Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Toon cache statistieken
[SGK20] Święta cały rok - OP9A2G
Same Gwiazdkowe Kesze 2020
Eigenaar: shashlyk
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: meter NAP
 Provincie: Polen > wielkopolskie
Cache soort: Traditionele Cache
Grootte: Klein
Status: Kan gezocht worden
Geplaatst op: 20-12-2020
Gemaakt op: 16-11-2020
Gepubliceerd op: 24-12-2020
Laatste verandering: 24-12-2020
32x Gevonden
0x Niet gevonden
0 Opmerkingen
watchers 1 Volgers
71 x Bekeken
21 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: uitstekend
1 x Aanbevolen
Deze cache is aanbevolen door: Maniulek
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Go geocaching with children  Bike  One-minute cache  Take something to write 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving PL

[SGK20] "ŚWIĘTA CAŁY ROK"

 

Kesz utworzony z myślą o miłośnikach świąt, którzy chcieliby móc poczuć ich smak przez cały rok.

Jak to zrobić? Wystarczy udać się na kordy i nabyć karpia w całorocznym punkcie sprzedaży ryb, a następnie przyrządzić go zgodnie z tradycyjnym przepisem:

 

Składniki:

  • - karp w całości 
  • - 4 duże cebule
  • - majeranek
  • - sól, pieprz do smaku
  • - mąka do obtoczenia
  • - masło klarowane do smażenia
  • - 100-150 g zimnego masła

 

Sposób przygotowania:

Dwa dni wcześniej czyścimy i patroszmy karpia. Wycinamy dzwonki lub płaty. Kawałki mięsa umieszczamy w szczelnym pudełku przekładając obficie plasterkami cebuli oraz posypując z jednej strony majerankiem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na 48h. Po tym czasie płaty karpia obustronnie solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Przed podaniem karpia umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ryby kładziemy kilka wiórków zimnego masła. Pieczemy w 150 stopniach C przez 10-15 minut.

źródło

 

Przy okazji warto zwrócić uwagę na ciekawą lokalizację punktu, działającego na terenie dawnych basenów sportowych, zamkniętych dla pływających w 1979 roku. Do dziś widoczne są trybuny, które mogły pomieścić do 1500 widzów oraz 10-metrowa wieża do skoków z trzema pomostami na poziomie 3, 5 i 10 metrów. Basen dla pływających przeznaczony był do rozgrywania zawodów pływackich oraz treningów, natomiast drugi basen był przystosowany do rozgrywania zawodów w piłce wodnej.

 

O keszu:

Klasyczny klipsiak na kordach. Miejsce dość ruchliwe, szczególnie latem - zalecana ostrożność. Należy zabrać ze sobą coś do pisania. W środku, poza logbookiem, kilka drobiazgów na wymianę oraz 10 certyfikatów.

Przy odkładaniu proszę domaskować używając zastanego materiału, żeby nie było za łatwo.

Jest to mój pierwszy założony kesz, dlatego wszelkie wskazówki, szczególnie dotyczące korekty kordów, będą mile widziane. 

Extra hints
Je moet ingelogd zijn om de hints te zien
Afbeeldingen
Kiedyś ludzie, teraz ryby
Takie okazy po drodze
Łowimy gdzieś tu