Jedna z dwóch mleczarni w Słupsku istniała od 19 stycznia 1893 r. na ul. Bałtyckiej, w miejscu, gdzie dziś stoi market budowlany. Budynki mleczarni wyburzono w latach 90. XX w.
W mleczarni od 21 sierpnia 1921 r. produkowano słynny na całą Europę serek typu camembert o nazwie "Słupski Chłopczyk" ("Stolper Jungchen"). Logo produktu przedstawiało wędrującego chłopca ubranego w czerwony surdut i beret. W prawej ręce trzymał kostur, a w lewej krążek sera. Chłopiec namalowany był na niebiesko-granatowym tle, na którym widniały także kontury słupskich zabytków. Etykieta serka wyobrażała zatem wyjście tego wyśmienitego produktu poza mury Słupska oraz jego eksport w świat. Słupski camembert szybko stał się bardzo sławny - układano o nim wiersze, ukazywał się na stemplach i kartach pocztowych.
"Słupski Chłopczyk" został nagrodzony Złotym Medalem na wystawie EXPO w Paryżu w 1927 r. Zdobywał też wiele innych nagród i wyróżnień. Rocznie produkowano ok. 4,5 mln pleśniowych krążków. Produkcja w Słupsku ustała w 1945 r. Po wojnie przeniesiono ją do miasta Lehen w Bawarii, gdzie była kontynuowana przez spadkobierców dawnego współwłaściciela słupskiej mleczarni. Na początku XXI w. słupskie władze odkupiły licencję na produkcję oraz prawa do używania znaku towarowego i odsprzedały je małej rodzinnej serowarni z Zielina koło Słupska. Licencja wygasła w 2014 r. i od tej pory "Słupski Chłopczyk" przestał być produkowany.
Źródła:
http://www.gazetakaszubska.pl/39910/stolper-jungchen-powrot-rarytasu-niezwykla-historia-sera
Współrzędne wskazują na tyły dawnej mleczarni. Stojący samotnie dom był kiedyś domem dyrektora zakładu. Tuż za płotem znajdowało się dawne koryto Słupi. Kesz pod kordami. Podejmuj sam logbook.