Wapiennik – piec szybowy do wypalania wapna i skał wapiennych (kamień wapienny) w celu uzyskania z nich wapna palonego. Wapienniki rozgrzewano do temperatury 900-1000 °C najczęściej pozyskiwanym z pobliskich lasów drewnem lub węglem kamiennym (także torfem). Wkład ładowany był od góry za pomocą prostych, drewnianych konstrukcji. Piec pracował w sposób ciągły. Otwór w górnej części szybu zasypywano na przemian warstwami kamienia wapiennego i paliwa - węgla drzewnego, torfu lub węgla kamiennego. Wsad obsuwając się w dół szybu pieca był podgrzewany spalinami ze strefy wypału, następnie węgiel ulegał zapaleniu i w strefie wypalania, gdzie temperatura dochodziła do 1200 °C.
................................................................................
Dojazd do kesza:
Furą kierować się na ul. Dworcową
Busem - R-ką dojazd do przystanku Lipówki i stamtąd dłuższy spacer(1,5zł ulowy)
Pociągiem - najlepsza opcja dla niezmotoryzowanych - 2 zł bilet i w 10 minut wysiadka praktycznie pod kamieniołomem (jeżdżą co jakieś 2 godz)
..........................................
Wapienniki zrobiły na nas spore wrażenie (szczegónie zaskoczył nas ich rozmiar) i nie sposób było ich nie okeszować;) Okolica niestety dość zaśmiecona, ale na ludzka głupote nic sie nie poradzi:/ Oprócz wapienników polecam zwiedzic cały kamieniołom i jaskinię szmaragdową. Skrzynie założona wraz z Aldi.
W skrzyni na starcie: logbook z osprzętem, FTF dla pierwszego znalazcy, gadżet batmana, otwieracz 3d, wisior-pacyfka, lew, 2xGK i yerba (próbka w woreczku)
YERBA MATE PROPAGATOR
Cejrowski o yerbie: http://www.youtube.com/watch?v=ubCFSRsEXho
i domowy sposób jak zrobić bombille:
http://www.yerbastory.pl/2010/05/awaryjna-bombilla/
całość wsypać do kubka (powinno zająć ok 1/2 - 2/3 całego kubka) zalać wodą 70 stopni i siorbać: )