
Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.

Wysokość: 120 m n.p.m.

Województwo:
Polska > pomorskie

Typ skrzynki:
Tradycyjna

Wielkość:
Mała

Status:
Gotowa do szukania

Data ukrycia: 19-07-2014

Data utworzenia: 16-07-2014

Data opublikowania: 19-07-2014

Ostatnio zmodyfikowano: 14-08-2014

66x znaleziona

0x nieznaleziona

0 komentarze
0 obserwatorów

24 odwiedzających

57 x oceniona

Oceniona jako:
znakomita
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
Kaszubski kuch marchewny to popularny deser przygotowywany na różnego rodzaju uroczystości rodzinne – wesela, chrzciny, przyjęcia urodzinowe…
Ciasto początkowo przygotowywano z podstawowych i łatwo dostępnych w każdym gospodarstwie składników, takich jak marchew, mąka, woda. Dlatego mieszkańcy Kaszub nazywali je biednym ciastem.
Wraz ze wzrostem zasobności, gospodynie kaszubskie urozmaicały skład ciasta poprzez dodanie do niego bakalii, kakao, oleju, orzechów.
Sposób przygotowania ciasta jest prosty i szybki. Należy utrzeć marchew, a nadmiar soku odlać (posłuży do przygotowania polewy na ciasto). Następnie należy utrzeć jajka z cukrem, dodając mąkę oraz olej i trochę cynamonu do smaku. Na koniec do ciasta należy dodać startą marchew i bardzo dobrze wymieszać. Pieczenie ciasta trwa około godziny.
Recepturę przygotowania kaszubskiego kuchu marchewnego można odnaleźć w wielu publikacjach związanych z kuchnią regionalną Kaszub, takich jak „Kuchnia pomorska”, „Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska, czyli od poliwek i golców po okrasy i pierniki”, „Powiastka o tim, jak przóde lat Kaszubi warzele”.
Skrzynka:
Maskowanie leśne.
Musisz być zalogowany, aby zobaczyć dodatkowe informacje.