Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Toon cache statistieken
KASZËBË - Chleb z Pirsna - OP835Z
Projekt 123
Eigenaar: harpus
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: 103 meter NAP
 Provincie: Polen > pomorskie
Cache soort: Traditionele Cache
Grootte: Klein
Status: Kan gezocht worden
Geplaatst op: 19-07-2014
Gemaakt op: 16-07-2014
Gepubliceerd op: 19-07-2014
Laatste verandering: 14-08-2014
76x Gevonden
0x Niet gevonden
1 Opmerkingen
watchers 0 Volgers
24 x Bekeken
66 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: uitstekend
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Bike  Nature 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving PL
Chleb z Pirsna to chleb ze złocistą, lekko popękaną przypieczoną skórką, posypaną makiem. Na przekroju szary, porowaty, gąbczasty. Bochenek o wymiarach 30 cm x 20 cm x 10-12 cm ma kształt prostokątny, o lekko zaokrąglonych krawędziach, jest konsystencji sprężystej, lekko porowatej, pulchnej, miękkiej i lekko wilgotnej.
 
Pierszczewo (Pirsno, w języku kaszub. Pierszczewò) to wieś położona na obszarze Kaszubskiego Parku Krajobrazowego w gminie Stężyca. Do XII wieku było siedzibą prastarej ziemi Pirsna. Osada należąca do ziemi Pirsna w XIII w. została darowana przez Mestwina jego ciotce Gertrudzie, czego dowodem jest do dnia dzisiejszego zachowany oryginalny dokument z 1284 r., w którym wymieniona jest nazwa Pirsno.
 
Dawniej przez Pierszczewo przebiegał główny trakt handlowy łączący Poznań z Gdańskiem. Położenie miało wpływ na popularyzację produktów wytwarzanych we wsi. Podróżni zaopatrywali się w chleb, który zyskał ich uznanie i stał się bardzo popularny. Receptura zachowała się dzięki przekazom ustnym oraz kultywowaniu nieprzerwanie tradycji piekarskich.
 
Podstawowymi składnikami wykorzystywanymi do wypieku chleba z Pirsna są: serwatka, mąka żytnia i drożdże. Pieczenie chleba do dnia dzisiejszego odbywa się w piecu chlebowym opalanym drewnem, który jest w każdym gospodarstwie. Dla wzbogacania smaku i aromatu chleba dodawane są nasiona maku, słonecznika, dyni lub kminku.
 
źródło: www.pomorskie.eu
 
Skrzynka:
Maskowanie leśne.
Extra hints
Je moet ingelogd zijn om de hints te zien
Logs: Gevonden 76x Niet gevonden 0x Opmerking 1x Alle logs