Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
You have to be logged-in in order to perform operations on this cache.
stats
Show cache statistics
KASZËBË - Chleb z Pirsna - OP835Z
Projekt 123
Owner: harpus
Please log in to see the coordinates.
Altitude: 103 m. ASL.
 Region: Poland > pomorskie
Cache type: Traditional
Size: Small
Status: Ready for Search
Date hidden: 19-07-2014
Date created: 16-07-2014
Date published: 19-07-2014
Last modification: 14-08-2014
76x Found
0x Not found
1 notes
watchers 0 watchers
24 visitors
66 x rated
Rated as: Excellent
In order to view coordinates and
the map of caches
you must be logged in
Cache attributes

Bike  Nature 

Please read the Opencaching attributes article.
Description PL
Chleb z Pirsna to chleb ze złocistą, lekko popękaną przypieczoną skórką, posypaną makiem. Na przekroju szary, porowaty, gąbczasty. Bochenek o wymiarach 30 cm x 20 cm x 10-12 cm ma kształt prostokątny, o lekko zaokrąglonych krawędziach, jest konsystencji sprężystej, lekko porowatej, pulchnej, miękkiej i lekko wilgotnej.
 
Pierszczewo (Pirsno, w języku kaszub. Pierszczewò) to wieś położona na obszarze Kaszubskiego Parku Krajobrazowego w gminie Stężyca. Do XII wieku było siedzibą prastarej ziemi Pirsna. Osada należąca do ziemi Pirsna w XIII w. została darowana przez Mestwina jego ciotce Gertrudzie, czego dowodem jest do dnia dzisiejszego zachowany oryginalny dokument z 1284 r., w którym wymieniona jest nazwa Pirsno.
 
Dawniej przez Pierszczewo przebiegał główny trakt handlowy łączący Poznań z Gdańskiem. Położenie miało wpływ na popularyzację produktów wytwarzanych we wsi. Podróżni zaopatrywali się w chleb, który zyskał ich uznanie i stał się bardzo popularny. Receptura zachowała się dzięki przekazom ustnym oraz kultywowaniu nieprzerwanie tradycji piekarskich.
 
Podstawowymi składnikami wykorzystywanymi do wypieku chleba z Pirsna są: serwatka, mąka żytnia i drożdże. Pieczenie chleba do dnia dzisiejszego odbywa się w piecu chlebowym opalanym drewnem, który jest w każdym gospodarstwie. Dla wzbogacania smaku i aromatu chleba dodawane są nasiona maku, słonecznika, dyni lub kminku.
 
źródło: www.pomorskie.eu
 
Skrzynka:
Maskowanie leśne.
Additional hints
You must be logged-in to see additional hints
Log entries: Found 76x Not found 0x Note 1x All entries