Smukła wieża ciśnień Browaru Bosman jest świetnie widoczna z wielu miejsc w Szczecinie. Od ponad 30 lat przepływa przez nią woda, która wykorzystywana jest przy produkcji piwa.
Samonośna konstrukcja z blach stalowych o grubości od 5 do 16 milimetrów stanęła na terenie Zakładów Piwowarskich w 1987 r. Zaprojektowała, wykonała i uruchomiła ją węgierska firma Gepipari Beruhazasi Vallalat. Sam proces był dosyć skomplikowany, a na archiwalnym zdjęciu widzimy 42-metrową wieżę znajdującą się w pozycji poziomej.
Wieża została dostarczona do Szczecina z Węgier w postaci wyciętych elementów z blach i spawana była na miejscu w pozycji leżącej.
Po zespawaniu i pomalowaniu wieża została postawiona do pionu przy wykorzystaniu lin stalowych zamocowanych do specjalnych elementów na głowie wieży i zamontowanych na fundamencie.
Całkowita pojemność wieży ciśnień w Browarze Bosman to 700 m3. W „głowie” mieści się 500 m3, a w „nodze” 200 m3. Zbiornik w „głowie” umieszczony jest wyżej niż inne zabudowania zakładu, dzięki czemu stanowi źródło ciśnienia wody w całym browarze. Jednocześnie służy jako zbiornik wody do celów produkcji piwa i zbiornik przeciwpożarowy. Do gaszenia pożaru może zostać wykorzystana również woda z „nogi”.
Woda głębinowa z ujęcia zakładowego pobierana jest z warstwy wodonośnej tj. piasków i żwirów zlokalizowanych na poziomie plejstoceńskim piętra czwartorzędowego. Następnie woda jest pompowana agregatami podwodnymi do zbiornika pośredniego, a stamtąd pompami poprzez stację uzdatnia wody na wieżę ciśnień. Z wieży już ciśnieniem słupa wody jest kierowana na wydziały produkcyjne.