Największy na świecie niekomercyjny serwis geocachingowy
GeoŚcieżki - skupiające wiele keszy
Ponad 1000 GeoŚcieżek w Polsce!
Pełne statystyki, GPXy, wszystko za darmo!
Powiadomienia mailem o nowych keszach i logach
Centrum Obsługi Geokeszera wybierane przez Społeczność
100% funkcjonalności dostępne bezpłatnie
Przyjazne zasady publikacji keszy
Je moet ingelogd zijn om deze cache te loggen of te bewerken.
stats
Deze cache heeft nog geen statistieken
Morbier AOP - OPA23Q
Eigenaar: JAsiek.
Deze cache maakt deel uit van GeoPath!
Log in om de coördinaten te kunnen zien.
Hoogte: 138 meter NAP
 Provincie: Polen > łódzkie
Cache soort: Onbekende Cache
Grootte: Micro
Status: Kan gezocht worden
Geplaatst op: 19-06-2025
Gemaakt op: 19-06-2025
Gepubliceerd op: 20-06-2025
Laatste verandering: 20-06-2025
0x Gevonden
0x Niet gevonden
0 Opmerkingen
watchers 0 Volgers
3 x Bekeken
0 x Gewaardeerd
Beoordeeld als: n/b
Om de coördinaten en de kaart te zien
van de caches
moet men ingelogd zijn
Cache attributen

Dangerous Cache  One-minute cache  Take something to write 

Lees ook het Opencaching attributen beschrijving artikel.
Beschrijving PL

Morbier to dojrzewający ser półtwardy z mleka krowiego, o miąższu w kolorze kości słoniowej lub jasnożółtym. W smaku jest łagodny, mleczny, z nutami wanilii, karmelu i owoców, a w bardziej dojrzałej wersji – pikantny, z nutami palonymi i roślinnymi. Prezentuję Wam wersję przygotowaną z mleka niepasteryzowanego*, co nadaje serowi charakterystycznego aromatu, o którym można mówić jeśli tylko wcześniej się go próbowało.

 

Morbier pochodzi z regionu Franche-Comté we Francji, a jego nazwa wywodzi się od miejscowości Morbier. Pierwsze wzmianki o tym serze pochodzą z końca XVIII wieku. Tradycyjnie był wytwarzany przez rolników, którzy rano i wieczorem doili krowy – skrzep z wieczornego udoju posypywano popiołem, by zabezpieczyć go przed owadami, a rano dodawano kolejną warstwę mleka. Tak powstała charakterystyczna czarna linia przecinająca ser w poziomie – dziś wykonywana z węgla drzewnego, pełni już tylko funkcję dekoracyjną. Wytwarzany jest wyłącznie z mleka krów rasy montbéliarde i simmental française, karmionych świeżymi roślinami lub sianem – kiszonki są zabronione.

 

Morbier posiada oznaczenie AOP (Appellation d’Origine Protégée), co gwarantuje jego autentyczność i jakość.

 

Skład: Niepasteryzowane krowie mleko, sól, podpuszczka cielęca, naturalny popiół roślinny. Zawiera proteinę mleczną, laktozę.

Średnia wartość odżywcza na 100 g: wartość energetyczna 1506 kJ/363 kcal; tłuszcze 30 g, w tym tłuszcze nasycone 21 g; węglowodany 1,3 g, w tym cukry <0,5 g; białko 22 g; sól 1,58 g.

 


 

* Spożywanie produktów z niepasteryzowanego mleka obarczone jest ryzykiem zakażenia bakteriami Listeria monocytogenes, Salmonelli, E. coli czy Brucelli. Nie próbuj tego sera jeśli:

- masz obniżoną odporność;

- wrzody żołądka, jelita, lub ogólnie wrażliwy  przewód pokarmowy;

- jesteś w ciąży;

- masz mniej niż 16 lub więcej niż 60 lat.

Jeżeli po spożyciu tego sera pojawią się u ciebie nudności, bule brzucha, wymioty, biegunka, a w szczególności gorączka - udaj się niezwłocznie do lekarza i powiedz o spożyciu sera z mleka niepasteryzowanego.

Rules of reactivation Reaktywacja jest zabroniona i nie ma od tego wyjątków.
Read more about reactivation of geocaches here
Logs: Gevonden 0x Niet gevonden 0x Opmerking 0x