Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Musisz być zalogowany, by wpisywać się do logu i dokonywać operacji na skrzynce.
stats
Skrzynka nie ma jeszcze statystyki
Munster AOP au cumin - OPA23P
Właściciel: JAsiek.
Ta skrzynka należy do GeoŚcieżki!
Zaloguj się, by zobaczyć współrzędne.
Wysokość: 138 m n.p.m.
 Województwo: Polska > łódzkie
Typ skrzynki: Nietypowa
Wielkość: Mikro
Status: Gotowa do szukania
Data ukrycia: 19-06-2025
Data utworzenia: 19-06-2025
Data opublikowania: 20-06-2025
Ostatnio zmodyfikowano: 20-06-2025
0x znaleziona
0x nieznaleziona
0 komentarze
watchers 0 obserwatorów
2 odwiedzających
0 x oceniona
Oceniona jako: b.d.
Musisz się zalogować,
aby zobaczyć współrzędne oraz
mapę lokalizacji skrzynki
Atrybuty skrzynki

Skrzynka niebezpieczna  Szybka skrzynka  Weź coś do pisania 

Zapoznaj się z opisem atrybutów OC.
Opis PL

Pozwólcie, że przedstawię Wam najpierw pewną historię, która kiedyś mi się przydarzyła:

Korzystając z nieobecności mojej żony, zakupiłem sobie pewnego razu zestaw degustacyjny pleśniowych serów. Żona niestety nie podziela mojego entuzjazmu do takich rzeczy. Jednakże troskliwi znajomi postanowili odwiedzić mnie, aby sprawdzić, jak sobie radzę jako słomiany wdowiec. Jeszcze nie zdążyli dobrze się "rozpłaszczyć" kiedy Weronika nie wytrzymała i powiedziała do mnie:

- Jasiek, Piotruś ci się zesrał.

- To nie Piotruś.

- Mówię ci, nie czujesz bo już ci się nos przyzwyczaił, ale jak my weszliśmy to od razu czuć kupą.

- Tak, wiem o czym mówisz, ale to nie Piotruś.

- To co?

Poszedłem do lodówki, wyjąłem klipsiaka, otworzyłem i dałem jej powąchać mówiąc:

- Chyba o to ci chodzi, co?

A Weronika z wyrazem twarzy będącym mieszanką niedowierzania i wyrzutów pyta:

- Czemu trzymasz gówno w lodówce?

 

 

Munster to dojrzewający ser, miękki, kremowy, o głębokim, pikantnym smaku. Ma wyrazisty zapach (niektórzy powiedzą: „wymagający”), ale pod nim kryje się delikatna, lekko słonawa nuta z subtelną kwasowością. Im dłużej dojrzewa, tym bardziej intensywny staje się jego smak i zapach.

Munster wywodzi się z francuskich regionów Alzacji i Lotaryngii. Jego nazwa pochodzi od miasteczka Munster, a początki sięgają średniowiecznych klasztorów, gdzie benedyktyńscy mnisi opracowali recepturę, by konserwować mleko i wyżywić lokalną społeczność. Od 1969 roku Munster objęty jest europejską ochroną AOP (Appellation d’Origine Protégée), co oznacza, że może być produkowany tylko w określonym regionie i według ściśle określonych zasad.

Munster powstaje z mleka krowiego, głównie od krów rasy vosgienne, wypasanych latem na wysokogórskich łąkach. Ser dojrzewa od 2 do 3 miesięcy w wilgotnych piwnicach, gdzie jego skórka jest regularnie myta solanką. To właśnie ten proces nadaje mu charakterystyczną, pomarańczowo-czerwoną skórkę i intensywny, „pachnący” aromat.

Munster to nie tylko ser — to smak regionu, który nie boi się być sobą. Odważny, autentyczny, z duszą mnicha i temperamentem gór.

 

Munster doskonale komponuje się z miodem, orzechami włoskimi, lub kminkiem. I to właśnie wersję z kminkiem Wam zaserwuję. Tak, wiem, nie każdy lubi kminek. Ale mam wrażenie, że przy aromacie sera kminek ma już niewiele do powiedzenia ;)

 

Skład: Pasteryzowane krowie mleko, kminek łąkowy, bakterie fermentacji kwasu mlekowego, sól, podpuszczka zwierzęca

Średnia wartość odżywcza na 100 g: wartość energetyczna 1422 kJ/343 kcal; tłuszcze 29 g, w tym tłuszcze nasycone 20 g; węglowodany 1,5 g, w tym cukry 0,5 g; białko 19 g; sól 1,90 g.

Zasady reaktywacji Reaktywacja jest zabroniona i nie ma od tego wyjątków.
Przeczytaj więcej o reaktywacji skrzynek TUTAJ
Wpisy do logu: znaleziona 0x nieznaleziona 0x komentarz 0x