Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Toon cache statistieken
Pasteryzacja - lupi - OP8GQL
Eigenaar: lupi
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: 120 meter NAP
 Provincie: Polen > dolnośląskie
Cache soort: Onbekende Cache
Grootte: Klein
Status: Gearchiveerd
Geplaatst op: 14-06-2016
Gemaakt op: 14-06-2016
Gepubliceerd op: 14-06-2016
Laatste verandering: 03-10-2021
75x Gevonden
1x Niet gevonden
1 Opmerkingen
watchers 1 Volgers
142 x Bekeken
58 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: uitstekend
31 x Aanbevolen
Deze cache is aanbevolen door: abigeo, atris, bamba, Barciej33, BUZZ0, CarCam, Chochlik., Ganesia, Iksnigo, j_janus, krogulec, Lenser, ŁOKCIE, martuś, mimex, mixen6, MokraWydra, MrKili, Qbacki, reddox, Serengeti, snieeegu, straznik, szabla, Tomril, Tris, unkas, viajero71, wipi2, Zawsze25, Ziemeo
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Go geocaching with children  Recommended at night  Bike  Letterbox  One-minute cache 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving PL

Pasteryzacja – technika konserwacji za pomocą odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. Głównym zadaniem pasteryzacji jest przedłużenie trwałości produktów poprzez unieszkodliwienie form wegetatywnych mikroorganizmów Proces ten nie niszczy jednak form przetrwalnikowych ani większości wirusów.

Specyficzną metodą pasteryzacji jest tyndalizacja, inną tzw. apertyzacja, czyli „wekowanie”.

Ogrzewanie do temperatury powyżej 100 °C nazywane jest sterylizacją. Jedną z metod sterylizacji żywności jest proces UHT.

Nazwa procesu pochodzi od Ludwika Pasteura który wytłumaczył, dlaczego podgrzewanie i hermetyzacja umożliwiają dłuższe przechowywanie żywności.

Klasyczna metoda pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury powyżej 70 °C, jednak nie większej niż 100 °C. Np. typowy proces pasteryzacji mleka polega na ogrzaniu go do temperatury 100 °C w ciągu 1 minuty lub do 85 °C w ciągu 30 minut w zamkniętym urządzeniu nazywanym pasteryzatorem.

Produkty pasteryzowane można przechowywać przez kilka dni, po zastosowaniu hermetycznych opakowań i pewnych zabiegów wspomagających (wekowanie, pekolwanie) przydatność do spożycia wydłuża się wielokrotnie.

Produkty najczęściej poddawane pasteryzacji to:

  • mleko i jego przetwory
  • wino
  • piwo
  • przetwory owocowe jak: dżemy i marmolady, soki owocowe i warzywne
  • mięso, wędliny

Kesz:

Jest to letterbox.Letterbox Hybrydowy

 Letterboxing to inna forma zabawy w szukanie skarbów, w której zamiast współrzędnych wykorzystuje się wskazówki. W niektórych przypadkach właściciel skrytki zdecydował jednak, że będzie ona funkcjonować zarówno jako letterbox i geocache, a następnie umieścił jej współrzędne w serwisie geocaching.com. Jeżeli w takiej skrytce znajduje się stempel, nie jest to przedmiot na wymianę, ale narzędzie za pomocą którego poszukiwacze mogą zarejestrować swoją wizytę. Więcej na temat letterboxingu można przeczytać na stronie Letterboxing North America.

 

Pieczątka nie jest na wymianę - jest częścią kesza! Przy podejmowaniu proszę o zachowanie szczególnej konspiracji.

 

Powodzenia!

 

Afbeeldingen
Pasteryzacja