośnie, to doceni jego wartość :)  Pzdr, Wojtek

Obrazki do tego wpisu:
Tak było :)
Tak było :)

3210977 2019-10-06 14:39 zueira (user activity4040) - Komentarz

Czy mogłabym się zgłosić po jedno piwo, zapewne obalę je pól na pół z innym keszerem? Najchętniej odebrałabym osobiście na Ochocie. Wpisałam się w arkusz, ale nie wiem, czy zadziałało.

3208767 2019-10-03 18:30 lukuj (user activity232) - Komentarz

W warunkach domowych piwo, podobnie jak szampan, ulega karbonizacji w procesie refermentacji. Czekam aż wysyci się dwutlenkiem węgla, potem nastąpi finalna ocena . 

3207879 2019-10-01 18:53 lukuj (user activity232) - Komentarz

3197041 2019-09-18 13:50 lukuj (user activity232) - Komentarz

Brzeczka dzielnie zniosła trudy podróży na trasie KWIDZYN - WARSZAWA a piwko książkowo fermentuje.

Połowa będzie to lager, połowa to górna fermentacja. 

3277122 2019-09-17 18:39 rekomendacja zueira (user activity4040) - Znaleziona

Warzenie piwa miałam przyjemność obserwować podczas zlotu w Kwidzynie, a później - degustować gotowy wytwór talentu człowieka i drożdży. Dziękuję za pokazanie procedury, która jest bardziej skomplikowana niż produkcja wina.

3196109 2019-09-17 08:55 lukuj (user activity232) - Skrzynka przeniesiona

3194407 2019-09-15 21:44 rekomendacja Maleska (user activity10263) - Znaleziona

A ja dam zielone. Tak skrzynka będzie podsumowaniem. O warzeniu piwa wiem już sporo. Człowiek dopiero teraz się dowiaduje, że są dwa rodzaje chmielu, ale tak naprawdę nigdy się nie interesowałam tym procesem. Kupaje się już gotowe piwo w butelce, a jak ktoś chce się dowiedzieć czegoś więcej wraz z praktyką to trzeba spotkać Lukuja :Dziękuje za masę ciekawych skrzynek, z których wyniosłam więcej niż na lekcjach w szkole. Jakby tak zajęcia wyglądały ?! Jeny ! Byłby wypas. A o ,,braniu do buzi" tak się zaciekawiłam, że poczytam jeszcze o tym w domu.

Pozdrawiam !

3195508 2019-09-14 21:30 rekomendacja ronja (user activity17252) - Znaleziona

Hello,

Świetny own, jak najbardziej edukacyjny, chociaż 18+, więc nie dla wszystkich :)  Słuchałem z zaciekawieniem. Jakiś czas temu kupiłem książkę o piwie. Dzisiaj wszystkie te tajemnicze zapisy nabierały realnej formy. Zaangażowanie, wiedza, wciągnięcie do współdziałania - dobrze to sobie lukuj wymyślił :)  Czekam na uwarzone piwo. Pojedziemy po nie z night_time z ogromną przyjemnością. Pzdr, Wojtek

3192274 2019-09-14 20:24 QbaPL (user activity3845) - Znaleziona

TFTO

 

dobrze się zapowiada. 

3198399 2019-09-14 20:00 rekomendacja ladybird78 (user activity3937) - Znaleziona

Znakomita lekcja... Dzięki!

3198184 2019-09-14 20:00 rekomendacja bodziu79 (user activity3933) - Znaleziona

Już nie mogę doczekać się ostatniego etapu! Świetny kesz! Dzięki!

3195133 2019-09-14 17:30 rekomendacja areckis (user activity9966) - Znaleziona

Szacun za ogrom wiedzy, za chęć i sposób jej przekazania. Naprawdę miło było posłuchać, popróbować, powąchać. Ciągotek do warzenia własnego piwa nie mam, ale kto wie... ziarno zostało rzucone. ;)

Wielkie dzięki za kesza!

3193749 2019-09-14 17:00 Błękitna Team (user activity6905) - Znaleziona

Zasypane, pomieszane, powąchane, posmakowane i polizana chochla. Piwko uwarzone. Mamy nadzieję popróbować efektów. Dziękujemy za przesympatyczne spotkanie z artystą - piwowarem. Błękitne podziękowanie z powodu deficytu zielonych :-D

 

3210493 2019-09-14 15:15 rekomendacja Miki. (user activity16364) - Znaleziona

Byłem, słuchałem i próbowałem. Dzięki za duuuużą dawkę wiedzy.

Złapana na evencie OpenKwidzyn 2019

 

3201791 2019-09-14 11:17 rekomendacja r00t7 (user activity12435) - Znaleziona

Zlotowo w Kwidzynie piwo uważone, kolejne etapy zasmakowane, początkowo słodka mąka potem ciepłe słodkie piwo;)Dzięki za kolejne cenne doświadczenie. Pierw teoria na spotkaniu w Wawie a teraz praktyka!

3213518 2019-09-14 11:00 rekomendacja Cezex (user activity5224) - Znaleziona

Tak to w życiu keszera bywa, że jak chcesz zaliczyć skrzynkę na własnym podwórku to musisz śmigać do innego województwa ;)

 

Dzięki za uświadomienie jak wygląda wyrób mojego jednego z ulubionych Czeskich wyrobów :)

 

Przy okazji będę musiał zapytać autora czemu nasze rodzime piwo tak wali spirytusem, bo inne posmaki już wywnioskowałem.

3190500 2019-09-12 15:08 crazy_baby (user activity16716) - Komentarz

ale fajnie będzie móc zobaczyć jak robi się złoty trunek :)

3190305 2019-09-12 08:03 szabla (user activity5393) - Komentarz

Blondo już nie może się doczekać :P

3190144 2019-09-11 18:51 Błękitna Team (user activity6905) - Komentarz

Już zacieramy Błękitne łapki :-D. 

3190016 2019-09-11 15:38 lukuj (user activity232) - Komentarz

Czy piliście kiedyś piwo KWIDZYŃSKIE? Zapewne nie. Ja także nie miałem takowej okazji. Bo aby napić się piwa, najpierw trzeba go nawarzyć !!!

 

7979328F-BCF6-8F0C-B4C7-B0D05A12B89C.jpg (210Ã366)

Ładuję więc do bagażnika kilkadziesiąt kilogramów ekwipunku i jadę się z Wami spotkać przy okazji OpenKwidzyn Zlot 2019 - OP8YFC.

 

Mam nadzieję, że pogoda dopisze a w sobotę w Ogrodzie Dendrologicznym zapłonie ognisko. To idealna okazja aby wspólnymi siłami nawarzyć piwa. Uruchomię więc swój domowy browar a Ty będziesz mógł własną ręką zasypać, pomieszać, powąchać, posmakować i polizać moją chochlę hehe , że nie wspomnę o zacieraniu, wysładzaniu i chmieleniu. Dowiesz się także, do czego piwowarowi przydają się damskie rajstopy i kamienie oraz jak dawniej sprawdzano jakość gotowanej brzeczki. Obalę też kilka piwnych mitów.

 

Szykuje się małe zgromadzenie, więc uczciwe wspomnę, że jestem nosicielem nieuleczalnej choroby (pivovaris magna) . Nie jest wykluczone, że uda mi się kogoś zarazić :)

 

UWAGA:

Liczę na Wasza pomoc w przydźwiganiu i rozłożeniu niezbędnych gratów!

2930914 2018-10-23 17:25 CMS (user activity1637) - Komentarz

To kiedy następna warka się szykuje?

Można nocować?:DMam co prawda rzut beretem do Ciebie, ale zobaczyć cały proces od A do Z... hmm. Kuszące.

Przy okazji mógłbym coś szepnąć do mikrofonu :).

3190017 2018-10-23 00:00 lukuj (user activity232) - Skrzynka przeniesiona

Punkt startowy kesza