Charakterystyczna hala Hutmenu wzdłuż ul. Grabiszyńskiej została wzniesiona w latach 1968-1972 w stylistyce brutalizmy podczas drugiego etapu rozbudowy zakładu. Autorem projektu był Jerzy Surma z Biura Projektowo-Badawczego Budownictwa Przemysłowego "Bipromet" we Wrocławiu. Wykonawcą było przedsiębiorstwo Montomet z Piekar Śląskich. Wraz z halą zaprojektowano aneks północny pełniący funkcję administracyjno-gospodarczą, stanowiący jego integralną część. W momencie powstania hala była jednym z największych obiektów przemysłowych w Polsce. Ulokowano w niej ciągnienie i tłoczenie rur i prętów, ich wytrawianie, wykańczanie, ekspedycję. Halę rozplanowano w oparciu o siatkę słupów 30 x 12 m, jej szerokość to 2 x 30 m, długość to 27 x 12 m. Hala Hutmenu jest jednym z największych kubaturowo jednoprzestrzennych budynków we Wrocławiu: jej powierzchnia zabudowy to około 20 tys. m2 , a kubatura wynosi 270 tys. m3. Jest to obiekt parterowy, dwunawowy, zrealizowany w konstrukcji stalowej i kryty dachem szedowym. Hala "z zębami" została wpisana do Rejestru Zabytków w grudniu 2020 r.