(autor, źródło-licencja, zmiany w oryginale) Kerguelen z polskiej Wikipedii, Wikipedia-GNU, usunięta legenda
Na początek - przed opuszczeniem Elos, wewnętrzna droga w kierunku plaży Elafoniso tworzy dwa ostre zakręty po 180°. Jeszcze przed zakrętami, po lewej, jest restauracja Castanofila (likier kasztanowy, potrawa grecka z dodatkiem kasztanów), a następnie piekarnia (chleb nadziewany oliwkami). Za zakrętami, po lewej stronie drogi stoi pojemnik na śmieci, jest tu miejsce na zatrzymanie się i rośnie stary kasztanowiec. Tu można pozbierać sobie kasztany jadalne. Nieco dalej, na skos, po drugiej stronie drogi rośnie duże drzewo zarośnięte bluszczem. A za nim, poniżej drogi, rozciąga się sad kasztanowy.
Festiwal Kasztanów
Kreta znana jest z festiwali. Sierpniowy Festiwal Wina przyciąga smakoszy tego trunku z całego świata, a jesienią, pod koniec października, w zachodniej części Krety, w miejscowości Elos, co roku odbywa się Festiwal Kasztanów. To niewielkie miasteczko, położone niedaleko od Kissamos, znane jest z pięknych kasztanowców rosnących w okolicy. Festiwal poświęcony jest celebracji owocógw tych drzew – przysmaku cenionego za niezwykłe właściwości zawartego w nich tłuszczu, a także ze względu na ich delikatny, słodki smak.
Festiwali Kasztanów to jeden z bardziej niecodziennych festiwali, nie tylko na Krecie. Szybko przekonają się o tym ci, którzy postanowią wziąć udział w tym wydarzeniu. To jedyna w swoim rodzaju celebracja nadchodzącej jesieni i tradycji lokalnych w jednym. Wszyscy mieszkańcy dumnie prezentują swoje zbiory kasztanów, można też zakupić oryginalne produkty wyrabiane na miejscu, a oprócz tego wziąć udział w głośnej, greckiej zabawie, podczas której skosztujemy pysznego jedzenia i domowego wina.
Inne źródło: Chestnut Festival Elos
W Elos można wybrać się na piękny wenecki zamek, pałac gubernatora, zobaczyć muzeum i mozaiki z czasów rzymskich.
Nazbierałeś kasztanów? Nie miałeś ochronnych rękawic? Przykro - ostre kłucie. Mogą spleśnieć albo wyjdą z nich taaaakie 'robale'.
1. Pozbądź się łupin. Jak? Ostrożnie.
2. Sprawdź każdy kasztan, czy nie ma dziurki o średnicy ok. 2 mm, po 'robalu'.
3. Potrzymaj kasztany w wodzie przez 24 h.
4. Wyciągnij kasztany z wody i wysusz, najlepiej na słońcu.
Teraz wytrzymają do następnych zbiorów.