Kisić można różne rzeczy: kapustę, ogórki, buraki, grzyby... Szwedzi kiszą śledzie. Tradycyjnie podaje się je z cebulą, ziemniakami, śmietaną i specjalnym cienkim chlebem. Instrukcja obsługi puszki kiszonych śledzi obejmuje: nieotwieranie w pomieszczeniach zamkniętych, otwieranie w wiaderku z wodą i całkowity zakaz przewozu samolotem ze względu na ciśnienie, jakie panuje w puszce.
Na ,,Pożegnaniu wakacji #6'' (OP9DY7) będziemy mieli okazję ich spróbować (i je powąchać). Puszka zostanie otwarta w sobotę wieczorem przy ognisku - o której dokładnie, nie wiadomo. Jeśli ktoś chce, żeby na niego zaczekać, niech da znać: sześćset dziewięćdziesiąt sześć - sto trzydzieści sześć - trzysta dziewięćdziesiąt.
Śledziom będzie towarzyszył chleb domowej produkcji, ponieważ w Szwecji nie chciało mi się chodzić do sklepu po chleb i dlatego piekłam własny. Chleb jest z tego, co akurat miałam i chciałam zużyć lub nawinęło mi się pod rękę - jak oryginalnie w Szwecji.
Aby zaliczyć skrzynkę, należy zjeść kawałek śledzia; można na chlebie. Zjedzenie samego chleba nie zalicza skrzynki.