Szkocka rasa wyżynna jest to stara szkocka rasa bydła cechująca się długimi rogami i kudłatą sierścią. Rasa ta została wyhodowana w północnej Szkocji. Pierwotnie była ona podzielona na dwie klasy: West Highlands czyli Kyloe i Highlander. Kyloe hodowano na zachodnich wyspach Szkocji. Charakteryzowały się tym, że były mniejsze i częściej występowała u nich czarna sierść. Obecnie jednak najczęściej spotykana jest druga klasa czyli West Highlands. W związku z tym na wszystkie obecnie żyjące krowy szkockie mówi się po prostu Highland lub Highland Cattles. Według dokumentacji i historyków Highland Cattles są najstarszą zarejestrowaną rasą krów na świecie.
Krowy szkockie mają charakterystyczne długie rogi i falistą, długą sierść. Zazwyczaj występują w kolorze czerwonym rudym, czarnym, brunatnym, żółtym i szarym. Bardzo rzadko można spotkać również białe krowy szkockie. Dorosła krowa może ważyć 500 kilogramów, podczas gdy byk waży nawet 800 kilogramów. Poza rozmiarami, samca od samicy można rozpoznać po rogach. U byków rosną one do przodu, czasami skręcając nieznacznie w dół. Mają w dodatku szerszą podstawę. Rogi samicy rosną zaś od razy do góry, przez co są dłuższe, ale cieńsze na końcu. Krowy tej rasy żyją około 20 lat, co plasuje je w ścisłej czołówce długowieczności. Przy czym średnio jedna krowa posiada w ciągu życia 12 cieląt, a niektóre samice cielą się mając 18 lat.
Rasa ta jest niezwykle przyjazna i chętna do pozowania. Podczas gdy ktoś robi im zdjęcia często podnoszą głowę do góry. Wiele osób mówi, że po prostu uwielbiają towarzystwo człowieka i dobrze się czują, kiedy wokół są ludzie.
Rasa highland daje wołowinę o wysokich walorach kulinarnych, marmurkowatą, soczystą, o niskiej zawartości cholesterolu i jest praktycznie pozbawiona tłuszczu okrywowego (naturalną izolacją termiczną u tej rasy jest gruba pokrywa włosowa a nie tłuszcz podskórny). Dużo ruchu na świeżym powietrzu na naturalnych pastwiskach bogatych w zioła procentuje niezwykłą smakowitością mięsa. Na Wyspach Brytyjskich wołowina ze zwierząt tej rasy uważana jest za najlepszą i uzyskuje najwyższe ceny. Nawet brytyjska rodzina królewska utrzymuje duże stado w Szkocji, co również podnosi prestiż tej rasy.
Ilość hodowanego bydła tej rasy w Polsce nie jest duża i można powiedzieć że na ten moment ich liczba nie przekracza 500 sztuk.
____________________
O miejscu:
W tym miejscu możecie zobaczyć duże pastwisko wraz ze stadem liczącym około 10-15 sztuk. Jak macie szczęście to może uda wam się zobaczyć je z bliska. Dzisiaj przy zakładaniu kesza pasły one się one akurat na jego środku i zdjęcie jest z daleka przez co mało widać, ale w poprzednim roku udało mi się zrobić zdjęcie z bliska. Jeśli przy keszu nie zobaczycie stada to żeby je zobaczyć możecie okrążyć częściowo pastwisko, ale drogi pozwalające to zrobić są w większości w złym stanie.
____________________
O keszu:
Kesz to PET-ówka ukryta w pniaku pod ogrodzeniem z betonowej płyty.
źródła:
https://bydlo.com.pl/highland/
https://podroztrwa.pl/krowa-szkocka/
https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/highland-cattle-po-polsku,52755.html
https://www.agropolska.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo/dlugowlose-i-rogate-szkockie-bydlo,112.html