Płacz roślin – zjawisko występujące u niektórych roślin, wywołane parciem korzeniowym polegające na wypływaniu soku roślinnego przez nacięcia łodygi. Często występuje u brzozy, klonu, a także niektórych palm. Wyciekający sok to wodny roztwór cukrów, soli mineralnych oraz azotowe związki organiczne.
Sok z brzozy ceniony jest za liczne prozdrowotne właściwości. Soki pozyskiwane z pnia, liści lub pączków brzozy wspierają funkcjonowanie organizmu, wspomagają leczenie wielu schorzeń oraz zapobiegają powstawaniu różnych dolegliwości. Wśród najważniejszych właściwości soku z brzozy wymienia się:
wzmocnienie odporności – sok z brzozy wspomaga organizm w walce z wirusami, dlatego jest szczególnie polecany wiosną i jesienią, gdy wzrasta zachorowalność na grypę oraz inne infekcje dróg oddechowych;
łagodzenie bólów reumatycznych – w tym celu najlepiej sięgnąć po maść z sokiem z brzozy;
działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – sok z dojrzewających pączków brzozy zmniejsza dolegliwości bólowe w obrębie kości, mięśni i stawów. Pozwala również zwalczać gorączkę towarzyszącą infekcjom wirusowym;
przeciwdziałanie anemii – zawartość żelaza, wapnia, potasu, witamin i aminokwasów sprawia, że sok z brzozy jest zalecany osobom zmagającym się z niedokrwistością;
wsparcie pracy układu krwionośnego – profilaktyczne spożywanie soku z brzozy pozwala zapobiegać zakrzepicy i chorobom niedokrwiennym serca;
działanie moczopędne – niweluje ryzyko tworzenia się złogów i kamieni moczowych;
łagodzenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego – szczególnie związanych z wrzodami żołądka;
wsparcie funkcjonowania wątroby;
poprawa stanu skóry i włosów – sok z brzozy pozwala zwalczać problemy skórne i przyspiesza gojenie ran, natomiast stosowany jako płukanka do włosów wzmacnia pasma, zapobiega ich wypadaniu i przywraca im blask;
wsparcie walki z nadpotliwością – ziołowe kąpiele z brzozy są polecane zwłaszcza w przypadku nadmiernej potliwości stóp.