OPIS MIEJSACA:
Zagrodowa hodowla danieli
Jeszcze kilkanaście lat temu hodowanie danieli wymagało zgody ministra rolnictwa. Od 2002 roku daniele i jelenie zaliczane są do zwierząt gospodarskich, więc każdy może założyć hodowlę zagrodową danieli. Musi jednak przestrzegać zasad określonych w aktach prawnych.
Warunki hodowli
Zwierzęta cały rok przebywają na pastwisku, więc trzeba zapewnić im odpowiednie warunki. Optymalna obsada wynosi 15 zwierząt na 1 ha. Na stado liczące do 30 łań powinien przypadać co najmniej 1 byk.
Zwierzętom należy zapewnić stały dostęp do wody oraz możliwość schronienia przed słońcem i wiatrem. Może to być naturalna osłona w postaci drzew i krzewów, które latem chronią przed silnym słońcem i deszczem, a zimą przed mrozem i wiatrem. Jeśli na kwaterze do wypasu nie ma drzew i zakrzaczeń, konieczne jest wybudowanie wiat.
Daniele lubią ciszę i spokój, więc kwatery powinny znajdować się z dala od głośnych dróg i być odpowiednio ogrodzone dla ochrony przed bezpańskimi psami i innymi drapieżnikami. Ogrodzenie powinno być wykonane z siatki dobrej jakości o wysokości co najmniej 2 m i odpowiednich wymiarach oczek. Przy kwaterze powinien znajdować się budynek służący jako odłownia, gdzie kolczykuje się i odrobacza zwierzęta.
Żywienie
Letnia dieta danieli to głównie trawa, krzewy i kora drzew. Przysmakiem są żołędzie i kasztany. Zimą zwierzęta żywione są zbożem, sianem, sianokiszonką, a dodatkowo słomą, burakami i warzywami. Każdej łani trzeba zapewnić zimą co najmniej 0,5 kg ziarna zbóż i 2 kg siana na dobę. Przez cały czas zwierzęta powinny mieć dostęp do lizawek z makro- i mikroelementami. Koszt zimowego dokarmiania danieli wynosi około 100 zł/szt.
Zalety hodowli
Hodowla danieli cieszy się w Polsce coraz większą popularnością z uwagi na wiele zalet. W stosunku do tradycyjnych kierunków hodowli jest mało pracochłonna, nie jest kosztowna ani trudna, a daje możliwość wykorzystania gleb słabej jakości i terenów o niekorzystnym ukształtowaniu. Rosnące zainteresowanie dziczyzną oraz porożem i skórą danieli zapewnia dochodowość produkcji. Mięso daniela jest dietetyczne, delikatne i zdrowe. Zawiera dużo białka i żelaza, a bardzo mało tłuszczu i cholesterolu. Cena kilograma żywca kształtuje się na poziomie 25–30 zł. Za poroże można dostać nawet kilkaset złotych. Również właściciele gospodarstw agroturystycznych coraz częściej kupują te zwierzęta w celu urozmaicenia oferty turystycznej, ponieważ możliwość obejrzenia z bliska i karmienia danieli to duża atrakcja dla gości i jednocześnie „ozdoba” gospodarstwa.
Źródło:https://technologia.kpodr.pl/index.php/2020/04/17/zagrodowa-hodowla-danieli/
OPIS SKRZYNKI:
Szukaj skrzynki na drzewie.