Zapraszamy do odwiedzenia dwóch budynków obozowych magazynów żywnościowych, należących niegdyś do kompleksu KL Auschwitz-Birkenau, położonych w bezpośredniej strefie obozowej w Brzezińce – kilkaset metrów od drutów.
Nazwane przez niemieckie władze obozowe:
Obiekty te powstały w 1943 r. przymusową pracą więźniów. Więźniowie Auschwitz, jak powszechnie wiadomo, otrzymywali głodowe porcje jedzenia i nagminnie umierali z niedożywienia w przeciągu 3 miesięcy od przybycia do obozu. Porównując ogromną kubaturę budynków do wielkości otrzymywanych przez więźniów posiłków – przykładowo zwykle 1 ziemniaka na obiad – widoczna jest przerażająca skala planowanego zniewolenia ludzi w obozie. W zasadzie do dzisiaj nie wiadomo, do jakich rozmiarów miał się jeszcze rozwinąć KL Auschwitz-Birkenau…
Ziemniaczarki i kwaszarnia znajdują się w szczególnym miejscu strefy obozowej – w bezpośrednim położeniu obok rampy kolejowej tzw. „Judenrampe”. Przywożeni do Auschwitz-Birkenau w transportach deportacyjnych ludzie z całej Europy na powitanie widzieli budynki żywnościowe i pracujących przy nich więźniów. To przy tych historycznych budowlach SS-mani dokonywali selekcji ludzi i kierowali większość osób, w tym wszystkie dzieci i starców, na bezpośrednią zagładę w krematorium, a mniejszość kobiet i mężczyzn w sile wieku do obozu jako więźniów. Znane powszechnie wojenne zdjęcia z selekcji przy głównej bramie w Birkenau były wykonane pod koniec funkcjonowania obozu. Wcześniej od początku deportacji ludzi wypędzano z wagonów właśnie w tym miejscu.