Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
You have to be logged-in in order to perform operations on this cache.
stats
Show cache statistics
Pasteryzacja - lupi - OP8GQL
Owner: lupi
Please log in to see the coordinates.
Altitude: 120 m. ASL.
 Region: Poland > dolnośląskie
Cache type: Other type
Size: Small
Status: Archived
Date hidden: 14-06-2016
Date created: 14-06-2016
Date published: 14-06-2016
Last modification: 03-10-2021
75x Found
1x Not found
1 notes
watchers 1 watchers
142 visitors
58 x rated
Rated as: Excellent
31 x recommended
This cache is recommended by: abigeo, atris, bamba, Barciej33, BUZZ0, CarCam, Chochlik., Ganesia, Iksnigo, j_janus, krogulec, Lenser, ŁOKCIE, martuś, mimex, mixen6, MokraWydra, MrKili, Qbacki, reddox, Serengeti, snieeegu, straznik, szabla, Tomril, Tris, unkas, viajero71, wipi2, Zawsze25, Ziemeo
In order to view coordinates and
the map of caches
you must be logged in
Cache attributes

Go geocaching with children  Recommended at night  Bike  Letterbox  One-minute cache 

Please read the Opencaching attributes article.
Description PL

Pasteryzacja – technika konserwacji za pomocą odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. Głównym zadaniem pasteryzacji jest przedłużenie trwałości produktów poprzez unieszkodliwienie form wegetatywnych mikroorganizmów Proces ten nie niszczy jednak form przetrwalnikowych ani większości wirusów.

Specyficzną metodą pasteryzacji jest tyndalizacja, inną tzw. apertyzacja, czyli „wekowanie”.

Ogrzewanie do temperatury powyżej 100 °C nazywane jest sterylizacją. Jedną z metod sterylizacji żywności jest proces UHT.

Nazwa procesu pochodzi od Ludwika Pasteura który wytłumaczył, dlaczego podgrzewanie i hermetyzacja umożliwiają dłuższe przechowywanie żywności.

Klasyczna metoda pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury powyżej 70 °C, jednak nie większej niż 100 °C. Np. typowy proces pasteryzacji mleka polega na ogrzaniu go do temperatury 100 °C w ciągu 1 minuty lub do 85 °C w ciągu 30 minut w zamkniętym urządzeniu nazywanym pasteryzatorem.

Produkty pasteryzowane można przechowywać przez kilka dni, po zastosowaniu hermetycznych opakowań i pewnych zabiegów wspomagających (wekowanie, pekolwanie) przydatność do spożycia wydłuża się wielokrotnie.

Produkty najczęściej poddawane pasteryzacji to:

  • mleko i jego przetwory
  • wino
  • piwo
  • przetwory owocowe jak: dżemy i marmolady, soki owocowe i warzywne
  • mięso, wędliny

Kesz:

Jest to letterbox.Letterbox Hybrydowy

 Letterboxing to inna forma zabawy w szukanie skarbów, w której zamiast współrzędnych wykorzystuje się wskazówki. W niektórych przypadkach właściciel skrytki zdecydował jednak, że będzie ona funkcjonować zarówno jako letterbox i geocache, a następnie umieścił jej współrzędne w serwisie geocaching.com. Jeżeli w takiej skrytce znajduje się stempel, nie jest to przedmiot na wymianę, ale narzędzie za pomocą którego poszukiwacze mogą zarejestrować swoją wizytę. Więcej na temat letterboxingu można przeczytać na stronie Letterboxing North America.

 

Pieczątka nie jest na wymianę - jest częścią kesza! Przy podejmowaniu proszę o zachowanie szczególnej konspiracji.

 

Powodzenia!

 

Pictures
Pasteryzacja
Log entries: Found 75x Not found 1x Note 1x All entries Hide deletions