Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Musisz być zalogowany, by wpisywać się do logu i dokonywać operacji na skrzynce.
stats
Skrzynka nie ma jeszcze statystyki
Stuletnie jajo - OPA23R
Właściciel: JAsiek.
Ta skrzynka należy do GeoŚcieżki!
Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
Wysokość: 138 m n.p.m.
 Województwo: Polska > łódzkie
Typ skrzynki: Nietypowa
Wielkość: Mikro
Status: Gotowa do szukania
Data ukrycia: 19-06-2025
Data utworzenia: 19-06-2025
Data opublikowania: 20-06-2025
Ostatnio zmodyfikowano: 20-06-2025
0x znaleziona
0x nieznaleziona
0 komentarze
watchers 0 obserwatorów
7 odwiedzających
0 x oceniona
Oceniona jako: b.d.
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
Atrybuty skrzynki

Skrzynka niebezpieczna  Szybka skrzynka  Weź coś do pisania 

Zapoznaj się z opisem atrybutów OC.
Opis PL

Pidan, w Europie znane lepiej pod nazwą stuletnie jaja, to azjatycki przysmak o wielowiekowej tradycji, którego korzenie sięgają Chin pod panowaniem dynastii Ming. Wbrew nazwie, ich przygotowanie nie trwa kilkudziesięciu, czy choćby nawet kilku lat, a raczej parę tygodni lub miesięcy. Przez ten czas jajka - zazwyczaj kacze, ale czasem też kurze lub przepiórcze - poddawane są powolnemu procesowi marynowania w specjalnej miksturze z gliny, soli, popiołu, herbaty oraz wapna niegaszonego. Ta tajemnicza mieszanka tworzy pastę, w której jajka obtaczane są przed odstawieniem na długie dojrzewanie. Niezwykłą konsystencję, barwę oraz smak pidan zawdzięczamy fermentacji alkalicznej, podczas której białka jaja ścinają się, dając złudzenie, że jajko zostało ugotowane.

 

Stuletnie jajka odznaczają się wyjątkowo ciekawym wyglądem oraz charakterystycznym smakiem, trudnym do porównania z powszechnie znanymi nam produktami. Jego białko osiąga od bursztynowej do niemal czarnej barwy i ma delikatną, czasem nieco galaretkową konsystencję, natomiast żółtko może być żółte, szare lub zielonkawe i podobnie jak w przypadku gotowanych jajek, zazwyczaj ma fakturę kremowej pasty. Niektórzy opisują smak pidan jako połączenie wytrawności i łagodnej słodyczy, z posmakiem sera pleśniowego i nutą siarki oraz żelaza. Co ciekawe, są one właśnie doskonałym jego źródłem, a dodatkowo dostarczają też dużą dawkę białka, witamin E i D oraz sporo selenu i fosforu, dzięki czemu stanowią wartościowy dodatek do diety.

Pidan to prawdziwe, kulinarne doświadczenie, które nie powinno ominąć żadnego pasjonata kuchni orientalnej. 

 

Średnia wartość odżywcza na 100 g: wartość energetyczna 6896 kJ/166 kcal; tłuszcze 11,5 g; węglowodany 2 g, w tym cukry 0 g; białko 13,5 g; sól 1,63 g.

Zasady reaktywacji Reaktywacja jest zabroniona i nie ma od tego wyjątków.
Przeczytaj więcej o reaktywacji skrzynek TUTAJ
Wpisy do logu: znaleziona 0x nieznaleziona 0x komentarz 0x