Przypominamy sobie o nim przy okazji Wielkanocy lub, gdy przyjdzie nam smak na jajecznicę. Tymczasem mamy do czynienia z cudem. Cudem natury. Co było najpierw, jajko czy kura?
- Oczywiście jajko - Ptak składając jaja przekazuje nowej komórce jajowej wszystko, co najlepsze.
Jajko w pełni zasługuje bowiem na miano cudu natury, fenomenu. Ludzie od zawsze zbierali jaja w celach zdecydowanie konsumpcyjnych, ale od zawsze głowili się jednocześnie nad tym, jak to się dzieje, że z czegoś na pozór nieożywionego wykluwa się nagle żywa istota. Cud? Stąd nic dziwnego, że to właśnie jajo stało się symbolem odrodzenia życia, Wielkanocy.
Jaja wcale nie muszą być jajowate. Gatunki, które gniazdują na klifach, pionowych skalnych ścianach, których jajo mogłoby się stamtąd wytoczyć, składają jaja gruszkowate. I przeciwnie, puszczyki, które gniazdują w bezpiecznych dziuplach, mają jaja okrągłe prawie jak piłeczki pingpongowe.
Jajo to największa komórka zawierająca informację genetyczną oraz odpowiedni zestaw naturalnych składników niezbędnych do rozwoju nowego życia. Składa się z reguły w 58 proc. z białka, w 30 proc. - z żółtka, w 11 proc. ze skorupy i w 1 proc. z błon podskorupowych. Białko jaja zawiera blisko 88 proc. wody, 10,5 proc. białek, 1 proc. węglowodanów i 0,5 proc. związków mineralnych.
Od tysiącleci jaja stanowią dla ludzi ważne źródło pożywienia ze względu na cenne biologicznie aktywne związki i bioaktywne białka. To żywność oferowana przez naturę człowiekowi o wysokiej biologicznej dostępności oraz przyswajalności. Jajo w pełni zaspokaja zapotrzebowanie organizmu człowieka na wszystkie substancje niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.