Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Musisz być zalogowany, by wpisywać się do logu i dokonywać operacji na skrzynce.
stats
Zobacz statystykę skrzynki
[SGK20] Święta cały rok - OP9A2G
Same Gwiazdkowe Kesze 2020
Właściciel: shashlyk
Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
Wysokość: m n.p.m.
 Województwo: Polska > wielkopolskie
Typ skrzynki: Tradycyjna
Wielkość: Mała
Status: Gotowa do szukania
Data ukrycia: 20-12-2020
Data utworzenia: 16-11-2020
Data opublikowania: 24-12-2020
Ostatnio zmodyfikowano: 24-12-2020
32x znaleziona
0x nieznaleziona
0 komentarze
watchers 1 obserwatorów
71 odwiedzających
21 x oceniona
Oceniona jako: znakomita
1 x rekomendowana
Skrzynka rekomendowana przez: Maniulek
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
Atrybuty skrzynki

Można zabrać dzieci  Dostępna rowerem  Szybka skrzynka  Weź coś do pisania 

Zapoznaj się z opisem atrybutów OC.
Opis PL

[SGK20] "ŚWIĘTA CAŁY ROK"

 

Kesz utworzony z myślą o miłośnikach świąt, którzy chcieliby móc poczuć ich smak przez cały rok.

Jak to zrobić? Wystarczy udać się na kordy i nabyć karpia w całorocznym punkcie sprzedaży ryb, a następnie przyrządzić go zgodnie z tradycyjnym przepisem:

 

Składniki:

  • - karp w całości 
  • - 4 duże cebule
  • - majeranek
  • - sól, pieprz do smaku
  • - mąka do obtoczenia
  • - masło klarowane do smażenia
  • - 100-150 g zimnego masła

 

Sposób przygotowania:

Dwa dni wcześniej czyścimy i patroszmy karpia. Wycinamy dzwonki lub płaty. Kawałki mięsa umieszczamy w szczelnym pudełku przekładając obficie plasterkami cebuli oraz posypując z jednej strony majerankiem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na 48h. Po tym czasie płaty karpia obustronnie solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Przed podaniem karpia umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ryby kładziemy kilka wiórków zimnego masła. Pieczemy w 150 stopniach C przez 10-15 minut.

źródło

 

Przy okazji warto zwrócić uwagę na ciekawą lokalizację punktu, działającego na terenie dawnych basenów sportowych, zamkniętych dla pływających w 1979 roku. Do dziś widoczne są trybuny, które mogły pomieścić do 1500 widzów oraz 10-metrowa wieża do skoków z trzema pomostami na poziomie 3, 5 i 10 metrów. Basen dla pływających przeznaczony był do rozgrywania zawodów pływackich oraz treningów, natomiast drugi basen był przystosowany do rozgrywania zawodów w piłce wodnej.

 

O keszu:

Klasyczny klipsiak na kordach. Miejsce dość ruchliwe, szczególnie latem - zalecana ostrożność. Należy zabrać ze sobą coś do pisania. W środku, poza logbookiem, kilka drobiazgów na wymianę oraz 10 certyfikatów.

Przy odkładaniu proszę domaskować używając zastanego materiału, żeby nie było za łatwo.

Jest to mój pierwszy założony kesz, dlatego wszelkie wskazówki, szczególnie dotyczące korekty kordów, będą mile widziane. 

Dodatkowe informacje
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć dodatkowe informacje.
Obrazki/zdjęcia
Kiedyś ludzie, teraz ryby
Takie okazy po drodze
Łowimy gdzieś tu