Podgrzybek (Xerocomus Quél.) to rodzaj grzyba z gatunku borowikowatych.
Podgrzybki, mimo, że pospolite, są w sumie dość zagadkowe.
W Polsce występują:
- podgrzybek zajączek (Xerocomus subtomentosus),
- podgrzybek grubosiatkowany (Xerocomus ferrugineus).
Kiedyś do rodzaju Xerocomus zaliczano także:
- podgrzybka brunatnego,
- podgrzybka brzoskwiniowego,
- podgrzybka czerwonawego,
- podgrzybka morawskiego,
-podgrzybek obciętozarodnikowego,
- podgrzybka oprószonego,
- podgrzybka tęgoskórowego,
- podgrzybka złotawego.
Jednak w wyniku badań filogenetycznych wszystkie te gatunki zaliczane są teraz do innych rodzajów.
Na Podgrzybkowym Polu, w sezonie i przy odpowiedniej pogodzie, bez problemu znajdziesz podgrzybki brunatne (Imleria badia). Mimo, że nie mają takich walorów smakowych jak borowik szlachetny, doskonale nadają się do sosów i marynowania. Zwłaszcza marynowane mają niezwykły smak, który w ziemie będzie przypominał Ci o Podgrzybkowym Polu.
Pamiętaj – Zbieraj tylko grzyby, które znasz!
Jeśli nie jesteś pewien, nie zbieraj.
Jeśli nie masz doświadczenia - nigdy nie zbieraj grzybów z blaszkami.
Kesz:
Kesz to mały, zakręcany pojemnik PET z logbookiem i ołówkiem, ukryty w korzeniach charakterystycznego drzewa.