Log entries ODWAŻ SIĘ PIWO UWARZYĆ
11x
0x
10x
1x Gallery
Show deletions
2019-10-21 22:40
ronja
(
17938)
- Note
Hello,
No i przyszła pora, by powiedzieć wszystkim, że piwo było wyśmienite. Stawiliśmy się 9.10.2019 w domowym browarze lukuja, żeby odebrać buteleczki. Zeszło nam trochę czasu na opowieści, zueira też wpadła, a rozmowa i o innych produktach fermentacyjnych się potoczyła :) Następnego dnia rano ustawiliśmy piwo na werandzie domu, siedliśmy sobie na ławie i przez szkło obserwowaliśmy, jak słońce znad Wetliny maluje sobie kompozycje. A potem stało się to, co miało się stać - degustowaliśmy, raczyliśmy się, przypominaliśmy piwne wędrówki. Dwie buteleczki poszły od razu, dwie następne wieczorem. Żałowaliśmy tylko, że nie zwinęliśmy całej partii ;) Troszkę ten kesz niepedagogiczny, ale jak młodzież dorośnie, to doceni jego wartość :) Pzdr, Wojtek
2019-10-06 14:39
zueira
(
4380)
- Note
Czy mogłabym się zgłosić po jedno piwo, zapewne obalę je pól na pół z innym keszerem? Najchętniej odebrałabym osobiście na Ochocie. Wpisałam się w arkusz, ale nie wiem, czy zadziałało.
2019-10-03 18:30
lukuj
(
232)
- Note
W warunkach domowych piwo, podobnie jak szampan, ulega karbonizacji w procesie refermentacji. Czekam aż wysyci się dwutlenkiem węgla, potem nastąpi finalna ocena .
2019-10-01 18:53
lukuj
(
232)
- Note
2019-09-18 13:50
lukuj
(
232)
- Note
Brzeczka dzielnie zniosła trudy podróży na trasie KWIDZYN - WARSZAWA a piwko książkowo fermentuje.
Połowa będzie to lager, połowa to górna fermentacja.
2019-09-17 18:39
zueira
(
4380)
- Found it
Warzenie piwa miałam przyjemność obserwować podczas zlotu w Kwidzynie, a później - degustować gotowy wytwór talentu człowieka i drożdży. Dziękuję za pokazanie procedury, która jest bardziej skomplikowana niż produkcja wina.
2019-09-17 08:55
lukuj
(
232)
- Moved
2019-09-15 21:44
Maleska
(
11096)
- Found it
A ja dam zielone. Tak skrzynka będzie podsumowaniem. O warzeniu piwa wiem już sporo. Człowiek dopiero teraz się dowiaduje, że są dwa rodzaje chmielu, ale tak naprawdę nigdy się nie interesowałam tym procesem. Kupaje się już gotowe piwo w butelce, a jak ktoś chce się dowiedzieć czegoś więcej wraz z praktyką to trzeba spotkać Lukuja :Dziękuje za masę ciekawych skrzynek, z których wyniosłam więcej niż na lekcjach w szkole. Jakby tak zajęcia wyglądały ?! Jeny ! Byłby wypas. A o ,,braniu do buzi" tak się zaciekawiłam, że poczytam jeszcze o tym w domu.
Pozdrawiam !
2019-09-14 21:30
ronja
(
17938)
- Found it
Hello,
Świetny own, jak najbardziej edukacyjny, chociaż 18+, więc nie dla wszystkich :) Słuchałem z zaciekawieniem. Jakiś czas temu kupiłem książkę o piwie. Dzisiaj wszystkie te tajemnicze zapisy nabierały realnej formy. Zaangażowanie, wiedza, wciągnięcie do współdziałania - dobrze to sobie lukuj wymyślił :) Czekam na uwarzone piwo. Pojedziemy po nie z night_time z ogromną przyjemnością. Pzdr, Wojtek
2019-09-14 20:24
QbaPL
(
4164)
- Found it
TFTO
dobrze się zapowiada.
2019-09-14 20:00
ladybird78
(
3937)
- Found it
Znakomita lekcja... Dzięki!
2019-09-14 20:00
bodziu79
(
3934)
- Found it
Już nie mogę doczekać się ostatniego etapu! Świetny kesz! Dzięki!
2019-09-14 17:30
areckis
(
11795)
- Found it
Szacun za ogrom wiedzy, za chęć i sposób jej przekazania. Naprawdę miło było posłuchać, popróbować, powąchać. Ciągotek do warzenia własnego piwa nie mam, ale kto wie... ziarno zostało rzucone. ;)
Wielkie dzięki za kesza!
2019-09-14 17:00
Błękitna Team
(
7084)
- Found it
Zasypane, pomieszane, powąchane, posmakowane i polizana chochla. Piwko uwarzone. Mamy nadzieję popróbować efektów. Dziękujemy za przesympatyczne spotkanie z artystą - piwowarem. Błękitne podziękowanie z powodu deficytu zielonych :-D
2019-09-14 15:15
Miki.
(
18111)
- Found it
Byłem, słuchałem i próbowałem. Dzięki za duuuużą dawkę wiedzy.
Złapana na evencie OpenKwidzyn 2019
2019-09-14 11:17
r00t7
(
13449)
- Found it
Zlotowo w Kwidzynie piwo uważone, kolejne etapy zasmakowane, początkowo słodka mąka potem ciepłe słodkie piwoDzięki za kolejne cenne doświadczenie. Pierw teoria na spotkaniu w Wawie a teraz praktyka!
2019-09-14 11:00
Cezex
(
6108)
- Found it
Tak to w życiu keszera bywa, że jak chcesz zaliczyć skrzynkę na własnym podwórku to musisz śmigać do innego województwa ;)
Dzięki za uświadomienie jak wygląda wyrób mojego jednego z ulubionych Czeskich wyrobów :)
Przy okazji będę musiał zapytać autora czemu nasze rodzime piwo tak wali spirytusem, bo inne posmaki już wywnioskowałem.
2019-09-12 15:08
crazy_baby
(
18693)
- Note
ale fajnie będzie móc zobaczyć jak robi się złoty trunek :)
2019-09-12 08:03
szabla
(
6135)
- Note
Blondo już nie może się doczekać :P
2019-09-11 18:51
Błękitna Team
(
7084)
- Note
Już zacieramy Błękitne łapki :-D.
2019-09-11 15:38
lukuj
(
232)
- Note
Czy piliście kiedyś piwo KWIDZYŃSKIE? Zapewne nie. Ja także nie miałem takowej okazji. Bo aby napić się piwa, najpierw trzeba go nawarzyć !!!
Ładuję więc do bagażnika kilkadziesiąt kilogramów ekwipunku i jadę się z Wami spotkać przy okazji OpenKwidzyn Zlot 2019 - OP8YFC.
Mam nadzieję, że pogoda dopisze a w sobotę w Ogrodzie Dendrologicznym zapłonie ognisko. To idealna okazja aby wspólnymi siłami nawarzyć piwa. Uruchomię więc swój domowy browar a Ty będziesz mógł własną ręką zasypać, pomieszać, powąchać, posmakować i polizać moją chochlę hehe , że nie wspomnę o zacieraniu, wysładzaniu i chmieleniu. Dowiesz się także, do czego piwowarowi przydają się damskie rajstopy i kamienie oraz jak dawniej sprawdzano jakość gotowanej brzeczki. Obalę też kilka piwnych mitów.
Szykuje się małe zgromadzenie, więc uczciwe wspomnę, że jestem nosicielem nieuleczalnej choroby (pivovaris magna) . Nie jest wykluczone, że uda mi się kogoś zarazić :)
UWAGA:
Liczę na Wasza pomoc w przydźwiganiu i rozłożeniu niezbędnych gratów!
2018-10-23 17:25
CMS
(
1637)
- Note
To kiedy następna warka się szykuje?
Można nocować?Mam co prawda rzut beretem do Ciebie, ale zobaczyć cały proces od A do Z... hmm. Kuszące.
Przy okazji mógłbym coś szepnąć do mikrofonu :).
2018-10-23 00:00
lukuj
(
232)
- Moved