Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Toon cache statistieken
Surströmming - OPA23S
Eigenaar: JAsiek.
Deze cache maakt deel uit van GeoPath!
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: 138 meter NAP
 Provincie: Polen > łódzkie
Cache soort: Onbekende Cache
Grootte: Micro
Status: Kan gezocht worden
Geplaatst op: 19-06-2025
Gemaakt op: 19-06-2025
Gepubliceerd op: 20-06-2025
Laatste verandering: 20-06-2025
14x Gevonden
0x Niet gevonden
0 Opmerkingen
watchers 0 Volgers
27 x Bekeken
11 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: uitstekend
6 x Aanbevolen
Deze cache is aanbevolen door: An Na, Andre0373, Ciachol, mangus i 27@, mateuszAZL, Victor+
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Dangerous Cache  One-minute cache  Take something to write 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving PL

Surströmming to jeden z najbardziej kontrowersyjnych i zarazem fascynujących przysmaków kuchni szwedzkiej. Jeśli jesteś gotów na kulinarną przygodę z pogranicza odwagi i ciekawości, to ten fermentowany śledź bałtycki z pewnością Cię zaintryguje.

 

 

To kiszone śledzie, które poddaje się długotrwałej fermentacji. Tradycyjnie przygotowywane są z wiosennych połowów śledzia bałtyckiego, który po oczyszczeniu trafia do solanki, a następnie fermentuje przez kilka miesięcy – najpierw w beczkach, potem w puszkach. Co ciekawe, fermentacja trwa nadal nawet po zamknięciu w puszce, dlatego opakowania często są wypukłe od gazów.

Historia surströmming sięga XVI wieku, kiedy to sól była towarem luksusowym. Aby zakonserwować ryby przy jej minimalnym użyciu, Szwedzi zaczęli je fermentować. Według jednej z legend, śledzie przypadkowo sfermentowały podczas transportu i – ku zaskoczeniu – zyskały uznanie wśród fińskich kupców. Od tego czasu potrawa stała się częścią szwedzkiej tradycji, szczególnie w regionie Höga Kusten nad Zatoką Botnicką.

Tu zaczyna się prawdziwa przygoda. Surströmming słynie z intensywnego, wręcz odpychającego zapachu, porównywanego do zgniłej ryby z nutą amoniaku i siarki. Dla wielu to kulinarny horror, dla innych – delikates. W smaku łączy kwaśność, słoność i umami, a jego konsystencja jest miękka i delikatna.

W Szwecji sezon na surströmming zaczyna się w trzeci czwartek sierpnia, co jest niemal świętem narodowym. Mimo kontrowersji, potrawa ta pozostaje symbolem szwedzkiej tożsamości kulinarnej.

 

Średnia wartość odżywcza na 100 g: wartość energetyczna 389 kJ/93 kcal; tłuszcze nasycone 1,1 g; węglowodany 0,73 g, w tym cukry 0,73 g; białko 12,6 g; sól 7,0 g.

Rules of reactivation Reaktywacja jest zabroniona i nie ma od tego wyjątków.
Read more about reactivation of geocaches here
Logs: Gevonden 14x Niet gevonden 0x Opmerking 0x Alle logs